Analyser

Browns på väg mot parad

Denna säsong har inte blivit vad Cleveland Browns hoppats på. Även om förväntningarna var lågt ställda i och med den nya regimens intåg så har Browns varit svagare än vanligt och laget har chansen att vara historiskt dåliga. Med tolv raka förluster är Browns på väg att tangera ett bottenrekord och det har fått fansen att agera och planera. 

Ni känner säkert till att det inte är speciellt vanligt att ett NFL-lag förlorar samtliga matcher under en säsong. Det har endast hänt en gång i historien att ett lag gått 0-16, det var 2008 och laget var Detroit Lions. Efter 12 raka förluster är nu Browns endast fyra matcher från att bli andra laget i historien att gå 0-16 och det finns en hel del skam i en sådan anti-prestation. Den luttrade Cleveland-publiken har vant sig vid motgångar och att vara ligans stående skämt, det har fört med sig att de hanterar motgångar med lite mer finess än andra. Hur ska en historiskt dåligt säsong bemötas? Genom att slänga upp en parad och fira.

Den som startade det hela var Columbus-bon och Browns fanet Chris McNeil som halvt på skämt lade upp ett Facebook evenemang ”Browns Perfect Season Parade”. Skämtet växte snabbt och nu är det med stor sannolikhet så att det blir en parade på Clevelands gator den 7 januari, förutsatt att inte Browns går och vinner en match. McNeil har i media sagt att han vill poängtera att han älskar sina Browns och att familjen haft säsongsbiljetter så länge han kan minnas. Syftet med paraden skulle vara att få en positiv vinkel på det hela, att få fira något.

“You’re not supposed to celebrate the Browns playing like crap, but I’m trying to put a positive spin on this season,” – Chris McNeil, Parad-general

Initiativet har även fått spridning till andra platser i USA och världen där Browns fans planerar att paradera om laget förlorar samtliga matcher. Bland annat är det en ensam stackare i Plymouth, Storbritannien, som har aviserat att han kör en enmansparad i sin hemstad om nollan förblir intakt säsongen igenom.

Du kan beställa din egna paradtröja.

Du kan beställa din egna paradtröja här.

Det har byggts upp ett kommersiellt intresse också, t.ex har fler olika tröjförsäljare börjat trycka upp tröjor som uppmärksammar en säsong med 16 förluster. Chris McNeil är inne på att många börjat se fram emot paraden, han hoppas bara att Cleveland Browns håller sin del och förlorar de sista fyra matcherna.

Från Cleveland Browns sida är det inte lika muntert kring en eventuell parad. Vice president för kommunikation, Peter John-Baptiste, uttalade sig i ämnet och sa att han hade respekt för lagets fans, men att förhoppningen låg i att ge fansen en annan orsak till att ordna parader i framtiden.

“We have a great appreciation for all our fans especially when it comes to their passion and creativity. Our intent and hope is that we will be planning a parade to celebrate success with our fans at some point in the near future.” – Peter John-Baptiste, Browns vice president of communications

För spelare och ledare i Cleveland är det självklart tungt att fansen börjar planera firandet av ett historiskt bottenrekord. Vetskapen om detta gör nog att spelarna än mer vill spräcka vinstnollan, frågan är om kapaciteten finns.

Matchen mot Cincinnati ses lite som den sista chansen för Browns att inte nollas. Bengals har ingenting att spela för och har dessutom varit rätt så bleka hela säsongen. Visst har det diskuterats om coach Marvin Lewis framtid, dels då säsongen varit en besvikelse men också då han inte klarat att få ut det bästa av sina mannar när det verkligen gällt. Men den allmänna åsikten är att ägaren Mike Brown överlåtit till Lewis själv får styra över sin framtid och i veckan gick Marvin Lewis ut och sa att han planerat att vara kvar även nästa säsong.

För Browns del sluts årets QB-cirkel då Robert Griffin är åter efter den skada som hindrat honom sedan premiärveckan. Kanske kan Griffins återkomst höja laget till att spräcka vinstnollan, om inte annat är de fyra sista matchern en chans för Griffin själv att visa att han är en del av Clevelands framtid. Efter detta möte väntar Buffalo Bills på bortaplan, San Diego Chargers hemma i Cleveland och slutligen Pittsburgh Steelers på Heinz Field i Pittsburgh. Tre matcher som på förhand känns svårare än mötet med Bengals.

Matchen börjar 19:00 och någonstans så hoppas jag att Browns förlorar så att Cleveland får glädjas under en parad i januari. Om det är rätt att en fanbase hoppas på motgångar för laget som ska stödjas låter jag däremot vara osagt.

Nyheter

To Top