Krönika

Sista chansen för dåliga trades

Tisdag nästa vecka, den 30:e oktober, är sista dagen för lag att byta spelare under årets säsong. Därefter stängs fönstret och öppnas inte förrän vi har en ny världsmästare. På senare år har vi sett fler och fler byten göras, ett beslut med olika anledningar och som ofta är mer problematiskt än man kan tro.

Bara dagar återstår för lag att göra byten, som sker av olika anledningar. Kanske söker ett lag den sista pusselbiten för att utmana om titlar. Jaguars borde uppgradera sin quarterback, Blake Bortles är ett ankare. Cowboys har alla chanser att vinna NFC East och bytte till sig Amari Cooper för att få välbehövd receiver-hjälp. Raiders å andra sidan såg chansen att få ett draftval i första rundan för en receiver som ändå inte var en del av deras långsiktiga planer. Raiders och Giants ”tankar”, de har gett upp för i år och alla beslut är för att stärka framtiden. Då är draftval betydligt mer lockande än utgående kontrakt och missnöjda spelare.

De har gett upp för i år…

Hur lönsamt är det då att göra dessa byten? I historien har vi sett mängder lag som på sätt och vis förstört eller byggt sin framtid på byten. Dallas Cowboys framgångar på 90-talet är byggt på spelare från Herschel Walker-bytet. Buccaneers bytte bort Steve Young, de hade inte tålamod att se honom utvecklas. Istället fick de 2005 se hans tal till Hall of Fame. Generellt kan vi väl säga att det är betydligt lättare att hitta trades som gått dåligt än som har gått bra.

Det är ofta betydligt mer problematiskt att byta spelare än Madden-generationen tror. Spelare måste lära sig en hel spelbok, ofta nya tekniker och få kemi med sina nya lagkamrater. Det är inte helt lätt att göra en sömlös flytt från ett lag till ett annat. Mycket kan gå fel. Det finns väl kanske en anledning till varför lag historiskt varit konservativa i att göra byten. Riskminimering. Det finns ingen garanti att din nya superstjärna kommer prestera och det är ödesdigert att titta på när din ex-spelare gör succé på annat håll. Det är väl tryggast att hålla sig utanför. Det är kanske dessutom smartast. Det finns i historien knappt ett dussin bra byten, oddsen är tyvärr större att det skiter sig. Men det är inte lika roligt för oss åskådare. Byten är underhållande, åtminstone precis när de sker. Det roligaste inför tisdag är väl att spekulera och leva i drömvärlden av “tänk om vi får X, då kommer vi ju vara ostoppbara!”.

Ser vi Peterson i en annan nyans av rött snart? Ryktet säger att Chiefs är intresserade. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Vilka spelare är då tillgängliga i år? Det är omöjligt att veta och även om markaden är mer aktiv nuförtiden, är det ändå knappt en handfull spelare som eventuellt kommer flytta. Steelers vill bli av med en distraherande Le’Veon Bell-situation, Cardinals vill dumpa Patrick Petersons dyra kontrakt. LeSean McCoy kan ge ett springspel hopp någon annanstans än i hopplöst dåliga Bills. Rätt spelare till Chiefs försvar kan vara deras biljett till Super Bowl.

Nu är det din tur. Vilken spelare vill du att ditt lag ska byta? Vem vill du ha, vem vill du ha bort? Diskutera med oss på sociala medier.

Sista chansen för dåliga trades

Nyheter

To Top