Ravens

Passiongate

Läget i Baltimore Ravens har varit uppåt efter att laget plockat två raka segrar. Ravens toppar AFC North, har börjat hoppas på slutspel och håller som bäst på att förbereda sig inför en tuff bortamatch mot Dallas Cowboys. Då kliver Ravens-ikonen Ray Lewis in i bilden och ser till att skapa lite oreda och rubriker i en intervju med FOX.

Ray Lewis har gjort sig känd som både en fantastisk spelare men också som en person som säger vad han tycker, på gott och ont. I torsdags var det Ravens quarterback Joe Flacco som hamnade i skottgluggen. Lewis sa i intervjun att han upplevde att Joe Flacco saknade passion, att han hade talangen men inte brann för sporten. Det var ett kontroversiellt uttalande då Lewis och Flacco var lagkamrater under fem säsonger och vann Super Bowl ihop under Lewis sista säsong. En Super Bowl som vanns till stor del tack vare Joe Flaccos fina spel och förmåga att hålla sig kall när det gällde som mest.

”Gifted? Absolutely. Passionate about what he do? I’ve never seen that, I don’t know what that looks like.” – Ray Lewis

Ray Lewis uttalande väckte såklart stort intresse då de två delade omklädningsrum under så många säsonger. Att kritiken kommer nu när Flacco gör sin kanske sämsta säsong i karriären och redan är ifrågasatt av fans och experter gör det också lite mer känsligt.

Joe Flacco själv var som vanligt lugn och diplomatisk när han svarade på frågor om Lewis uttalande, det var tydligt att han inte ville kritisera sin gamla kapten. Han berättade att han blivit informerad om Lewis uttalanden av huvudtränaren John Harbaugh och då sett till att se intervjun då han visste att det skulle komma frågor om det. Han påtalade skillnaden på personligheter och har i tidigare intervjuer skojat om att han inte begrep 90% av det som Ray Lewis pratade om i sina tal inför och under matcher.

“I know he hasn’t been here for a while. We want him to feel a part of this place. We want him to come around. I don’t know how much that plays or doesn’t play into it. It’s a little surprising coming from Ray, but it’s been something I’ve dealt with probably back before high school. It’s just part of my personality. When things are going good, it’s questioned as if it’s a good thing. When things aren’t going as well as you might like them to be, it’s always a question as to whether my personality … fits what an NFL quarterback should be. It’s not anything I’m not used to. But it is a little bit different coming from Ray.” – Joe Flacco

Lagkamraterna i Ravens var inte lika blygsamma. Under intervjun med Flacco hörs flera av dem ropa att de är på Flaccos sida och ledande veteraner som Steve Smith och Eric Weddle var tydliga med att det inte fanns skäl att ifrågasätta quarterbackens passion för sporten eller hans ledarskap.

“It’s just odd that you hear Ray Lewis saying something. Joe Flacco won you a Super Bowl, did you forget about that? I don’t know. It is what it is. We love Joe. He’s our guy. He’s a great teammate, professional, leads, everything you want. It’s kind of irrelevant. We don’t really care what the outside thinks. For an old teammate to say that, it’s just like, ‘Don’t you have something better to talk about?’ I guess he didn’t.” – Eric Weddle

Även John Harbaugh försvarade Joe Flaccos passion och ledarskap. Han anser att ledarskap kan visas på olika sätt och att en spelare leder på det sätt som känns bekvämt. Att Ray Lewis var en ledartyp som hördes och eldade på spelarna var något som var enkelt för åskådarna att uppfatta. När det gäller Joe Flacco så är hans lugna stil något som får omgivningen att känna sig trygg och han ser till att alla känner sig delaktiga. Som exempel berättade Harbaugh att han på fredagsmorgonen träffat Flacco i cafeterian där han satt och åt frukost med många av lagets rookies.

Det är rätt enkelt att inse att Joe Flacco och Ray Lewis har olika syn på både ledarskap och passion, den ene är is och den andre är eld. Att Ray Lewis har ett stort Baltimorehjärta är det ingen som tvivlar på och vissa tror att detta var ett sätt att försöka väcka laget inför en tuff avslutning av säsongen. Om så var fallet får vi på söndag se om han lyckats. Känslan är i alla fall att händelsen fått laget att sluta upp bakom sin quarterback och det skulle inte förvåna om vi får se en bättre Joe Flacco under den andra halvan av säsongen.

Nyheter

To Top