College

Veckans College – Hela havet stormar

Egentligen ska man kanske låta bli att läsa detta, alternativt läsa det och helt vända på allt för att komma närmast sanningen. Förra veckan fnös jag åt omgången och kallade den lugnet före stormen. Jag kunde inte haft mer fel.

Tre av fyra slutspelslag åkte på stryk och gör slutspurten till en fantastisk resa som kan sluta precis hur som helst. Först åkte Clemson på stryk av Pitt som vann på ett field goal sent i matchen. Sen var det Michigans tur som föll mot ett Iowa som i bästa fall bjudit på en okej säsong. Till sist förlorade även Washington mot ett glödhett USC och vips så hade tre lag utan förlust helt plötsligt en var.

Nu har vi bara omänskliga Alabama kvar utan förlust och inte kan väl Alabama förlora emot Chattanooga till helgen? Nej, då lovar jag att jag ska börja äta hattar. Clemson och Michigan ligger trots förlusten kvar topp fyra men såg sig förbi skuttade av Ohio State som ny tvåa i landet.

Louisville hade alla chanser att ta ordentlig skugga på de fyra i topp men efter en skrällförlust mot Houston så är man nog mer eller mindre borta från racet. Men Washington, Wisconsin, Penn State är alla utmanare och kanske är till och med Oklahoma och Big12 med i jakten igen, att Houston slog Louisville skadade då inte chanserna.

Oklahoma och Ohio State kommer vi till men förutom dem kan jag verkligen inte se att något av lagen ovan skulle åka på en förlust under helgen. Men, har jag lärt mig nått, så är det att med all ödmjuket ta det försiktigt i mina gissningar. Förutom när det kommer till Alabama, de vinner precis allt.

 

19 November, 18:00, Lansing, MI

ohio-state 2. Ohio State (9-1)

michigan-state Michigan State (3-7)

Efter Michigans förlust senast är BigTen helt öppen och matchen mellan Ohio State och Michigan kan bli än större än vanligt och då är den redan en av årets höjdpunkter. Men först ska Buckeyes ta sig an Michigan State. Spartans har haft ett trögt år och har bara lyckats skrapa ihop tre ynka segrar, men i dessa stora viktiga matcher ska man inte stirra allt för mycket på vinster och förluster. Laget är inte lika slagkraftigt varken i offensiven eller defensiven men man är ändå ofta med i matcherna. Försvaret har spelat upp sig och höll nollan senast, visserligen mot ett bedrövligt Rutgers. Offensiven har även den börjat komma igång och RB Scott och QB O’Connor börjar mer och mer växa in i rollen som ledare. Ohio State har den där förlusten mot Penn State som enda plump i protokollet och är självklart stor favorit. Lagets försvar är bra nära perfekt och dominerar både bak i planen som på LOS. Offensiven har varit en rörig enhet med QB J.T Barrett som blandar högt och lågt. Men oftast gör man jobbet tack vare en bra offensiv linje och ett fungerande springspel. Vinner man med 62-3 som man gjorde senast så känns det aningen galet att dela ut någon form av kritik.

 

19 November, 21:30, Boulder, CO

washington state 22. Washington State (8-2)

colorado 10. Colorado (8-2)

Vem hade innan året trott att detta skulle vara en toppmatch i Pac12? Båda lagen leder sin division och ska verkligen inte be om ursäkt för det. Coach Leach i Washington State är en karaktär utöver det vanliga men ofta glöms det bort att han är ett sant offensivt geni. Offensiven lett av QB Luke Falk bombar ut passningar matchen igenom och trots att motståndarna vet om detta har det ändå stora problem att stoppa det. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara med lagen som Mike Leach coacher. Men den stora skillnaden på Wazzou i år jämfört med tidigare är att även försvaret har tagit ett stort kliv fram och kan faktiskt stoppa heta offensiv, något man haft väldigt svårt med tidigare. Colorado har lugnt och fint utvecklat sina unga spelare och inte stressat upp sig när förlusterna radats upp. Nu är de spelarna som var unga och orutinerade för 2-3 år sedan helt plötsligt ledare med rutin i massor. Laget är väldigt jämt fördelat och är bra rakt över i både försvaret och i anfallet. Man är inte på nått sett elit, som motståndarna i pass-spelet, på någon del men man levererar tillräckligt bra över hela planen för att vara ett lag som en bra dag kan slå alla lag. Offensiven leds av QB:en Sefo Liufao som verkligen växt fram till en stjärna i Boulder.

 

19 November, 21:30, Laramie, WY

san-diego-state San Diego State (9-1)

wyoming Wyoming (7-3)

Varför har jag med en match från Mountain West mitt I brinnande slutspelsrace undrar ni? Just nu har Wyoming sitt öde i sina egna händer för att spela MW final mot just San Diego State som redan är klara. So what säger ni, ja det kanske inte är hela världen men det finns så mycket mer att gräva ner sig och njuta av en bara de där stora tunga skolorna, denna match är verkligen en sådan. Wyoming som varit bland de sämre skolorna i landet de senaste åren har en riktigt fin säsong bakom sig. Lagets försvar ska vi inte prata om, släppte 69 poäng mot mediokra University of Las Vegas senast. Men offensiven är riktigt vass och framförallt i springspelet med Brian Hill som inför matchen är uppe i 1417 yards och 16 TD’s. San Diego State är lite mer i rampljuset trots att man spelar i en mindre konferens. Man har redan säkrat den västra divisionen och hade det inte varit för en snöplig förlust mot South Alabama så hade man varit 10-0 och högt rankade. Om Wyoming kan skylta med Hill så kan SD State verkligen göra det med superspringaren Donnel Pumphrey som sitter inne på 1779 yards med hela fem matcher över 200 yards på marken. Till skillnad från Wyoming så har även SD State ett riktigt bra försvar som säkerligen skulle stå upp mer än väl mot många toppskolor i landet. Spontant känns San Diego som en stor favorit men väldigt roligt att Wyoming ändå har chansen så här långt in i säsongen.

 

20 November, 02:00, Morgantown, WV

Oklahoma 9. Oklahoma (8-2)

west-virginia 14. West Virginia (8-1)

Oklahoma State är visserligen med i racet men det känns ändå som vinnaren av denna match är i förarsätet för att ta hem Big12 i år. Vem vet, kanske, och det är ett stort kanske, kan vinnaren möjligtvis ha en chans att ta sig in i slutspelet. West Virgina har sen Dana Holgerson tagit över levt på sin blixtrande offensiv och den är fortfarande vass med QB:en Skyler Howard och en rad snabba receivers. Men i år känns det som att försvaret har varit den stora anledningen till att man bara har en förlust. I offensivglada Big12 kommer man väldigt långt om man har ett fungerande försvar som komplement till ett starkt offensiv och det är en stor anledning till att West Virginia är med och slåss i toppen. West Virginia är urstarkt hemma i bergen men trots det är nog ändå Oklahoma favoriten denna afton. Efter den taskiga starten med förlust mot Houston och Ohio State så har vinsterna radat upp sig och man är nu 8-2 och 7-0 i Big12. Försvaret har varit ett problem för Sooners och är väl lagets svaghet, det gäller att förlita sig på lagets betydligt starkare offensiv. QB Baker Mayfield kanske inte är någon framtida NFL stjärna men i College är han verkligen en MVP kandidat i sina bästa stunder och tillsammans med receivern Dede Westbrook är man en av landets farligaste offensiva vapen.

 

20 November, 04:30, Pasadena, CA

usc 13. USC (7-3)

ucla UCLA (4-6)

Nu har ju visserligen Los Angeles ett NFL lag, men trots det är detta den största fotbollsmatchen i stan. Med skolorna bara 2 mil ifrån varandra är det inte konstigt att en del ont blod har växt fram i mellan dem. För att göra det ännu mer förvirrande ligger USC närmare UCLA’s hemmaplan Rose Bowl och UCLA i sin tur närmare USC’s hemmaplan, LA Coliseum. Kollar man i backspegeln så är USC den stora fotbollsskolan i staden och UCLA basketskolan, men på senare år har UCLA dominerat även fotbollen. Men i år känns det som att Trojans äntligen kan ta tillbaka Victory Bell och få ordningen återställd. USC är stekheta och hade det inte varit för en trevande start hade man varit en utmanare till slutspel. Ett par matcher in valde man att satsa på den unge QB:en Sam Darnold och oj vad det gick snabbt för honom att dominera, de som fortfarande var tvivlare är det inte längre efter det att USC besegrade Washington i Seattle och Darnold var mer eller mindre felfri. Försvaret har också ryckt upp sig och gör det tillsammans som en grupp utan att förlita sig helt på enstaka spelare. Visst, corern Adoree Jackson är någonting extra men det är långt ifrån en enmans show, Jackson som skadade sig sist är tveksam till spel men känns som USC har det under kontroll. Jag trodde en del på UCLA innan säsongen men de har inte alls levt upp till mina förväntningar. Kanske hade jag och många andra lite för höga förväntningar på unge QB:en Josh Rosen? Rosen har gjort det bra större delen av säsongen men har fått minimal hjälp av resten av offensiven. Försvaret tycker jag är UCLA’s styrka, kanske inte lika dominerande som förra året men med tanke hur ofta man är på plan kan man inte begära så mycket mer.

Nyheter

To Top