Raiders

Situation QB i Oakland

Piratbloggen kommer givetvis dela med sig av en halvt gedigen insats i att analysera de olika positionerna på både försvar och anfallssidan. Vilka spelare är det som sitter säkert, vilka slåss om speltid och överlevnad samt hur kan respektive positionsgrupp förväntas prestera i höst. Vi börjar med den offensiva sidan av bollen, närmare bestämt lagets viktigaste spelare – Quarterbacks.

Förra årets starter Carson Palmer är som vi alla vet bortbytt till öknen i Arizona. Förra året spelade han inte så väl som ledningen hade hoppats, varför han byttes när han vägrade omförhandla sitt kontrakt. Palmers statistik från förra året vittnar om lysande spe,l men de är som sagt missvisande eftersom de kom när matchen redan var förlorad. Men Palmer erbjöd laget ett visst ledarskap, kallade till camp förra året och erbjöd en stabilitet när springspelet totalt svek förra året. Tillägg där en av ligans sämsta linjer, rent statistiskt (vilket också kan vara en del av Palmers tveksamma beslut i fickan att inte kliva upp och hans bristande mobilitet). Det fanns matcher där Palmer spelade som Raiders förväntade sig, då han exempelvis levererade mot Steelers i en riktigt fin match. Men likväl kastade han helt själv bort matcher, som när Raiders tappade en trygg ledning mot Falcons. Överlag spelade Palmer okej, och att han numer är startande QB i Cardinals vittnar om att han har kvar ett visst värde. Raiders valde att gå vidare till ny och yngre personal istället. Vi tar en snabb titt på vilka de utmanande namnen är, försöker reda ut deras styrkor och svagheter samt funderar på deras chanser att starta. Vi börjar med de två som har en störst chans att starta nu i höst, och fyller på med en rookie senare.

FlynnMatt Flynn får bli den första som vi kommenterar, för han är också den första på Raiders roster. Det kostade Raiders två sena val i 2013 års draft för att få Flynn från hans senaste tillhåll uppe i Seattle. Ända sedan han kom till Oakland har han varit favorit till startplatsen och det är hans position att förlora, även om såväl ledning som tränarpersonal predikar konkurrens om platserna. Hans styrkor ligger i ett ständigt lugn på planen, en spelintelligens som gör att han vet var han ska kasta bollen, hans träffsäkerhet på korta passningar och hans bekantskap i den typ av anfall som Greg Olson (OC) vill spela. Det blir fokus på springspel, med play-action och många korta passningar. Att ta det som försvaret ger, även om det bara blir en passning på 4 yards. Troligen en form av anfallsspel som Flynn kan hantera. Risken finns för att försvar kryper närmre och minskar den ”lilla planen” framför honom och utmanar Flynn att bomba djupt. En av Flynns svagheter är nämligen hans kritiserade armstyrka, en huvudorsak till hans frekventa rankning bland de sämsta, om inte DEN sämsta, QBn av experter. De tappar fart, de kommer kort och de kräver mycket flygtid. Allt som underlättar för försvaret att göra interceptions. Men än så länge har Flynn imponerat under camp. Han är konsekvent och sätter sina bollar, läser försvaret och har inte förlorat bollen vidare ofta.

Coach Allens nyckelord när han pratar om Flynn: Ledaregenskaper, konsekvent, träffsäker, smart.

Terrelle Pryor, fan-favoriten med den fantastiska atletiska förmågan, är två på listan. Han har under denna off-season tränat med samma kille som Tom Brady jobbar med, vilket har haft bra effekter på hans passningsförmåga. Själv säger han att han aldrig lärt sig kasta ordentligt förrän nu. Kanske håller inte John DeFilippo (QB-coach i Raiders) med, men rapporter flyger in över hur mycket bättre Pryor är i år. Han har bättrat sitt fotarbete, sin teknik och kastar betydligt mer sällan bollar som träffar gräs. Är det tillräckligt för att vinna startjobbet? Nej, men det sätter åtminstone press på Flynn, att Pryor finns där bakom om Flynn skulle börja slöa, slarva eller slabba. Då kan man väl fråga sig varför Pryor inte ser ut att vinna jobbet. Visst har han blivit mycket bättre än förra året, men det är fortfarande en bit kvar. Han har fortfarande varit inkonsekvent med sina kast, vilket innebär den typen av slarv som är motsatsen till Flynns styrka i att inte ge bort bollen. Och Coach Allen uppskattar det senare. Både McKenzie och Allen har hintat om att de vill ha en pocket-QB, att Pryor inte är deras önskespelare. Men Pryor kan ändå ges en chans i år, om han fortsätter att utvecklas under camp. Varje år har han förbättrat sig, han har en fantastisk arbetsetik och tränar troligen hårdare än någon annan i laget. Han borde få en chans att visa upp sig. Raiders borde undersöka vad de har i honom, om han är något att ha kvar eller om de kan öka hans tradevärde. Han kommer troligen att slussas in i olika packages, primärt i red zone. Förhoppningsvis kan han imponera nog att han får stanna, för han är en av de mer spännande spelare jag tycker att Raiders har. Jag är ett Pryor-fan, jag erkänner.

Coach Allens nyckelord när han pratar om Pryor: Lär sig fortfarande, inkonsekvent, hård arbetare, ung.

WilsonTyler Wilson är sist ut på vår genomgång. Rookien från Arkansas som under college imponerade med djupa bollar och en enorm tuffhet i fickan. Under camp har han visat fina bollar och fått mycket beröm från reportrar om att han har bäst arm och bäst bollbana av de tre utmanande quarterbacksen. Det är dock inte allt, han har mycket kvar att lära. De första fyra kasten på training camp resulterade i tre interceptions och en incompletion. Därefter har Wilson höjt sig lite, men är ännu den QB som får kasta bollar med tredjelaget. Och som Pryor och Flynn presterar är det ingen risk att Wilson kommer få kasta med bättre spelare på ett tag. Wilsons stora arm är minst sagt intressant, han är träffsäker med sina djupa bomber och kan kasta bra bollar utan att behöva kliva in i kastet. Under college slarvade han med sin teknik, dåligt fotarbete och slarv vilket vi bara kan hoppas att DeFilippo har gjort något åt. Han har också en dålig vana att klappa bollen innan han laddar för kast, vilket erbjuder försvaret ett ögonblick till att läsa hans kast. Även utan den lilla klappen borde Wilson träna på att få iväg bollen snabbare när han väl går för kast. Många reportrar skrev tidigt att Wilson kan utmana om startjobbet, men de har fått svälja sina ord. Wilson har mycket kvar att lära innan han kan leda ett lag till vinster. I nuläget får vi nöja oss med att han är ett potentiellt framtidslöfte.

Coach Allens nyckelord när han pratar om Wilson: Ung, rookie, några misstag, stor arm, mycket att lära.

Flynn verkar vara säsongens QB. Han kan också vara framtiden, om han kan visa sig vara en kapabel spelare. På unga 28 år är han faktiskt ung på positionen och kan spela i många år framöver. Raiders hoppas givetvis att han kan vara en långtidslösning, men troligen är de medvetna om att han för tillfället är mer av ett plåster. Raiders hoppas nog att Wilson kan utvecklas till en startande QB, men glöm inte Pryor heller. Det är lätt att glömma att Wilson och Pryor är lika gamla, det skiljer två månader. Pryor har gjort framsteg varje säsong och jobbar hård, om inte Wilson gör detsamma kanske Raiders väljer den unga veteranen framför den unga rookien att leda skutan på planen.

Nyheter

To Top