49ers

Bra tränare är A och O

Sean Payton och Sean McVay - två av ligans bästa tränare

Matcher spelas på planen, av spelarna. Men arbetet som ligger bakom är vad som i slutändan avgör matcherna, ett arbete på ryggen av lagens tränare och deras stab. Årets något skakiga, oförutsägbara säsong har åtminstone en, precis som vanligt, garanti – de bästa lagen har också de bästa tränarna.

Skulle jag, du och många andra lista de bästa tränarna i NFL skulle det säkerligen skilja en aning, men nog skulle flera namn dyka upp på allas listor. Bill Belichick, Sean McVay, Sean Payton är garanterat med. På min har jag också Andy Reid, Mike Tomlin, Mike Zimmer och Kyle Shanahan. Vad har alla dessa namn, förutom Shahanan, gemensamt? Samtliga har just nu en slutspelsplats, även om det såklart är ett par veckor kvar.

Det är ingen slump att lag med bra tränare tillhör toppen av ligan, det går inte att bortse hur viktiga tränarna faktiskt är. Vi såg Falcons störta när Shahanan lämnade byggnaden. Vi såg Doug Pedersen vinna en Super Bowl med Nick Foles, på ryggen av RPO och offensiv strategi. Vi såg Chiefs och Rams gå från botten till toppen omedelbart när Reid respektive McVay kom in. Bra tränare är en större framgångsfaktor än en enskild spelare. Fler dåliga spelare än dåliga huvudtränare har vunnit Super Bowl.

På samma sätt kan vi se motsatsen. I Green Bay är historiens mest talangfulla quarterback inte ens tillräckligt för att gå till slutspel med inkompetenta offensiva tränare. Raiders är en tågkrasch under Jon Grudens första år. Och vi fick äntligen, långt senare än befogat, se Hue Jackson få sparken för sitt monumentalt dåliga jobb i Cleveland. Hue och Jon kan skylla hur mycket de vill på en ”svag trupp”, en kompetent tränare kan förbättra och utnyttja styrkor hos sina spelare. Dvs. inte få en MVP-kandidat från 2016 att spela som en skrämd, dumdristig rookie…

Hej då Hue, vi kommer inte sakna dig! (Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images)

Det här är väl orsaken till att lag anställer nya tränare oftare än de väljer nya quarterbacks. Bara inför årets säsong anställdes åtta nya huvudtränare och hela 31(!) nya koordinatorer (en siffra som ökat under säsongen). Det är bara 12 tränare som anställdes före 2015, och vi lär se 5-6 nya jobb annonseras i vår. Vi ser dessutom en ökad trend i att anställa tränare utan erfarenhet som HC – allt i hopp om att hitta guldkorn.

Jag är inte dum nog att bortse från vikten av bra spelare, det krävs såklart en kombination av bra trupp och bra tränare för att vara framgångsrik i NFL. Däremot menar jag att det är omöjligt att lyckas vinna, framförallt kontinuerlig framgång under flera år, utan att ha en kompetent tränare. Drömmarna om slutspelet börjar och slutar på sidlinjen och när grundsäsongen är slut i januari – då lär vi på nytt få kvitto på det.

Bra tränare är A och O

Nyheter

To Top