Browns

Browns kan bli historiska

En hel del står på spel i Pittsburgh när Steelers och Browns avslutar grundserien på söndagen. Hemmalaget har fortfarande en liten chans att nå förstaplatsen i AFC, vilket innebär möjlighet till hemmaplansfördel fram till Super Bowl. Men storyn i denna match är en annan. För Browns handlar matchen om att spräcka vinstnollan och inte göra Detroit Lions anno 2008 sällskap i 0-16 klubben. 

Att denna upplaga av Cleveland Browns tillhör historiens sämsta kan vi konstatera oavsett hur det går mot Steelers. Laget kan som bäst gå 2-30 under nuvarande huvudtränaren Hue Jackson, det är om det oväntat skulle bli seger i Pittsburgh under söndagen. Troliga är att Jackson får se fjolårets 1-15 försämras, trots att laget hade tre val i vårens förstarunda och många miljoner att spendera på den fria marknaden. För ungefär ett år sedan lovade Hue Jackson att han skulle hoppa i Lake Erie om Browns inte förbättrade sitt 1-15 resultat. Det slaget är redan förlorat och Jacksons bad har blivit ett välgörenhetsevent. ESPNs Tedy Bruschi tyckte hela organisationen skulle hoppa i plurret för att på så sätt få en nystart.

En som vet hur det känns att gå vinstlösa över en lång NFL-säsong så är Dan Orlovski, QB för Lions 2008. När han fick frågan om vad som väntade Brownsspelarna vid en 0-16 säsong svarade han ”People’s lives are gonna be drastically impacted by everything that’s going on, and you’re a laughingstock of so many markets and people and fans, and it stinks because it’s not like you didn’t work for success or didn’t try”. Browns är visserligen redan ett stående skämt i NFL, men att lägga till en 0-16 säsong vore pricken över i:et.

Detroit Lions är det enda lag som förlorat alla matcher under en säsong där det spelats 16 matcher. Sedan slutet av 1940-talet har endast två andra lag gått vinstlösa över en full säsong. 1976 föll Tampa Bay Buccaneers i alla 14 matcher som spelades, det var organisationens första säsong. Dallas Cowboys förlorade 11 matcher sin debutsäsong 1960, men ´Boys lyckades i alla fall spela oavgjort i en match. 1982 vann inte Baltimore Colts en enda match(0-8-1), men den säsongen var förkortad p.g.a strejk. Ni ser, oavsett mängden matcher så är det få som gott vinstlösa genom en hel säsong.

Tittar vi på spannet över två säsonger, över Hue Jacksons tid i Cleveland, så innebär en förlust att Browns tar en ensam ledning i att vara sämst. Lions vann två matcher 2009 och gick 2-30 över 2008-2009. En Browns förlust innebär 1-31 över säsongerna 2016-2017. Alltså historiskt dåligt.

Kan ett lag som varit historiskt dåligt verkligen behålla sin coach?

Nyheter

To Top