Analyser

Tre förstärkta försvar

Nu har den intensiva delen av off season avslutats och vi kan börja titta på helhetsbilden. Har denna gång spanat in tre lag som tagit tag i deffensiva problemområden på ett beundransvärt sätt. Tre passförsvar ser ut att ha blivit markant bättre.

Tampa Bays Buccaneers passförsvar

Buccaneers släppte till mest passade yards (4169), flest completions (371), var fjärde sämst när det gäller tillåtna yards per passförsök (7,8) och gällande procenten för lyckade passningar (67,6%). Däremot hade Tampa Bay hela 18 lag före sig när det gällde passförsök för motståndaren (549) vilket till viss del påverkade att laget hade lägst antal sacks i NFL med 1,4 per match. Det var alltså lätt att passa och lätt att samla yards mot Buccaneers försvar 2017. Det var något som Jason Licht behövde korrigera, speciellt då Bucs möter Drew Brees, Cam Newton och Matt Ryan två gånger vardera per säsong.

För att skapa tryck på motståndarnas quarterback plockades Vinny Curry in i free agency, han fick sällskap av Jason Pierre-Paul via trad. Helt plötsligt har Tampa en väldigt kompetent DE-duo. I draften hämtades mansberget Vita Vea in, en kraftfull och explosiv defensive tackle som kommer dra på sig uppmärksamhet på insidan. Vea valdes i första rundan, i  den andra valde Buccaneers två fysiska corners i Carlton Davis och M.J Stewart.

Dessa fem förstärkningar ger Buccaneers försvar både spets och bredd, lyckas inte defensive koordinatorn Mike Smith hålla ned siffrorna i passanfallet är det förmodligen hos honom felet ligger.

 

Tennessee Titans Passförsvar

Inget lag släppte till fler lyckade passningar än Tennessee Titans. Motståndarnas quarterbacks lyckades med i snitt 23,8 lyckade passningar per match mot Titans, mest i NFL, av dessa ledde i snitt 14,7 till ny first down, även det mest i NFL. Hela 71% av motståndarnas första down var ett passpel, vilket var överlägset högst andel i ligan. De 1,8 pass touchdowns som Titans snittade i baken per match var det bara fem lag som var värre än.

En stor del av problemet var att Titans saknade bredd i passförsvaret, det är något som åtgärdats under denna off season. Under free agency hämtades Malcolm Butler in. Cornern har varit väldigt bra för Patriots och kommer ge secondaryt ett lyft. I draften plockades två linebackers in, ILB Rashaan Evans i den första rundan och OLB Harold Landry i den andra. Bägge har varit framstående som pass rushers på college och har tillsammans 31,5 sacks över de två senaste åren. Då ska vi ha i åtanke att Landry ”bara” mäktade med 5 stycken under 2017, mycket på grund av småskador som störde.

Med tillskotten på linebacker så kommer försvaret kunna rotera mer och orka sätta tryck hela matchen. I Butler får Titans en spelare som visat att han kan mäta sig med de främsta receiversen och stått för 8 INT och hela 43 nedslagna passningar under de tre senaste åren.

 

Green Bay Packers Passförsvar

Att Packers secondary behövt förstärkas känns som något vi sagt varje säsong. Förra året var det ofta det såg ihåligt ut, och vi alla minns  konferensfinalen mot Atlanta Falcons 2016 då Packers försvar gjordes till åtlöje. 2017 var Packers fjärde sämst när det gäller yards per passförsök, 7,4 per försök, näst sämst när det gäller tillåtna first downs via passning med 13,2 per match. Dessutom fick Green Bay se motståndarna quarterback ha näst högst passer rating med 102 och tredje högst när det gäller lyckade passningar med 67,8%. Green Bays försvar såg till att motståndare höjde sina siffror.

Största förändringen är att Dom Capers fick lämna sitt uppdrag som defensiv koordinator, till många Packers fans förtjusning. In kommer istället Mike Pettine som lyckats bra i rollen som koordinator både hos Jets och Bills tidigare i karriären. När Pettine var HC för Cleveland Browns 2014 och 2015 gick reslutaten inte alltid Browns väg, men det var inte på grund av pass försvaret. Topp 10 i ligan både 14 och 15 när det gäller first down tillåten via passning och 2014 var Browns det lag som tillät lägst passer rating till motståndarnas QB. I Green Bay hoppas man att Pettine ska kunna göra skillnad.

Till sin hjälp har han fått en del nya leksaker. Under free agency hämtades DE Muhammad Wilkerson in från New York Jets. Han har kanske inte varit sitt bästa jag på senare år, men får Packers igång honom har laget en potentiell QB-terror på sin defensiva linje. I draften valde Green Bay att gå all in på cornerbacks i början. I första rundan valdes Jaire Alexander och i den andre tingades Josh Jackson. Två skickliga spelare som kompletterar varandra väl. Alexander kan hänga med de flesta med sin fart och sina mjuka rörelser, medan Jackson har en näsa för att göra spel. Två välkomna förstärkningar.

En fin uppgradering av passförsvaret, det enda som saknas är egentligen den där renodlade pass rushern som kan axla Clay Matthews mantel. Veteranen var sackbäst för Packers förra året.

Nyheter

To Top