Historia

Så undviker du tabbar i draften!

Om du nu har lusläst NFL Supporters samtliga (202 st) analyser av spelare inför draften. Är då succén i draften given? Nja, det gäller trots allt att klara av spelet under själva draften. Av den anledningen har vi satt samman en liten guide till dig med GM-drömmar. 

Ni som följt draften genom åren vet mycket väl att allt möjligt kan hända, och hur lätt det är att man missar någon liten detalj om spelarna man jagar. Av den anledningen går telefonerna ofta varma under draften. Alltid är det någon liten uppgift som behöver kontrolleras, eller någon ”trade” som behöver förhandlas. Trots det här febrila arbetet blir det ibland fel. Fel som kanske kunde ha undvikits.

#1 – Ring rätt spelare

Ni som följt den fantastiska fantasyfotboll-drivna komediserien ”The League” har kanske sett avsnittet där en av killarna i serien har lite svårt med att skilja på Cameron Jordan (DE) och Jordan Cameron (TE). Samma problem hade Browns 2011 då de ringde upp Cameron Jordan för lite uppföljningsfrågor. Problemet, som den unge Cameron glatt informerade om, var att redan blivit draftad av Saints. Browns hade helt enkelt ringt fel kille. Ingen skada var dock skedd och samtliga parter skrattade säkert åt det inträffade. Browns hittade till slut rätt och fick sin Jordan Cameron.

– – – – –

#2 – Se till att spelaren får, och framför allt vill, spela fotboll

Ibland nås vi av historier kring hur lag ibland chansar med ett draftval på en spelare som redan meddelat att han inte tänker spela fotboll. Exempelvis valde Raiders 1995 Eli Herring trots att denne var djupt kristen och således dubbelbokad på söndagar. Raiders hoppades naturligtvis på att spelaren skulle ändra sig, men så blev tyvärr inte fallet.

Vissa chansningar går hem, vissa inte. Sådant är livet. Värre är det dock när du väljer en spelare som inte ens är valbar. Det hände Redskins 1946 som med sitt första val valde Calvin ”Cal” Rossi. Problemet var att han var junior, och således inte en valbar spelare. Men skam den som ger sig. Ett år gick, och Redskins valde precis samma spelare igen. Den här gången meddelade dock Rossi att han inte ville spela fotboll alls.

– – – – –

#3 – Kontrollera att spelaren inte är död

Som vi lärde oss i föregående punkt är det bra att prata med spelaren för att se lite hur han ser på fotboll och livet i stort. Under ett sådant samtal märker man dessutom oftast huruvida spelaren är död eller inte. Jag kan inte nog understryka vikten av att drafta just levande spelare. I NFL har det här olyckliga faktiskt inträffat, även om det var länge sedan nu. Backar vi bandet 70-80 år var informationsutbytet kanske inte alltid det bästa vilket gjorde den här typen av misstag möjliga.

Det är dock inte lika lätt att vara förlåtande gentemot Ottawa Rough Riders i den kanadensiska fotbollsligan som 1995 draftade Derrell Robertson trots att denne avlidit i en bilolycka några månader tidigare. Till lagets försvar skall det dock nämnas att de ändå ringt upp två av Robertsons tränare i college som tydligen pratade mycket väl om honom, men som missade att informera om den lilla detaljen att han var död.

– – – – –

#4 – Lämna in ditt val i tid

Drafthelgen handlar inte bara om telefoner, utan även väldigt mycket om klockor. Det går, mer eller mindre, inte en sekund utan att en klocka rullar i bild. Alltid är det några som står på tur att välja. Viktigt här är att veta:

a) när det är din tur, samt….
b) när din ”deadline” är.

2003 förhandlade exempelvis Vikings med flertalet parter när det var dags för dem att göra sin första val (draftens sjunde) i draften. Plötsligt hade dock all tid tagit slut på klockan varvid nästa lag fick möjlighet att agera. Vilket var precis var vad Panthers och Jaguars gjorde. Till slut fick dock Vikings in sitt val och förklarade det hela med att ”…de ändå fick den spelare som de ville ha…”. Självklart.

Det här var för övrigt andra året på raken som Vikings hade lite problem. Året före råkade de välja en spelare som Chiefs precis hade valt. Noterbart i dessa situationer är att det alltid är någon annan part, lag eller NFL, som inte förstått vad det felande laget ville.

– – – – –

#5 – Berätta för spelaren att du draftat honom 

Återigen det här med kommunikation. Förutsätt inte att alla tittar på TV eller har koll på draften. Slå gärna den draftade spelaren en pling och berätta för honom att du valt honom. Annars kan det bli som historien om Norm Michael som 1999 noterade att han blivit draftad av Eagles 1944. Norms son kontaktade då Eagles för att kolla om det fanns några pengar öronmärkta till hans far. Någon ”signing-bonus” eller liknande som låg och drällde. Tyvärr, för Norm, var så inte fallet.

Bakgrunden till den här historien är säkerligen att det draftades ganska febrilt under krigsåren. Lagen fick helt enkelt välja lite fler spelare eftersom man var tvungen att konkurrera med den ”riktiga draften”. Den armén hade.

– – – – –

Så, känner du dig redo nu…? Ta dig en nu liten ”pre game nap” så är du utvilad och redo när det börjar klockan 02.00!

Nyheter

To Top