Fantasy

Fantasy-säsongen 2021 är här!

Hur du hittar meningen med något meningslöst

Hon kallar dom lite raljant för mina fantasikompisar, hustrun. Personerna som hon aldrig träffat och i många fall inte jag heller trots att vi umgås konstant.

Av alla meningslösa aktiviteter jag håller på med så har nog fantasy football blivit en av de mer meningsfulla. Det är en lek som inte bara är en källa till extra underhållning på matchdagarna, det är också en källa till många idéer, diskussioner och förhoppningar såväl inför som under säsongen. Det ger mig en extra anledning att fundera över vad Stafford innebär för Rams anfallsspel, över alla rookie-receivers möjligheter att få passningar i volym och även hur ”mina” running backs i Bills egentligen kommer att få sin speltid fördelad och om dom kommer att få ta över en del av arbetet nära end zone från Josh Allen. Under säsong ger det mig ett extra fokus när jag kollar highlights och 40-minutersversioner av veckans matcher. Det gäller ju att hitta spelarna med en positiv trend att plocka upp inför återstoden av säsongen. Fantasy football ger mig en bättre förståelse för vad som pågår i ligan och det bidrar mycket till upplevelsen när man bänkar sig på söndagkvällen för en av höstens och vinterns många ljuspunkter. Fantasy Football spelar en viktig roll för att bättre förstå mig på sporten.

Men främst av allt så är fantasy football källan till nya bekantskaper och vänskaper. Jag hyser den största respekt för många människor som jag enbart interagerat med online i samband med fantasy fotboll och jag betraktar de som jag träffar i slutet av augusti varje år för årets enda livedraft som mina vänner. Även om det också innebär att man slits mellan hopp och förtvivlan av ytterligare en anledning under matchdagar så är hela paketet som Fantasy Football erbjuder något som jag önskar alla fotbollsintresserade att få uppleva. Och steget in i fantasy-världen är inte svårare än att hänga med i någon av NFL Supporters alla ligor eller bli Patreon och hänga med oss på Slack får vi diskuterar fantasy football i en egen kanal. Men för att ge dig en liten extra push så kommer här en introduktion till olika former av fantasy football, kanske hittar du något här som passar dig extra bra? Häng med!

Vad är fantasy football

Fantasy football utspelar sig namnet till trots inte helt i en fantasivärld. Alla spelformer av fantasy football innebär att man väljer riktiga NFL-spelare ur en gemensam pool som sedan får poäng baserat på deras prestationer i matcherna som spelas under NFL-säsongen. Det finns olika sätt att välja spelare inför säsongen och det finns ännu fler möjligheter när det gäller poängsättning och laguttagning under säsongen. Vi går igenom de allra vanligaste.

Olika spelformer

Det finns några viktiga parametrar som avgör hur mycket engagemang som krävs från din sida under säsongen. De vanligaste spelformerna för oss svenskar är best ball, redraft och dynasty. Om du spelar best ball så deltar du endast i draftmomentet där du väljer din spelartrupp. Därefter tas din bästa startuppställning ut med automatik varje vecka, du kan inte göra något själv, inte ens plocka upp nya spelare. I redraft och dynasty så tar du ut din startuppställning varje vecka och den stora skillnaden mellan dessa två är att en dynasty-liga pågår över flera säsonger.  När NFL Supporter anordnar fantasy football så är det säsongslånga redraft-ligor som gäller, där man tar ut sin laguppställning varje vecka. I redraft och dynasti finns det även ett waiver-system som gör att man kan byta spelare varje vecka och plocka upp nya fynd bland de spelare som finns tillgängliga. Ofta kan det vara aktiviteten på waivern som avgör till slut efterhand som etablerade spelare skadar sig eller oväntade spelare växer ut till nya stjärnor.

Din strategi

Det lönar sig alltid att vara förberedd och Fantasy Football är inget undantag. Inför draften så finns det massor med experter och tjänster som rankar spelare i såväl text som poddar. Några exempel på såna är PFF, ESPN, Fantasy Pros och Establish the run. Använd gärna dessa för att skapa dig en egen ranking genom att flytta lite på spelare som du tror extra mycket eller lite på jämfört med experterna.

Därefter är det bra att kolla lite på rankingen på den tjänsten där du kommer att drafta eftersom det redan finns en slags ranking där som baseras på alla drafter som gjorts, den är därmed sorterad på det som kallas ADP (average draft position) och ger dig en indikation på när de andra i din liga kan tänkas välja honom. Om man har lite is i magen så kan man hitta lite extra värde där och det är mycket det som draften handlar om.

Sist av allt, gör några mock drafts innan det blir skarpt läge. Att inte ha koll på hur allt funkar kan ställa till det rejält i stridens hetta. Använd din egen ranking och testa några gånger så kommer du att vara förberedd på det mesta!

Genidragen som vinner ligan åt dig

Det kan vara svårt att hitta spelare som man kan känna sig säker på inför säsongen men ett bra hjälpmedel är att se på deras situationer. Ett anfall som med stor sannolikhet kommer att leverera under säsongen kommer naturligtvis att producera fler fantasypoäng, och kan du hitta backups eller spelare som kommer att växa in i sina roller under säsongen så kan det vara det som vinner ligan för dig. Försök att hitta spelare som är rankade närmare sitt förmodade golv än tak. Tänk också på hur viktigt det är poängmässigt med mottagningar och touchdowns i din liga, i våra ligor används PPR (point per reception) och running backs som tar emot passningar eller får ta hand om bollen nära mållinjen blir väldigt värdefulla i den typen av ligor.

Att stacka spelare från såna lag brukar vara ett lyckat drag, ett exempel på det i år kan vara att para ihop Tyreek Hill eller Travis Kelce med Patrik Mahomes eftersom en TD-passning för Chiefs då kommer att generera ett ton av fantasy-poäng till dig. Ett annat drag som kan vara lyckat är att välja många spelare med samma byte week, visserligen vaskar du en vecka men samtidigt kan du få 10-15% mer poäng varje vecka i övrigt, och fantasymatcher kan ibland bli riktigt jämna.

Under säsongen är det superviktigt att vara aktiv med att förvärva spelare varje vecka, och hitta spelarna vars volym är på väg att öka tack vare spelarens egna prestation, skadade medspelare eller en quarterback som återkommer från skada. Spelarna kan du få via free agent – auktionen som pågår varje vecka eller genom att föreslå trades till de andra lagen i din liga.

Snacka med oss på Slack

Om du är en av alla som valt att bli en Patreon på patreon.com/nflsupporter så blir du inbjuden till Slack där vi snackar om football dagarna i ända och även har en egen kanal tillägnad just fantasy. Vi försöker hjälpa varandra med tips och strategier och har just dragit igång en egen dynasty-liga med enbart Patreons.

Lyssna på vår podd

I veckans fantasy snackar vi Fantasy Football. Det som från början var tänkt som en podd som kommer varje vecka med genomgång av veckan som gått och tips inför den kommande veckan är nu under viss renovering och på väg tillbaka med lite mer sporadiska avsnitt med mer övergripande fantasy-diskussioner och allmänt trams, precis som en podd ska vara. Spelartips och genomgångar får ni istället av de mer etablerade experterna som nämnts ovan.

Ett nytt avsnitt finns ute i detta nu!


Intervju med vinnaren av Superduperligan

I det inofficiella SM för fantasy football som vi arrangerar tillsammans med NFL-Podden så har den första säsongen just genomförts. Vinnaren blev Injuredreserve90 ett lag som tillsatts i ligan av oss från NFL Supporter och som på bästa tänkbara sätt styrdes till seger av Sebastian Kjellberg. Kanske kan Sebastians svar på frågor om den gångna säsongen hjälpa även dig att bli en bättre fantasy-spelare?

Grattis! Du vann mot NFL-poddens egna lag i finalen. Vad var det som gjorde att du drog det längsta strået?
Tack! Finalen var otroligt jämn och levde till nattens sista drive. Min motståndare hade Alvin Kamara som tog över 50 poäng i finalomgångens första match så där trodde jag att det var kört. Men mycket kan hända i en fantasy-final! Jag hade marginalerna på min sida och lyckades till slut vinna med 3 poäng.

Bild på vinnaren av Superduperligan, Sebastian Kjellberg.

Hur skulle du beskriva din strategi under fantasy-säsongen?
Tack vare två väldigt starka poängplockare i Dalvin Cook och Travis Kelce kunde jag bygga ett stabilt lag därefter. Jag försökte anpassa mitt lag efter motståndet och var väldigt aktiv på waiver. Hade även turen att vara klar för slutspel relativt tidigt och kunde därmed förbereda mitt slutspelslag några veckor i förväg.

Vilket var ditt bästa waiver pick-up under säsongen?
Får nog säga Jeff Wilson på den. Hade en hel del lyckade pickups och bytte ut många spelare under säsongens gång men Wilson var helt avgörande i slutspelet.

Superduperligan spelades på plattformen Sleeper där vi spelar alla våra ligor i år. Har du några tips om hur man använder Sleeper på bästa sätt?
Det var första året på Sleeper även för min del. Till de som är vana vi att använda ESPN:s app kan jag rekommendera att ha med en egen draftlista till draften. Plattformarna skiljer sig lite åt och jag hamnade i tidsbrist några gånger när jag inte hittade spelarna jag sökte. Missade även funktionen för PM under första delen av säsongen vilket gjorde att jag missade några meddelanden. Sleeper är i övrigt en väldigt lättanvänd plattform med bra poänguppdatering och tydlig översikt på waiver och trading.

Har du några andra tips till andra fantasy-spelare inför säsongen 2021?
Lägg lite tid till att läsa på inför varje vecka. Fantasy-delen blir mycket roligare för alla i ligan om deltagarna har bra insikt. Det behöver inte ta hela din fritid! Det finns många plattformar som lägger ut vecko-rankingar på samtliga positioner. Att kika på dessa kan ge bra indikationer inför veckan men är inget facit. Ta in informationen men låt magkänslan avgöra!

Stort tack till Sebastian för tipsen och ett stort grattis för segern i den första upplagan av Superduperligan! Och lycka till som titelförsvarare säsong 2!

Fantasy-säsongen 2021 är här!

Nyheter

To Top