College

Reese´s Senior Bowl 2017

Den 68:e upplagan av Reese´s Senior Bowl drar igång idag och inför skarpögda scouter, analytiskt NFL-folk och nyfikna fan, kommer runt 110 spelare visa upp sina färdigheter på planen, i underkläder och i olika intervjurum.

För den som inte vet är Senior Bowl en årlig all star match för collegespelare som går av stapeln i Mobile, Alabama. Namnet Senior Bowl indikerar att det endast är seniora collegespelare som får vara med, det är en sanning med viss modifikation. Även så kallade underclassmen, som deklarerat sin medverkan i kommande draft, är välkomna till Mobile, om de har tagit sin examen. Ett exempel på hur detta fungerar är att Auburns DE Carl Lawson fick en inbjudan i höstas då det såg ut som att han skulle bli klar med sin utbildning i tid. Men då han inte blev det så drogs inbjudan in. Det förekommer alltså en del spelare som ännu inte gjort sitt senior-år i Mobile, men det är den som inte kommer som väckt störst uppmärksamhet inför veckan.

Clemsons junior QB, Deshaun Watson, tog sin examen i december och deklarerade för draften, han var med andra ord tillgänglig för Senior Bowl. Det var något som Cleveland Browns sägs ha sett som ett bra tillfälle att få studera honom lite närmre inför draften och enligt rykten ska någon ur Browns stab ha kontaktat Watson för att få honom att acceptera inbjudan. Nu gjorde inte Deshaun Watson det, vilket fått visst genomslag i media. Tillräckligt för att Browns coachen Hue Jackson skulle gå ut med ett meddelande om att Browns inte kommer hålla Watsons beslut mot honom i den kommande draften. Om det är ett bra eller dåligt beslut av Watson kommer vi aldrig att få veta, men han hade, som juniorspelare, möjligheten att delta i Senior Bowl.

Årets uppsättning spelare anses vara en stark sådan (mer om spelare att kolla på kommer under veckan). Michigan är skolan med flest spelare på plats i Mobile, sju stycken. Det är en indikation på en kommande stark draft där många tror att 13-14 spelare från Michigan kommer väljas.  Kanske kan Michigan nosa på rivalen Ohio States draft-rekord med 14 valda spelare, en notering som nåddes både 2004 och 2016.

I NFL-änden av det hela så är det lite olika hur organisationerna attraheras av spelare från Senior Bowl. Philadelphia har t.ex. sedan 2010 hämtat fem av sina förstarundesval (2010,2011, 2013,2014 och 2016) från Senior Bowl deltagarna och totalt 26 spelare över perioden, vilket är näst mest. Baltimore Ravens toppar den listan med 27 spelare. Dallas Cowboys är den organisation som haft minst tro på Senior Bowl-spelare, med 9 val sedan 2010.

Under veckan kommer spelarna genomgå fysiska undersökningar, ni vet mäta händer, armar och sånt, intervjuas av NFL-lag i olika omfattning och, såklart, träna och spela en match. Fysiska undersökningen och intervjudelen sker inom stängda dörrar. Måtten får vi reda på och det är alltid intressant då det kan påverka en spelares status rätt så mycket. Har en spelare för små händer eller för liten kroppsvikt så kommer det vara något som debatteras fram över.

Vill du som åskådare följa Senior Bowls träningar, och matchen, så har både ESPN och NFL Network sändningar från Mobile. NFL Network sänder tisdagens träningar mellan 20:00 och 00:00 (svensk tid) och torsdagens båda pass från 18:00 till 22:00. ESPN har sändningar onsdag och torsdag 18:00-22:00(23:00 torsdag). Det är rätt underhållande att studera spelarna under träning och har du möjlighet så tycker jag att du ska att kolla in sändningarna.

 

Nyheter

To Top