College

Heisman-vinnare 2016

I lördags kväll delades priset till den främste collegespelaren för säsongen ut. Platsen var New York och vinnaren av 2016 års Heisman-trofé blev Louisville Cardinals sophomore quarterback Lamar Jackson. Den extremt atletiske Jackson har haft en strålande säsong och är en värdig vinnare av priset. 

Lamar Jackson blev med sina 19 år och 337 dagar den yngste vinnaren i historien. Den som innehöll det rekordet tidigare, Jameis Winston, var hela fem dagar äldre när han fick sitt pris 2013. Förutom att vara den yngste vinnaren blev Lamar Jackson också den förste från Louisville att ta hem titeln. Det gör att det nu finns 38 skolor som kan stoltsera med att ha producerat en Heisman-vinnare.

Det var inte många som såg ynglingen från Boynton Beach, FL, som favorit inför säsongen men Lamar Jackson tog alla med storm under inledningen av säsongen och lade grunden till utmärkelsen där och då. Han var nästintill ostoppbar och gjorde spel på spel med både armen och benen. Mot slutet av säsongen mattades Jackson av, vilket inte var helt oväntat med tanke på hur han på egen hand burit sitt lag och med den spelstil han har. Han har spelat bakom en offensiv linje som inte alltid klarat av att skydda honom i passpelet, vilket 38 sacks är ett kvitto på.

Dual-threat quarterbacken avslutade säsongen med fina siffror: 220 av 382 passningar gick hem (57,5%) och resulterade i 3390 yards, 30 touchdowns och bara 9 interceptions. När han själv sprang med bollen var han ofta svårfångad och nådde upp till 1538 yards och 21 touchdowns på 234 försök. Endast sju running backs på FBS-nivå sprang för fler yards. Jackson blev den förste spelare i FBS-historien (Den högsta collegenivån) att passa för mer än 3300 yards och springa för mer än 1500 yards under en säsong.

Segern blev rätt klar i slutändan, Jackson fick 526 röster som 1:a och totalt 2144 poäng. Tvåan, Clemsons QB Deshaun Watson, fick 261 röster som 1:a och 1524 poäng totalt. Efter topp-duon var det långt ned till de övriga. Trea i omröstningen blev Oklahomas QB Baker Mayfield, följd av lagkamraten WR Dede Westbrook. På femteplats kom den högst rankade defensive spelaren, Michigans LB Jabrill Peppers.

Priset har delats ut 82 gånger och fördelats på 81 spelare, den ende som vunnit två gånger är Ohio States running back Archie Griffin som fick priset både 1974 och 1975. Då Lamar Jackson vann priset under sitt andra år på college så kommer han ha möjlighet att försvara sin titel under kommande säsong (För att en collegespelare ska vara tillgänglig för NFLs draft måste han spenderat tre år efter high school).

Under säsongen 2017 vill nog NFL-scouterna se honom ta ytterligare steg i passningsspelet, men innan det arbetet påbörjas på allvar förtjänar Lamar Jackson att fira och firas.

Nyheter

To Top