Analyser

MNF: Skönheten mot Odjuret

Monday night football mellan New England Patriots och Baltimore Ravens har alla möjligheter att bli en spännande och intensiv match, det har historien mellan lagen visat. Detta kan också vara den sista gången vi får äran att se skönheten,Tom Brady, och odjuret, Terrell Suggs, göra upp. Bägge har kommit till åren och kanske hinner vi inte med fler möten de två emellan.

Att Tom Brady är en av, kanske till och med den, främste quarterbacken i NFL-historien råder det ingen tvekan om. Det är alltid spelaren som ska stoppas för att motståndarna ska ha en chans att besegra New England Patriots. Väldigt ofta går Brady och Patriots vinnande ur kampen. Men även om Tom Brady verkar ha funnit ungdomens källa så är han faktiskt 39 år och närmare slutet än början.

När det gäller den 34-årige Terrell Suggs är det samma visa. I snart 15 år har han varit en dominerande spelare och ledare i ett dominant Ravens försvar. Dessutom har han spelat skurkrollen på arenorna runt om i NFL med sådan bravur att det inte är många utanför Baltimore som har ett gott öga till honom. Precis som han själv önskat. Terrell Suggs har ofta påtalat att han trivs som allra bäst när han får spela mot en motståndare och publik som avskyr honom. Suggs har varit en av de främsta outside linebackersen under sin samtid, men åldern och de många skadorna gör att det inte dröjer många år innan han spelat färdigt.

I Tom Brady och Terrell Suggs har vi två stjärnor som varit ledande spelare i två av 2000-talets främsta lag och som ofta mötts i matcher med allt på spel. Att Suggs främsta jobb varit att ta sig fram och riva ned Brady har gjort man mot man-känslan än tydligare och det är ofta de två setts munhuggas på planen mellan spel. Rivaliteten mellan de två skapar en extra nerv och ett extra intresse för mötena mellan lagen.

Divisional Playoffs - Baltimore Ravens v New England PatriotsTerrell Suggs har allt som oftast varit pådrivare i den ovänskapliga relationen, han har varit en nagel i ögat för både Brady och Patriots med både sitt spel och sin frispråkighet vid sidan av planen. Ett exempel är att han inte nämner Tom Brady vid namn offentligt, ”The Voldemort-treatment” för er som kan sin Harry Potter. Ofta har Suggs refererat till Brady som ”The pretty boy from up north” eller något liknande. Ett annat exempel är att han väldigt ofta påtalar att Tom Brady behandlas med silkesvantar av såväl domare som ligan. Vilket kanske inte är helt sanningsenligt om vi ser på historien om de dåligt pumpade bollarna.

Suggs har passat på att svinga mot Brady och Patriots när tillfälle givits. 2010 så valde han att publicera sin Pro Bowl röstning där Tom Brady inte fanns med bland de valda quarterbacksen, den dåvarande Buffalo Bills QB:n Ryan Fitzpatrick fick däremot plats. Även om det är en harmlös sak så var det väldigt medvetet av Suggs och det retade alltid någon. 2013 kom en lite tydligare pik efter att Ravens slagit Patriots i en slutspelsmatch uppe i Foxborough.

“Those are the most arrogant pricks in the world, starting with coach Belichick on down. That’s funny, ever since Spy Gate they haven’t been able to win.’’ – Terrell Suggs

En dryg månad senare, efter att Ravens firat sin Super Bowl seger, fortsatte han på samma tema när han gästade en tv-show. På frågan om han ångrade sitt uttalande svarade Suggs att han inte gjorde det, att han menat det han sagt men att han kunde valt lite andra ord. Dessutom lade han till att han var säker på att de övriga 30 lagen i NFL höll med honom i åsikten om att Patriots var ligans mest hatade lag.

I en intervju med ESPN våren 2014 så pratade Suggs om sina känslor för Tom Brady och attackerade både de fysiska och psykiska sidorna. Att Suggs njuter och får energi av att hacka på Brady och Patriots råder inget tvivel på

 ”I don’t think that’s appropriate for camera. I don’t like him. He don’t like me. I don’t like his hair. I don’t like his smug attitude.’’ – Terrell Suggs

På samma sätt som Suggs alltid sett till att spinna vidare på den fienderoll som får honom att fungera bäst, har Tom Brady sett till att vara den vältalige och vänlige drömprinsen vid sidan av planen. Ska man hitta tillfällen då Brady kritiserat Suggs får man gå tillbaks till 2010 då han tyckte att Suggs pratade mycket för att spela i ett lag som slagit Patriots in gång på nio år. Brady har istället öst beröm över sin motståndare. Senast i veckan så hyllade han Suggs förmåga att komma tillbaka från allvarliga skador, hur allround han är på planen och att han ser Suggs som en framtida Hall of famer.

”He’s got all the rush moves, he actually drops into coverage, he bats down balls, he butchers the tight ends coming off the line of scrimmage. He’s really a playmaker for their team. It’s not just sacking the quarterback, probably like most defensive ends. He makes plays in a lot of ways.” – Tom Brady

Men även om Tom Brady inte låter sig provoceras till pajkastning av Suggs snack så indikerar siffrorna när lagen möts att han inte riktigt är i balans. Framförallt är det något speciellt när Ravens reser till Foxborough och möter Patriots, där de får ta sig an skurkrollen på riktigt. Under sin NFL-karriär har Tom Brady endast spelat åtta hemmamatcher där han kastad fler interceptions än touchdowns, fyra av de mötena är mot Baltimore Ravens. Under de senaste sex mötena med Ravens på hemmaplan har Brady noterats för 8 touchdowns och 10 interceptions, Bradys passerratingen för dessa sex matcher ligger på 72,7. I jämförelse kan sägas att i år har Houstons Brook Osweiler 73,4 och Jacksonvilles Blake Bortles 77,9, två spelare som sågats av alla. Tom Brady är givetvis bättre än dessa två, men hans spel har sjunkit när Ravens stått på andra sidan och en stor del i detta har Terrell Suggs. Suggs har stått för 3,5 sack, 26 tacklingar, 2 forced fumbles och 1 fumble recovery under dessa möten.

I nattens möte mot ligans topprankade försvar kommer Patriots till spel utan både TE Rob Gronkowski och WR Danny Amendola, vilket gör att än mer ligger på Tom Bradys axlar. 39-åringen ska försöka hålla sig från den 34-årige Terrell Suggs så gott det går. Ska Baltimore Ravens ha någon chans så vill det till att odjuret får tag på sin skönhet. 02:30 drar matchen på Gillette Stadium igång.

Nyheter

To Top