College

Veckans college – Finaldags

Det har blivit finaldags i collegekonferenserna och vi tittar till de 4 kvarvarande finalerna i det som kallas Power Five. Under gårdagen gjorde USC och Stanford upp i PAC-12, där blev USC mästare efter en spännande match, 31-28 till Trojans. Vinner de högst rankade lagen i dagens finaler så är det de fyra lagen som gör upp i kommande slutspel, men skulle någon av övriga fyra ta hem de så börjar intressanta diskussioner ta fart.

 

Big 12 Championship game

2 december, 18:30, Arlington, TX

#3 Oklahoma (11-1)

#11 TCU (10-2)

Finalmatchen är tillbaks i Big 12 och det kan bli en vass nypremiär mellan två bra lag. När lagen möttes i Oklahoma för några veckor sedan vann Sooners med 18 poäng och Oklahoma är rätt stora favoriter till att plocka hem konferenstiteln och säkra en plats i slutspelet. Dessutom är det en match där QB Baker Mayfield kan bjuda upp till ännu en dans, som skulle säkra en välförtjänt Heisman-titel. Den omtalade Oklahoma-QBn må ha strulat till saker vid sidan om planen, men i spelet har han varit magisk denna säsong.

Det blir en match mellan TCUs försvar och Oklahomas anfall. Senast kunde inte Horned frogs stoppa Mayfield som ledde sitt anfall till mer än 550 offensiva yards, drygt 300 mer än vad TCU snittat över säsongen. Ska TCU ha något att hämta så måste försvaret hitta ett sätt att stoppa Mayfield och hans vänner. DE Matt Boesen kommer till spel denna gång, han var skadad vid lagens senaste möte. Boesen leder laget med sina 11,5 sacks och kanske kan han vara skillnaden mot senast.

Oklahoma har inte ett försvar som skrämmer någon, men anfallet är såpass bra att jag tror de löser denna uppgift och plockar hem konferens och en slutspelsbiljett.

 

SEC Championship game

3 december, klockan 10:00, Atlanta, GA

#2 Auburn (10-2)

#1 Georgia (11-1)

Alaba… nej just det, Nick Sabans gäng är inte mer här. Den givne favoriten föll tungt mot Auburn i Iron Bowl förra veckan och missar finalen för första gången sedan 2013. Istället tog Auburn platsen och det är nog ingen, mer än Alabama, som tycker det är så tråkigt.

Dessa två gäng möttes för några veckor sedan, i Auburn. Då var hemmalaget totalt dominanta och körde över Georgia totalt. Auburn gjorde det på ett sätt som många trodde att Georgia skulle vinna, med ett försvar som inte släppte till någonting och ett tungt och malande springspel. RB Kerryon Johnson har varit väldigt bra denna säsongen och har varit den spelaren som burit anfallet mot tufft motstånd senaste veckorna. Han har varit så bra att han tagit sig rakt in i Heisman-diskussionen. Att Georgia har stött på Auburn en gång kan vara något som ger dem en större chans i dagens match. De vet vad som väntar och kommer kunna förbereda sig med egna exempel att lära av. Viktigt är att anfallet hittar sätt att få igång Nick Chubb och Sony Michel i springspelet, hellre mala än att malas. Se till att Auburn får spendera mycket tid i försvar.

Känns på förhand som den mest ovissa av dagens fyra finaler. Kan gå åt vilket håll som helst och med vilken marginal som helst. Auburn måste nog ses som favoriter, men det är inte något som ger dem fördelar.

 

ACC Championship game

3 december, klockan 02:00, Charlotte, NC

#1 Clemson (11-1)

#7 Miami (10-1)

En spännande match mellan konferensens jätte och hela landets uppstickare. Miami la ett riktigt ägg i sista atchen mot Pittsburgh och fick se förlustnollan försvinna. Onödigt, slarvigt, men kanske inte helt oväntat att det skulle komma. Trotts förlusten så har The U tagit sig till sin första konferensfinal sedan skolan flyttade över till ACC 2004. För Clemsons del är detta tredje raka finalen. Matchen ären kvartsfinal till slutspelet då vinnaren här kommer rankas topp fyra och få spela om nationstiteln runt nyårshelgen.

Min spontana känsla är att Clemson passar Miami väldigt illa, ett lag som påminner lite om dem själva. Ett starkt försvar, ett bra springspel och en QB som är lite svajig men kan göra spel med både arm och ben. Där bägge försvaren känns jäbördiga så är Clemson snäppet bättre när det kommer till anfall och bör kunna leverera mer. QB Kelly Bryant för Clemson är mer pålitlig än Miamis Malik Rosier och Clemsons offensiva linje ger springspelet mer tyngd och pålitlighet. Försvarsmässigt är bägge lagen fullproppade med kvalitetsspelare och vi får räkna med att anfallen kommer få bekänna färg.

Tycker Clemson är ett bättre lag, som dessutom har vanan av att spela stora och viktiga matcher, det fäller avgörandet.

 

Big Ten Championship game

3 december, klockan 02:00, Indianapolis, IN

#4 Wisconsin (12-0)

#8 Ohio State (10-2)

Wisconsin känns ständigt underskattade och det gäller även i finalen mot Ohio State. I stort sätt alla tror att Buckeyes tar segern och därmed uppfyller sin del av händelseförloppet som krävs för att Ohio State ska ta sig till slutspelet. För Wisconsin är matematiken för slutspelet enklare, you win and you´re in.

Wisconsin är ännu obesegrade denna säsong och har egentligen inte varit ordentligt hotade i någon match. Laget har ett bra försvar och anfallet rider på fantastiske förstaårsspelaren RB Jonathan Taylor. Vad är det då som gör att Wisconsin inte ses som favoriter? För Badgers har det sett tryggt och strukturerat ut, men utan att glänsa. Där känns Ohio State mer ojämna. De har varvat imponerande insatser med mindre lyckade matcher, alltså ett högre tak men ett lägre golv. I en finalmatch är det höjden som brukar vara avgörande och det gör Ohio State till favoriter.

För Ohio State har QB J.T Barrett dragits med en knäskada i veckan, han ska komma till start men kan tappa en del av rörligheten som är så viktig för honom.

Buckeyes är favoriter och även om laget är lägre rankat så känns man numret för stora för Wisconsin.

Nyheter

To Top