College

Brad Kaaya, nästa stora QB

Miami har haft ett par svajiga år bakom sig i ACC. Man har haft en hel del talang i laget men inte riktigt fått ut det på plan.

Förra året hamnade allt fokus på att sparka Al Golden redan innan första matchen var spelad. Flygplan med banderoller flög över South Beach med samma budskap och att säga att Golden och Miami jobbade i motvind från start är ett ganska tydligt understatement.

Miami har en speciell historia som tog fart ordentligt när Howard Schnellenberger tog över som coach i slutet av 70-talet med sitt då unika Pro-Style offensiv och sin rekrytering av lokala förmågor från de lite tuffare kvarteren. Efter det kom Jimmy Johnson och fortsatte att skövla framgång med the Bad Boys från Miami. Detta ledde till fem nationella titlar mellan 1983 och 2001 för en skola som tidigare aldrig varit att räkna med när det kom till fotboll.

Efter den gyllene eran har man mest studsat upp och ner och de sista åren har inte mycket stämt för skolan med en ganska kräsen publik.

Mark Richt heter lagets nya huvudtränare som inte fick förnyat förtroende hos Georgia, där han coachat sen 2001. Mycket kan man säga om Richt, men ingen kan snacka bort att han gjort fantastiska saker med den offensiva delen han tränat under åren och framförallt har han fått ut det absolut bästa av många QB’s. Richt var förövrigt själv QB i just Miami i början av 80-talet.

Kommer Miami att bli en utmanare år ett under Richt? Det är väl tveksamt, men det jag är jäkligt nyfiken på att se är vad Richt kan göra med en av de mest lovande spelarna i college nästa år, QB Brad Kaaya.

Redan innan Richt anlände till Miami var Kaaya ett aktat namn efter har presterat på en ovanligt hög nivå under sina två första år. LA födde Kaaya är vad man säger en pocket passer med god kontroll över händelserna och en Fotbolls IQ som redan nu känns NFL redo.

Under sitt första år passade han för 2962 yards och 25 TD’s i ett Miami som ofta satsade på springspelet med Duke Johnson. Förra året blev det 3238 yards och 16 TD’s där han gick ner från 11 picks till 5 och höjde sin Completion %. Allt detta i ett Miami som helt saknade balans och trygghet. Så det ska bli riktigt spännande att se Kaaya’s nästa steg med en erkänt duktig QB Coach som huvudtränare.

Clemson’s QB Watson ligger fortsatt i topp hos de flesta när det kommer till nästa års draft men de flesta har Kaaya som draftens andra QB och vissa har han som nummer två totalt. Jag tror att Kaaya kommer vara ett toppnamn i nästa års draft oavsett om han går före eller efter Watson.

Om några timmar sparkar säsongen igång och räkna med att Kaaya och Miami kommer domienera från start då man möter betydligt svagare Florida A&M.

Nyheter

To Top