Analyser

Rök utan eld i årets Bears

En usel offensiv linje, bland ligans sämre running back-uppställning och ett riktigt undermåligt secondary. Inte mycket talar för att Bears ska kunna hävda sig i år och försäsongen har inte gjort någon vidare glad. Försvar är bästa anfall trots allt.

Om man ska tro belackarna stämmer beskrivningen ovan in bra på årets upplaga av Chicago Bears. Fast så illa är det kanske inte ställt ändå, men helt klart är att laget har en hel del att jobba med nu när säsongspremiären står för dörren. Här är mitt försök att se in i spåkulan inför 2016.

Vi börjar med den positiva sidan där head coach John Fox vilja och kunnande att bygga försvar börjar märkas av. Front seven, alltså defensiva linjemän och linebackers, är det bästa med Bears. Fjorårets uppställning har fått sällskap av bland andra Danny Trevathan, Jonathan Bullard, Jerrell Freeman och Bears förstaval i draften, den lovande outside linebackern Leonard Floyd. Det borgar för både pass rush och bra försvar mot springspel med både Freeman och Trevathan som rankas högt bland ligans linebackers. Och de behövs, förra året var Bears sämst av alla lag på springspelsförsvar.

Den offensiva linjen har haft svårt ett bra tag. Spelare som Bobby Massie har fått sina chanser att utvecklas men snarare stagnerat och presterat marginellt bättre än under rookiesäsongen. Massie kom som free agent från Cardinals och hade blott 45,8 procent i pass protection förra året. Än värre är linjekollegan Charles Leno, Jr med knappa 41 procent, detta trots att han spelade upp sig under den andra halvan av 2015 års säsong.

Att linjen dessutom har tappat startern i centerposition, Hroniss Grasu, på grund av skada hjälper inte heller. Grasu missar hela säsongen men att linjen trots det måste bli vassare är ett understatement. Running backsen är beroende av vad den offensiva linjen kan hjälpa dem med och som det ser ut just nu kommer det inte att bli många yards eller first downs i springspelet. I secondary spenderade Bears tre senare draftval på att förbättra, safety Deon Bush, corner back Deiondre’ Hall och safety DeAndre Houston-Carson, och den lagdelen har mycket att leverera i år.

https://www.instagram.com/p/BJ3SD_QAx-X/?tagged=chicagobears

Längre fram i plan måste duktige wide receiver Alshon Jeffery få omedelbar backning av Kevin White. White missade hela 2015 och exakt vart han står idag är det ingen som vet, antagligen inte ens White själv även om han visade framsteg i den sista försäsongsmatchen. Tight end Martellus Bennett har hamnat i slag med Gronkowski i Patriots, den förlusten kan komma att svida för Bears. Och när förluster nämns, rutinerade Matt Forte som har varit säkerheten själv när det gäller att leverera yards, spelar numera i Jets grönvita dress.

Med allt sammantaget är laget sårbart för ytterligare skador, mer så än många andra lag. Bears får anses forfarande vara i en ombyggnadsfas och kommer inte nå slutspel i år heller, snarare fajtas med Lions för att undvika sistaplatsen i NFC North. Premiären sker den 11 september när laget åker till Houston för att möta ett starkt Texans. En vinst där skulle kunna ge den flygande start laget desperat behöver, men risken är överhängande att Bears har en tung säsong att se fram emot.

Tipset

Divisionsplacering: 3

Resultatrad: 6 – 10

 

Nyheter

To Top