College

Veckans college – Vem är utmanare?

Denna vecka hittar vi som vanligt en hel del intressanta matcher. Framförallt är det en rad matcher där lag som efter en fin inledning börjat få upp hoppet om att vara med i toppen får bekänna färg. Är man på riktigt så är detta matcher som ska vinnas, är laget inte på riktigt så kan de börja gå åt andra hållet efter denna helg. 

 

7 oktober, 21:30, Fort Worth, TX

#8 TCU (4-0)

#23 West Virginia (3-1)

TCU har överraskat denna säsong och har fyra raka vinster. Efter den oväntade och imponerande segern borta mot Oklahoma State för två veckor sedan fick Horned Frogs en bye week att samla sig på och det kan vara nyttigt efter en sådan urladdning. Mot West Virginias starka och snabba anfall gäller det att vara på tårna och inte bjuda på något i början, för då kan uppförsbacken bli brant. QB Will Grier har fått en fin start på sin West Virgina karriär och han har fina receivers i David Sills och Gary Jennings, där den förstnämnde, den tidigare quarterbacken, tagit emot 7 touchdowns i de fyra första matcherna. Sills är en spelare att ha koll på framöver. Det gäller för TCU att få tryck på Grier och försöka tvinga fram en del misstag, DE Ben Banogu har varit produktiv i pass rush hittills och blir viktig för hemmalaget.

Anfallsmässigt är TCU välbalanserade och har kvalitet bland skillspelarna. QB Kenny Hill verkar ha hittat rätt och i RB Darius Anderson har coach Patterson en riktigt spännande spelare.

Ett litet sidospår här. Rocklegenden Tom Petty gick i veckan bort och han har en stor influens i det Gary Patterson-coachade TCU. 2009 adopterades Petty´s ”Won´t back down” som inspirationskälla och än idag finns frasen ”Don´t back down” sydd på insidan av kragarna på matchtröjorna och även i den målsättningspyramid som laget kommer överens om inför varje säsong. Vid varje hemmamatch, inför den fjärde kvarten, spelas Petty´s låt för att elda på lag och publik. Kanske kan energin från Petty´s toner bli avgörande denna dag.

TCU känns jämnare som lag och har hemmaplan, det avgör.

 

7 oktober, 21:30, Tallahassee, FL

Florida State (1-2)

#13 Miami (3-0)

Även om det inte är samma nivå som förr i tiden så kittlar detta möte ändå varje år. The U har inte vunnit mot Florida State på evigheter, nu går laget in som favoriter och det känns väldigt oväntat sett till förväntningarna vi hade på lagen inför säsongen. Kanske blir denna match starten på ett tronskifte i denna Florida-kamp.

Seminoles försöker få fart på en säsong som på ett sätt tog slut när Deondre Francois gick sönder mot Alabama i premiären. James Blackman är inte samma spelare och det märks väldigt tydligt då anfallet har svårt att flytta bollen och motståndarförsvar kör på utan rädsla. Han skyddas av en offensiv linje som haft väldiga problem att skapa en okej arbetsmiljö för vare sig quarterbacks eller running backs. Att ställa upp med en dålig offensiv linje och en QB som har svårt att göra spel är en dålig idé mot de flesta, speciellt detta Miami försvar. Den defensiva linjen har spelare som kan penetrera och skapa kaos, Trent Harris och RJ McIntosh t.ex, Bakom dem finns en galet lovande LB-grupp med Shaquille Quarterman och Michael Pickeney.

Får Miami bara igång RB Marc Walton ordentligt och flyttar bollen någorlunda frekvent tror jag att man vinner denna match. Samtidigt är historiens makt stor och Miami har rasat samman tidigare mot Florida State.

 

8 oktober, 01:30, Ann Arbour, MI

#7 Michigan (4-0)

Michigan State (3-1)

Första riktiga testet för Michigan. Två lag som känns ovissa och svåra att placera. QB Wilton Speight är skadad och kommer inte spela här. Istället blir det John O´Korn som styr anfallet.

För Spartans del är det på väg att bli en rätt okej säsong, sett till förra året och de förväntningar man hade med sig till 2017. Mot Iowa senast stod försvaret för en väldigt stark insats och det är nog något som oroar Michigan. Wolverines har inte fått till någon riktig identitet framåt och när det nu står ett starkt försvar på andra sidan är det nog en känsla av ovisshet man går till strid med. Harbaugh får kasta ut fågelungen till anfall och se om de är redo att flyga eller om det störtar ned mot marken. Det hela underlättas inte av att det är O´Korn som är QB.

Å andra sidan har Michigan ett av nationens starkaste försvar och som vanligt börjar det med en front seven som kan sätta tryck. DE Chase Winovich och LB Devin Bush har tillsammans stått för 10 sacks och 13,5 TFL och de är inte ensamma om att kunna göra spel.

Jag tror att Michigan är bättre, mer talangfyllt, och vinner detta. Men Spartans kommer kunna sätta hårt mot hårt i en defensiv kamp.

 

8 oktober, 02:00, Eugene, OR

Oregon (4-1)

#11 Washington State (5-0)

Ett uppstickarmöte som tyvärr inte bjuder på bästa möjliga förutsättningar. Oregons QB Justin Herbert hade sönder sitt nyckelben i senaste matchen och kommer missa en del tid. Det är synd då Herbert varit väldigt bra hittills och hade givit Oregon en bra chans i denna match.

Men storyn är kanske mer Washington State. Mike Leachs mannar har tagit steg efter steg under en längre tid och känns nu som ett lag som kan utmana om titeln. Anfallet har varit bra en längre tid och just nu peakar QB Luke Falk. Främst är det i beslutsfattandet han utvecklats, misstagen har blivit färre. Försvaret har varit akilleshälen under Leachs tid (oavsett lag) men nu har det inte bara blivit okej, det är till och med så att försvaret kan vinna matcher åt dem. LB Hercules Mata´afa är en energispelare som river med sig sina medspelare och river ned motståndare. Att åka till Eugene är inte det enklaste och det är första gången denna säsong som Washington State spelar på bortaplan.

Oregon har verkligen fått fason på sitt försvar och det känns som att de blir bättre och bättre för var vecka som går. Senast mot Cal skapades penetration på nästa varje spel och till slut hade Ducks noterats för 7 sacks och 11 TFL. En spelare som verkligen sticker ut är LB Troy Dye. Andraårsspelaren var bra redan förra året och har, likt hela försvaret, tagit ordentliga kliv framåt denna säsong. Det blir väldigt spännande att se hur Washington States fina offensiva linje hanterar anstormningen. Framåt handlar allt om RB Royce Freeman.

Utan Herbert får nog Washington State gälla som favorit, men det kan bli jämt och spännande.

 

8 oktober, 04:45, Seattle, WA

#6 Washington (5-0)

California (3-2)

Fjolårets semifinalist, Washington, har fått smyga runt så här i början. Ingen talar om dem som någon favorit och det känns som att Huskies är lite bortglömda trotts att laget är rankat som nummer 6. Fokus har istället legat på USC och Washington State medan dagens motståndare Cal fått mycket positiva ord efter sin oväntat fina inledning på året.

Men Washington har varit en effektiv slåttermaskin hittills. Samtliga matcher har vunnits klart och enkelt utan att förta sig, vilket är imponerande i en sport där det ofta dyker upp ett oväntat problem. Det är också orsaken till att jag tycker denna match är intressant. Kan Cal vara Huskies oväntade puckel att ta sig förbi? Ja kanske, men inte troligt.

Cal har haft svårt att generera tryck på motståndarnas QB och ännu större problem med att hålla sin egen skyddad. Mot Oregon sänktes QB Ross Bowers hela sju gånger, medan Cals defensiv endast har en sack i de två senaste matcherna. Ska Cal ha något att hämta här så måste man klara av att sätta tryck på QB Jake Browning, får han stå ostörd är han väldigt effektiv och bjuder inte på många misstag. Browning har nästan 71% i completions, ofta är mottagaren WR Dante Pettis.

Washington känns ett par nummer för stora och vinner nog med en 15-20 poäng, men om laget tänkt plumpa så är detta en match där det skulle kunna ske.

 

Nyheter

To Top