College

Veckans College – Mästerskapsveckan

Tvåa och trean (Ohio State och Michigan) möttes i den kanske största matchen för året och resultatet ledde till att sjuan (Penn State) tog sig vidare till final i BigTen.

Penn State hamnade alltså före både Ohio State och Michigan men rankas fortfarande bakom de båda skolorna. I finalen möter de Wisconsin som även dem rankas bakom. Ja, sista veckan innan konferensfinalerna blev så där jobbigt tokigt precis som vi hade önskat. Nu har kommittén, som har ansvaret att plocka ut de fyra slutspelslagen, ett riktigt tufft jobb framför sig. Wisconsin eller Penn State kommer att vinna BigTen och sluta på lika många segrar som Ohio State som just nu är rankade tvåa i landet. Kommer båda lagen med? Eller blir det bara vinnaren eller blir det bara Penn State? Alabama har råd att förlora SEC Finalen mot Florida och är redan klara. Clemson och Washington som just nu är inne måste vinna sina matcher för att säkra en plats och inte en vid vinst sitter man säkert. Finns helt klart många scenarier och en hel del att se fram emot när vi äntrar mästerskapsveckan. Förutom nedan matcher ska det bli spännande att se om Western Michigan kan besegra Ohio och gå 13-0. Kan Wyoming på nytt slå San Diego State och vinna Mountain West? Kan Navy gå hela vägen och vinna AAC? Vi lämnar en fantastisk vecka och dansar in i en nästan lika fin.

 

3 December, 03:00, Santa Clara, CA

Pac12 Championship Game

colorado 8. Colorado (10-2)

washington 4. Washington (11-1)

Bra avslutning på Pac12 där Colorado, en av de största överraskningarna i år, besegrade Utah och Washington vann tämligen enkelt i Apple Cup över Washington State. Washington är favorit här utan tvekan, men det går inte att blunda för Colorado’s resa från en slagpåse till en match ifrån mästare. I offensiven hänger mycket på QB:en Sefo Liufau som är en expert på att hålla spel vid liv och hitta mottagare eller själv ta iväg med bollen, förutom Liufau så är det RB:en Phillip Lindsay som gör det, en RB som har hamnat lite i skymundan med fokus på Cook, Fournette, Pumphrey och McCaffrey. Men Buffs stryka är försvaret och framförallt bak i planen med Awuzie, Thompson och Witherspoon som sällan bjuder på misstag. Vinner Washington är man i slutspel, kan inte se något annat scenario, ger det extra energi eller onödiga nerver? Jag tror på det första. Precis som Colorado är försvaret Huskies styrka men skillnaden är att Washington är bra rakt över, från Mathis på den defensiva linjen till safetyn Budda Baker. Även offensiven är starkare än Buffs med QB Jake Browning, RB Myles Gaskin och WR John Ross i spetsen. Lägg där till en av landets mest samspelta linjer så känns det mesta på plats.

 

3 December, 18:30, Norman, OK

oklahoma-state 10. Oklahoma State (9-2)

Oklahoma 9. Oklahoma (9-2)

Sista året utan final i Big12 är upplagt så bra att sista matchen mellan de två Oklahoma skolorna ändå blir en final då det är ettan och två som möts i Bedlem Series. Oklahoma State är lillebror, spelar på bortaplan och måste ses som underdog i fighten. I Big12 är det nästan poänglöst att lyfta fram ett lags offensiv som en styrka då i stort sett alla lever just på sina kvalitteer i offensiven, Cowboys inget undantag. QB:en Mason Rudolph har rutin och är ett tryggt ankare och har ett riktigt fint vapen i receivern James Washington att hiva bollar emot och det är i luften man är farligast. Defensiven är bra i Big12 mått mätt och okej om man ska leta efter något nationellt snitt. Styrkan är den defensiva linjen med tackeln Vincent Taylor i spetsen. Storebror Oklahoma har även dem en magisk QB-receiver kombination i Baker Mayfield och Dede Westbrook. Mayfield är betydligt mer mobil än Rudolph och kan avancera med fötterna och ska vi jämföra pass-motagarna är Washington mer en playmaker och Westbrook den pålitliga. Försvaret är inte lika bra som många hade hoppats på och man tappade en del när tackeln Charles Walker valde att sitta ut resterande tid i väntan på NFL draften.

 

3 December, 22:00, Atlanta, GA

SEC Championship Game

alabama 1. Alabama (12-0)

florida 15. Florida (8-3)

Självklart en stor grej att kunna kora sig mästare i den tuffaste konferensen i landet och trots att egentligen ingen tror på Florida här så har man alltid chansen. Skulle Florida göra det inget annat lag lyckats med i år och vinna över Alabama räcker det inte till slutspel och Alabama kommer trots en förlust att vara ett slutspelslag. Det jag väl egentligen försöker stryka under är att detta är en SEC final som bara handlar om SEC. Gators förlorade ganska stort mot rivalen Florida State sist och trots att man inte ska skylla på det så är det värt att stryka under att man har många nyckelspelare skadade. Lagets offensiv bjuder på en fin match och följer sen upp det med tre dåliga, så kändes det förra året och så känns det i år, det är helt enkelt inte lagets styrka. Men innan jag hyllar försvaret så vill jag ändå lyfta fram receivern Antonio Callaway som med riktigt dåliga förutsättningar match efter match spelar som en topp receiver i landet. Försvaret då, riktigt jäkla bra 2015, riktigt jäkla bra 2016. Det är lätt att lyfta fram  cornern Jalen Tabor, safetyn Marcus Maye eller linebackern Jarrad Davis men det är så mycket mer och framförallt fler som bidrar, 15-16 spelare som roteras gör ett fantastiskt jobb vilket gör det lätt för mig att lyfta kollektivet. Nu möter man ’Bama och skulle behöva ha alla dessa 15-16 på planen samtidigt. Alabamas 15-16 bästa försvarare hade varit stjärnor i de flesta andra skolor så det är inte så konstigt att deras kollektiv fungerar lika bra som Floridas. DE Jonathan Allen, LB Reuben Foster, LB Tim Williams, CB Marlon Humphrey är redan nu NFL spelare. Offensiven är självklart också bra men trotts allt mänsklig, OC Lane Kiffin är kanske offensivens bästa vapen. Han har fått QB:en Jalen Hurts att prestera direkt bakom en stark tung linje. Självklart har man som vanligt bra RB’s och receivers men det känns ändå som man kan stoppa dem.

 

4 December, 02:00, Orlando, FL

ACC Championship Game

clemson 3. Clemson (11-1)

virginia tech 23. Virginia Tech (9-3)

Vinner Clemson är man inte bara ACC mästare utan även I slutspel för andra året i rad. Vinner Virginia Tech så har man noll chans på slutspel men spelar med stor sannolikhet ur Clemson från sin plats. Coach Justin Fuente kom in från Memphis i år och många hoppades väl att han kunde ta tillbaka Hokies till toppen, men jag tror få trodde att han skulle fixa det redan under sitt första år. Man har vunnit matcher med en jämnhet över hela planen, man är inte på nått sett dominerande i varken offensiven eller defensiven men man är bra rätt över. I offensiven har nya QB:en Jerod Evan kommit in perfekt direkt och leder offensiven på ett tryggt sett med stjärnreceivern Isaiah Ford till sin hjälp. Försvaret har en av landets bästa och mest underskattade pass rushers, Ken Ekanem, som leder och en ung LB i Andrew Motuapuaka som vägrar att sitta tillbaka och se och lära. Clemson var länge bäst i landet förra året och hade hög press på sig även i år. Man är i finalen, man har bara en ynka förlust och man är bara en seger ifrån att på nytt spela slutspel. Men spelet har inte riktigt klickat som det gjorde förra året. QB:en Deshaun Watson, som alla tyckte var given att gå som nummer ett i draften, har varit för ojämn. Receiver-paret Mike Williams och Jordan Leggett ser stundtals ut som världsstjärnor men försvinner i mellan åt helt bort från matcherna. Den mest stadiga i offensiven har varit RB:en Wayne Gallman som räddat tigrarna mer än en gång. Försvaret tappade väldigt mycket till NFL förra året och är fortfarande bra med spelare som DT-paret Christian Wilkins och Carlos Watkins i spetsen, men även denna enhet har studsat lite för mycket upp och ner. Clemson är en klar favorit i den här matchen, men större under har skett denna säsong.

 

4 December, 02:00, Indianapolis, IN

BigTen Championship Game

wisconsin 6. Wisconsin (10-2)

penn state 7. Penn State (10-2)

Ja detta blev ju inte direkt som de flesta hade tänkt sig. Varken Michigan eller Ohio State lyckades ta sig hit och det kan mycket väl bli så att ett lag från BigTen som inte spelar finalmatchen, Ohio State, tar sig till slutspelet medan vinnaren av denna match hamnar utanför. Men det också bli så att vinnaren av denna match tar sig in tillsammans med Ohio State. Vinner Wisconsin så blir beslutet för slutspelskommitteen enklare då Badgers har en seger mot LSU i bagaget som väger tungt. Matchen då? Detta känns spontant som den jämnaste matchen i helgen. Jag har tidigare i år försökt sätta fingret på vad det är som gör Wisconsin anno 2016 så mycket bättre än det laget som hade stora problem förra året. Den stora anledningen är försvaret som verkligen spelar ett tufft och starkt försvarspel utan glitter och glamour. Lillebror Watt är bra men inte någon direkt stjärna, samma sak kan man säga hans LB kompis Vince Biegel och safetyn D’Cota Dixon och det är väl det som på nått sätt präglar Wisconsin 2016, man gör det tillsammans till 100% utan att för den delen glänsa. I offensiven gör det stundtals ont att kolla på pass-spelet och det krävs ingen expert för att konstatera att det är med den offensiva linjen och RB:en Corey Clement man är farliga offensivt. Bara att Penn State har tagit sig hit är stort och det blir än större när man tänker på att de har gjort det före både Michigan och Ohio State. Precis som Virginia Tech, så är inte Penn State direkt dominanta i någon del av spelet. Visst, man har en riktigt vass RB i Saquon Barkley i offensiven och en QB i Trace McSorley som blivit mognare för varje match, men förutom i enstaka matcher har man inte dominerat i varken pass eller spring. Lite så är det i försvaret också, kollar man på spelarna så hade man ett bättre material förra året med mer profiler. I år känns det väldigt profilfattigt men trots det spelar man  stabilt och tryggt i försvarsspelet.

Nyheter

To Top