College

Veckans College – Lugnet före stormen

Texas A&M är inte längre med i slutspelsekvationen efter en snöplig och överraskande förlust mot Mississippi State som inte alls presterat tidigare i år. I stället har vi Washington som nummer fyra och sista laget i slutspelet som det ser ut nu. Alabama är kvar som nummer ett efter en vinst borta mot LSU med 14-0, segern satt hårt inne och ställningen var länge 0-0. Tvåan Clemson vann enkelt mot Syracuse och trean Michigan vann lika enkelt mot Maryland. Bakom skuggar framförallt Ohio State och Louisville och bara väntar på att en förlust ska drabba någon av lagen ovan. Ska vi för sakens skull slänga in ett par lag till i mixen så tycker jag man kan lyfta Wisconsin och Auburn som ändå har chansen om de vinner resten.

Efter denna lördag är det två omgångar kvar innan finalmatcherna i konferenserna ska spelas. Denna omgång kan möjligtvis se som sista lugnet före stormen av stora matcher som kommer runda av säsongen. Självklart har du rikligt med bra matcher att gotta ner dig i men matcher som direkt kan påverka slutspelet lyser lite mer än vanligt med sin frånvaro, med ett underbart undantag som vi kommer till längre ner.

 

12 November, 18:00, Austin, TX

west-virginia 16. West Virginia (7-1)

texas Texas (5-4)

Eftersom West Virginia åkte på en förlust emot Oklahoma State för ett par veckor sedan är hoppet bra nära släckt för Big12 att ta sig till slutspel. Men skulle det vara så att lagen däruppe helt plötsligt börjar förlora så stter ändå West Virginia i förarsätet från Big12. Skolan har en riktigt fin säsong hittills och framförallt är det försvaret som lyft sig. Offensiven är i stort sett alltid att räkna med och i år leds den av QB Skyler Howard, WR Daikiel Shorts och RB Justin Crawford. Texas har inget annat än hedern att spela för egentligen och så klart coach Strongs jobb. Det har sett bättre ut det sista och man har faktiskt vunnit tre av sina fyra sista matcher. Försvaret är långt ifrån så bra som det borde men har spelat upp sig. Offensiven däremot ser riktigt vass ut. Ett helt okej pass-spel med nya QB:en Shane Buechele men framförallt är det springspelet som är outstandning och det är en mans förtjänst, D’Onta Foreman som leder landet just nu med 1446 yards. Foreman är ett kraftpaket utan dess like och springer både över och igenom försvarare då är inte alltid toppfart det viktigaste. Räknar med en jämn och poängglad match i Austin.

 

12 November, 18:00, Gainesville, FL

south-carolina South Carolina (6-2)

florida Florida (5-4)

Anledningen att denna matchen ens är med på listan är att SEC East har förbannat svårt att hålla jämna steg med SEC West. I år skulle Tennessee utmana istället tog Florida täten men efter deras förlust senast känns det som att alla lagen har chansen och att inget förtjänar det. Förra veckan valde jag att lyfta Florida’s offensiv, ber om ursäkt för detta. Det var inte mycket som fungerade i förra veckans förlust mot Arkansas. Man kan skylla på skador, men de kan de flesta denna tid av året. Nej, ska Gators spela SEC final så är det helt klart lagets försvar som bära dem dit. South Carolina har lyft sig ordentligt efter raset förra året och det ska bli extra roligt att se den före detta Florida tränaren Will Muschamp besöka The Swamp med sina stridstuppar. Tre raka vinster och ett försvar som verkligen lyft sig har vinden i ryggen och denna matchen är långt ifrån given och jag tror att South Carolina kan fortsätta rida på vågen av självförtroende och ta ytterligare en skalp här.

 

13 November, 01:00, Fayetteville, AR

lsu 24. LSU (5-3)

arkansas 25. Arkansas (6-3)

Ingen avgörande match när det kommer till slutspelsbilden men en match inom SEC West är alltid intressant. Matchen kallas ”The Battle for the Golden Boot”, ett vandringspris som delas ut efter matchen. Slår du ihop Arkansas och Lousiana i kartboken ser det ut som en stövel helt enkelt. Rivaliteten mellan de bägge skolorna går tillbaka till tidigt 1900-tal och efter det att Arkansas gick med i SEC 1992 har det blivit en årlig match med bra mycket prestige i potten. Arkansas vann tämligen enkelt senast mot Florida och både försvaret och anfallet klickade vilket det inte gjort tidigare. Arkansas har ett upp och ner år med mer upp än ner hittills och mycket handlar om att kontrollera matcherna till sett tempo. Coach Bielema  hade säkerligen gjort det mer genom ett dominerande springspel men hittills har man varit mest effektiva i luften med QB Austin Allen i spetsen. LSU höll länge jämna steg med Alabama senast och förlorade tillslut matchen med 14-0. Riktigt starkt av försvaret, som är jäkligt bra, att hålla ’Bama till bara 14 poäng men samtidigt kan du vända på det och ifrågasätta offensiven som alltså blev nollade hemma på Tiger Stadium. RB Fournette har väldigt svårt mot just Alabama och vi får se hur han svara på det här. Defensiven ser som sagt urstark ut med tre vassa LB’s i Key, Riley och Beckwith. Bakom dem styr safetyn Adams och cornern White det mesta.

 

13 November, 01:30, Seattle, WA

usc 20. USC (6-3)

washington4. Washington (9-0)

Helt klart veckans match i mellan formstarka USC och obesegrade Washington. Det har varit storm kring USC i bra många år nu, men det känns som man allt mer börjar återhämta sig till den storskola man ändå är. Trojans har fem raka vinster och utmanar i den södra divisionen av Pac12. Varken offensiven eller försvaret är på nått sett bäst i landet men båda enheterna är mer än bra och framförallt glödheta. Offensiven ser ut att ha hittat guld i unga QB:en Sam Darnold som tillsammans med framförallt receivern Juju Smith-Schuster ständigt oroar i luften. Försvaret har heta namn i form av CB Adoree’ Jackson, CB Iman Marshall och LB Cameron Smith men har på det sista sett ut som ett fungerande lag. Få skolor som är så heta som USC just nu. Washington är 9-0 och rankas fyra i landet, ganska heta även dem och får såklart ses som favoriter. En stabil offensiv med QB Jake Browning, RB Myles Gaskin och WR John Ross och framförallt en väldigt samspelt offensiv linje. Ändå är det försvaret som är lagets styrka där du hittar framtida NFL spelare på i stort sett varje position. Ska jag lyfta fram en enhet mer än någon annan får det bli secondaryt med safetyn Budda Baker och cornern Sidney Jones.

 

13 November, 02:00, Iowa City, IA

michigan 3. Michigan (9-0)

iowa Iowa (5-4)

Känns spontant som en enkel seger för Michigan men så gick tankarna kring Texas A&M och Mississippi State förra veckan också. Iowa har inte riktigt följt upp sitt fina 2015 som många hade hoppats på och är självklart stor underdog trots hemmaplan. Offensiven har varit bedrövlig och hade det inte varit för ett bra försvar hade man inte haft många segrar i år. Försvaret är bra och man har många intressanta namn. DT:en Jaleel Johnston påminner en del om Carl Davis som spelade för dem för ett par år sen och längst bak har vi klippan Desmond King som många tror kommer att plockas i första rundan av draften. Men landets bästa försvar just nu, i varje fall enligt statistiken, är just Michigan med allt i allo spelaren Jabrill Peppers som ledare. Till skillnad från Iowa har man även en väl fungerande offensiv, även där hoppar Peppers in och gör det bra. Annars löser linjen, QB:en Speight och TE Butt det ganska bra på egen hand.

Nyheter

To Top