Analyser

Fotbollsskolan: Domarnas uppgifter

Det är ingen lätt uppgift att döma en match när 22 av världens bästa atleter rör sig i full fart. Det är en tuff uppgift för domarna att hålla koll på allt som sker. Vi tittar närmare på vad de sju domarna faktiskt gör under matchen.

Visst känns det ibland som att domarna alltid hamnar i blåsväder. Det förlorande lagets supportrar är sällan sena med att peka ut ”zebrorna” som orsaken och titt som tätt får vi dessvärre även se en del tveksamma domslut. Tyvärr är det felen som får all uppmärksamhet. NFL brukar presentera siffror som säger att över 96% av alla domslut är korrekta, vilket egentligen är fantastiskt i en sport med så många spelare, så många moment och så högt tempo.

Det finns alltid sju domare på planen. Domarteamet håller ihop hela grundsäsongen och ofta består teamen över flera säsonger. Det är viktigt att man är samspelta för att ge en så jämn bedömning som möjligt. Domarna har alla olika ansvarsområden och tittar på olika saker under matchens gång. På så sätt säkerställer de att varje centimeter av planen har ett par vakande ögon. Här är en enkel beskrivning av vad deras huvudsakliga ansvarsområden är.

Domarnas placering

Denna bild illustrerar var domarna är placerade på planen.

Referee (R)
Han står 10-12 yards bakom spelet, vanligen på höger sida eftersom de flesta quarterbacks är högerhänta. Han har huvudansvaret för domarteamet. Det är han vi ser på TV hela tiden, som berättar om regelbrott och all annan relevant information. Hans fokus under spelets gång är på quarterbacken, men har även ett öga på den offensiva linjens tackles. Om det är ett springspel så hjälper han till att bedöma placering av bollen.

Umpire (U)
Även umpire står bakom spelet, förut stod han mitt i försvaret men har flyttats pga. skaderisk. Han står på motsatt sida av referee. Hans huvudsakliga ansvar är att titta på den offensiva och defensiva linjen. Han tittar efter false start, holding, otillåtna blockeringar etc. Alla tänkbara regelbrott som kan ske längs med linjerna.

Head linesman (HL)
Han står på sidlinjen längs med ”line of scrimmage”, alltså på den yardslinje som bollen är placerad innan spelet börjar. Han är ansvarig för kedjorna, som visar var det första försöket börjar och var anfallet ska för att få fyra nya försök. Innan snap tittar han på den offensiva formationen, samt tittar på att spelare står på rätt sida av bollen. Under spelet är han ansvarig för sin sida av planen, vilket bl.a. innebär att titta efter pass interference och avgöra var bollen ska placeras när ett spel är slut.

Line judge (LJ)
Han står på motsatt sida av HL och har samma uppgifter som HL innan spelet sätts igång. När spelet är igång följer han receivern på sin sida sju yards djupt i planen, sen backar han tillbaka. Om det kommer en ny receiver har han koll på honom. Han ska även avgöra om en passning går framåt eller bakåt och ifall quarterbacken passar bollen innan eller efter line of scrimmage.

Field judge (FJ)
Han står 20 yards ner i planen på samma sida som LJ. Har som uppgift att följa den receiver som är längst ut mot sidlinjen. Han bedömer pass interference och holding på receiver och cornerback. På passningar på hans sida avgör han ifall det är en mottagning, fumble och var/när/om spelare kliver av planen.

Side judge (SJ)
Han står på motsatt sida som FJ, alltså 20 yards ner i planen på samma sida som HL. Han har samma uppgifter som FJ under spelets gång, men även övriga ansvarsområden. Han ska t.ex. signalera när varje kvart är slut och ha koll på matchklockan om det skulle bli något strul med den.

Back judge (BJ)
Han står mitt i planen 25 yards från spelet, vanligen lite ut mot den sida där det finns en tight end. Han tittar på regelbrott av och mot tight ends, eller andra spelare längst ut på linjen. Han har också som uppgift att bedöma passningsmottagningar som sker centralt, långt ner i planen.


Ställ frågor om något var oklart!

*I denna artikel har vi använt ”han” för att förklara domarnas olika uppgifterna, men i NFL finns det även kvinnliga domare. Valet av pronomen var för tydlighetens skull.

Nyheter

To Top