Nyheter

Inför vecka 13 – början på slutet

Abbie Parr/Getty Images

Även om känslan att det börjar dra ihop sig till slutspel florerar är det fortfarande en tredjedel av säsongen kvar. Men oavsett det, några lag kan se sina säsonger dö redan till helgen – här är några talking points inför vecka 13!

Veckan som gått har dominerats av nyheten att QB Eli Mannings serie av starter kommer stanna vid 210 sedan han bänkats till förmån för Geno Smith. Agerandet har fått fans och experter att rasa och Manning själv att darra på rösten när journalister frågar om detta är hans svåraste stund som fotbollsspelare. Smith, som ratades av New York konkurrenten Jets, får nu det föga ärofyllda uppdraget att föra en av Giants värsta säsonger mot slutdestination Hades.

Sannolikheten är att även rookien Davis Webb får speltid innan allt är sagt och gjort, men till helgen är det ex-fightern Smith som kommer få slåss mot Raiders på bortaplan.

Oakland som har sin egen UFC-wannabe i WR Michael Crabtree borta (avstängd en match efter slagsmålet med DB Aqib Talib) är också utan WR Amari Cooper som är på bänken med befarad hjärnskakning.

Matchen mönstrar två av årets största besvikelser där hemmalaget kommer bli tvungna att luta sig åt att RB Marshawn Lynch kan springa lika mycket som förra veckan då han hade 27 carries och en TD. Längre ner i banan känns det inte lika kul att WR Seth Roberts ska vara den bärande pelaren, däremot kan TE Jared Cook komma att ha en bra match, Giants har haft svårt att stoppa tight ends hela säsongen.

Även om Oakland har underpresterat matchar de sin division AFC West som hela den kan stämplas som underpresterande sedan Chiefs knapprat valium sedan vecka sex . Så hoppet lever för Raiders och detta är ett gyllene tillfälle att skaffa ett W till och gå till 6-6.

These stats are getting out of hand 😂

Ett inlägg delat av NFL MEMES (@nflmemes_ig)

Sunday night game i Seattle lär bli sevärd. Eagles kommer till stan med ligans bästa resultatrad på 10-1 och ska försöka kicka Seahawks ut ur slutspelsracet. Phillys chanser att lyckas med det får anses som goda, NFL:s bäst balanserade lag har inga djupare svagheter men däremot en defensiv linje med en respektingivande pass rush, något som för ett Seahawks fan rimmar illa med att Seattles offensiva linje, om man vill vara snäll, har spelat tvärdåligt.

Seattles chans blir, som vanligt, att QB Russell Wilson är på sitt bästa spelhumor och att TE Jimmy Grahams fina form håller i sig. Om dessutom WR-folket Doug Baldwin, Paul Richardsson och Tyler Lockett steppar upp ljusnar det avsevärt. Försvaret är starkt decimerat utan CB Richard Sherman och S Kam Chancellor, men så länge man har de absoluta toppspelarna LB Bobby Wagner och S Earl Thomas på plan – då finns chansen.

Skulle Seattle förlora ser läget ganska dystert ut, de måste vinna för att hänga på tåget i NFC. Rams toppar divisionen och ser fortsatt stabila ut, i wild card racet dominerar NFC South som just nu har både Panthers och Falcons på de två platserna.  För första gången på fem år är Seahawks underdogs på hemmaplan, kanske kan det fungera som tändvätska och inget lag är som bekant oslagbart. Att Eagles inte skulle få en dipp och inkassera ytterligare någon förlust innan slutspelet tar vid är osannolikt, måhända kommer förlust nummer två för örnarna sent på söndag.

Tight end Jimmy Graham lirar bra just nu och det behöver verkligen Seattle. Foto: Steve Dykes/Getty Images

En annan stormatch värd att nämna är mötet mellan Vikings och Falcons nere i Atlanta. Falcons har tre raka vinster och många säger att de liknar förra årets lag igen, men två av de vinsterna har kommit mot avsågade Buccaneers och skadeskjutna Cowboys, så än är de inte riktigt där.

Vikings med sitt försvar och ett av de bästa WR-paren i NFL (Diggs och Thielen) är på riktigt en utmanare om titeln så om Atlanta verkligen vill visa att de är lika bra som i fjor är detta ett ypperligt läge. WR Julio Jones spelade precis sin överlägset bästa match för året, dessutom kommer RB Devonta Freeman tillbaka från concussion protocol och WR Mohamed Sanu levererar inte bara TD-passningar utan spelar bra i sin vanliga roll med.

Om Atlanta ska lyckas är det snarare försvaret som måste höja sig ett par snäpp. I Vikingsmatchen saknas duktige CB Desmond Trufant, inte direkt ett positivt tecken för Atlanta om de ska stoppa Minnesotas högpresterande anfall. Matchen har alla förutsättningar att bli omgångens bästa.

Resterande matcher

Browns – Chargers

Chargers har vittring på divisionstiteln trots en usel säsongsinledning och med ligans bästa pass rush i Ingram och Bosa blir det mos av Kizer o Co som noterar förlust nummer 12.

Rams – Cardinals

Rams saknar Woods och Watkins skuggas av Peterson, de är i grunden ett bättre lag än Arizona, men får ingen lätt resa i divisionsmötet i öknen.

Texans – Titans

Titans snubblar sig fram och övertygar ingalunda, de kan få problem med Houston. Texans har stjärnor i Clowney och Hopkins och hade varit en riktig utmanare utan de många och tunga skadorna.

Buccaneers – Packers

Winston är tillbaka som passningsläggare i Tampa Bay men Green Bay, som väntar Rodgers i träning inom kort, var nära att stjälpa Steelers senast och har en bra chans att vinna hemma.

Chiefs – Jets

Fem torskar på sex försök av Kansas City och ett stukat självförtroende. Inget bra utgångsläge inför matchen mot Jets som förvisso också har en formsvacka men gjort det överlag bra givet sina förutsättningar.

Lions – Ravens

Ravens obefintliga anfall räddas ofta av ett vasst försvar som kommer få jobba hårt mot Staffords Detroit som har potential. Vinsten senast kanske var början på en realistisk wild card chans för Baltimore i en skakig AFC conference.

Patriots – Bills

Allt talar för att Patriots tar sin tionde seger mot Bills som efter Petermanfiaskot spelar med Taylor under center igen. Running backs kan bli nyckeln för New England, eller så hittar Brady på något annat framgångsrikt – han har en tendens att göra det.

Panthers – Saints

Saints viktiga pusselbit CB Lattimore lär missa tungviktsmötet i NFC South. Saints är ett bättre lag på de flesta positioner, det blir dock intressant att se hur Kamara och Ingram hanterar Carolinas erkänt tuffa försvar.

Broncos – Dolphins

Ingen vidare upphetsande match för den som gillar att se bra QB:s. Broncos har sju raka förluster och 3-QB-härvan är total. I Miami är det mr entusiasm Cutler som står vid rodret, inte heller det värt att stanna uppe för.

Colts – Jaguars

Jacksonville är sida vid sida med Titans i fighten för divisionen där också det Luck-lösa Colts, som inte roar någon, ingår. I vanlig ordning är det försvaret som ska lösa biffen för Jaguars och det lutar åt att det serveras well done Indy-steak på söndag.

49ers – Bears

QB Garoppolo kom in och kastade två passningar i garbage time mot Seattle varav en TD. Beathard är beat up just nu så frälsaren startar mot nästan lika dåliga Chicago. I en rutten säsong tar Niners fans alla chanser att hoppas på att framtiden stavas Garoppolo.

Steelers – Bengals (MNF)

De ofta heta matcherna lagen emellan kan sluta hur som helst. Slagsmål och cheap shots är vanliga inslag. Pittsburgh är såklart mycket bättre och har ett högt tak men också ett lågt golv. Bengals kan golva Steelers på en bra dag.

Till sist

Den som vill se en man som helt släppt taget, insett vad som komma skall och redan bokat Cancunbiljetterna i januari – kolla in presskonferensen med Colts coach Chuck Pagano. Humor eller tragik – you be the judge.

Nyheter

To Top