College

Veckans College – Det våras för Vandy

Den fjärde collegeveckan är en intressant sådan. Det känns som man säger det varje vecka och det är för att det stämmer, det finns alltid något som får en att tänka att just denna vecka är veckan som inte bör missas. Vad gör då denna vecka intressant? Jo, nu kommer en rad uppstickare få bekänna färg.

 

23 september, 21:30, Vanderbilt Stadium, Nashville, TN

Vanderbilt (3-0)

#1 Alabama (3-0)

Två obesegrade lag som gör upp i Tennessee, söderns Harvard. Nördarna mot rednecksen. Att Alabama är obesegrade är ingen konstighet, buisness as usual, men att Vanderbilt vinner tre raka hör inte till vanligheten. Senast Vandy vann sina tre första matcher var 2011, då var James Franklin coach och RB Zac Stacy stjärna.

Vanderbilts Derek Mason är en coach som ska ha oerhört mycket beröm. Han har tagit Vandy från ett skämt till ett lag som faktiskt går in till ett möte mot mäktiga Alabama med en viss vinstchans. Den är liten, men den finns. Alabama är givetvis superfavoriter här och skulle det bli Vanderbiltseger så är det omgångens skräll, nästan oavsett hur det går i övriga matcher. En som imponerats av Mason arbete är dagens motståndarcoach Nick Saban ”There’s no question about the buy-in to the program and the job that he’s (Mason) done there.”

Vanderbilt har ett försvar som klarar av att försvara sig mot bra motstånd, i de tre första matcherna har Vanderbilt endast släppt till 4,3 poäng i snitt. Utsidspelarna DE Dare Odeyingbo och OLB Charles Wright har varit väldigt bra under säsongsstarten. Anfallsmässigt är RB Ralph Webb en spelare som visat att han hör till toppen av collegefotbollens running backs och nu får han chansen att imponera mot ett riktigt starkt försvar. Nyckeln blir att QB Kyle Shurmur kan hantera det tryck han kommer sättas under och fortsätta spela misstagsfritt, han har en riktigt vass receiver i Trent Sherfield.

Om Alabama kan sägas mycket, och det kommer vi göra många gånger framöver. Denna match vinns om `Bama kommer upp i 75-80% av sin kapacitet, men bli inte förvånade om Vanderbilt gör bra motstånd.

 

23 september, 21:30, Memorial Stadium, Berkeley, CA

California (3-0)

#5 USC  (3-0)

Fortsätter på samma tema som ovan, en coach som gjort ett bra jobb. Cals Justin Wilcox har på en väldigt kort tid gjort ett strålande jobb. California sågs inför säsongen som en potentiell slagpåse där varje seger skulle vara något att fira. Nu har laget tagit tre raka vinster och det är gjorts med ett mer balanserat anfall och bättre försvar än vi vant oss vid när vi ser Cal. Endast 22 poäng i baken är snittet per match, förra året var den siffran 42,6. Även om man har många tuffa motståndare kvar är det en påtaglig skillnad.

USC blandar och ger, tre segrar har det blivit och i stunder imponerar man väldigt. QB Sam Darnold har visat upp en härlig förmåga att vara som bäst när han behöver vara det, det är något som inte kommer underskattas i framtida draftbedömningar. Att kunna höja sig och göra ”det” spelet när det behövs är något som skiljer en bra spelare från en riktigt bra. Likt Ben Roethlisberger, Aaron Rodgers eller Andrew Luck, kan Darnold prestera och leverera när saker verkar ha gått fel. Förutom Sam Darnold har USC fått igång sitt springspel på en hög nivå med Ronald Jones.

Jag tror att möjligheten att variera blir det som skiljer lagen åt till slut. USC kommer kunna balansera utifrån vart luckor finns och om man håller sig relativt misstagsfria så vinner Trojans med en 10-15 poäng, minst.

 

23 september, 21:30, Boone-Pickens Stadium, Stillwater, OK

#6 Oklahoma State (3-0)

#1 6TCU (3-0)

Oklahoma State har rivstartat denna säsong och anfallet ser nästintill ostoppbart ut. Mason Rudolph, James Washington och övriga flyger fram över banan likt en gräshoppssvärm och har i de tre inledande matcherna snittat 54 poäng och 607 yards per match. Det är vansinniga siffror.

Nu har inte motståndet varit det bästa och kanske kan TCU bjuda upp till bättre motstånd. Oklahoma States coach, Mike Gundy, är övertygad om det ” Their guys can tackle and move well, so it’ll be a challenge for all of us. It’ll be a good game.”. Gary Patterson´s Horned Frogs har också vunnit sina tre första matcher och smyger lite i skymundan upp som utmanare till Oklahomaduon i Big12.

Personligen tror jag kanske inte att TCU har något att hämta här. Visst kommer QB Kenny Hill och anfallet göra sitt bästa för att hänga på, men sett över 60 minuter kommer inte det att gå, det saknas den där riktiga spetsen. Grodornas försvar är på pappret det starkaste Oklahoma state har mött och det kommer ge en bild av hur pass starkt Oklahomas States anfall faktiskt är. Slänger dem upp runt 50 poäng även mot TCU så är det dags att på allvar se laget som en utmanare till en av nationens 4 topplatser.

 

23 september, 21:30, Ross-Ade Stadium, West Lafayette, IN

Purdue (2-1)

#8 Michigan (3-0)

Detta är kanske en lite oväntad match att ha med här, men det är i mina ögon en väldigt intressant värdemätare för de två lagen. Jim Harbaugh har fått se sitt lag lite hackande segla fram till 3-0 utan att ställas på några riktiga prov. Nu kommer ett Purdue lag som fått en Jeff Brohm-injektion som fått effekt snabbare än någon kunnat tro. Brohm nämndes av många som den bästa coachtillsättningen i vintras och han har inte gjort någon besviken, det har t.om redan börjat ryktas om att Brohm är huvudfavorit till att ta över Tennessee när/om (90% när?) Butch Jones får sparken senare i höst.En tight förlust mot Louisville i premiären har följts av två segrar där anfallet producerat framåt medan försvaret sett vettigt ut. Just det starka anfallet kommer få visa vad de går för här mot ett bra Michigan försvar.

För Michgan är det lite samma läge. Det är dags för försvaret att bekänna färg och även för anfallet att börja klaffa. Hittills har offensiven varit under all kritik, en del menar att Harbaugh hållit det väldigt ”vanilla” med flit för att inte avslöja vad man egentligen har, men det vore bra om några spelare börjar visa att de har förmågan att vara skillnaden. RB Ty Isaac har varit pålitlig när det kommer till att producera yards, men jag tvivlar på att det är en spelare som bär Michigan till en seger på bortaplan mot Ohio State i November.

Tror givetvis att Michigan vinner här, men blir spännande att se hur nära Purdue kan komma.

 

24 september, 01:00, Sanford Stadium, Athens, GA

#11 Georgia (3-0)

#17 Mississippi State (3-0)

Vem är egentligen SEC´s näst bästa lag? Det är vad experterna tror att denna match handlar om. Två Bulldogs-lag som imponerat under inledningen av säsongen. Jag har en softspot för Mississippi State och ser likheter med laget som för tre år sedan charmade nationen och under en kort stund faktiskt rankades som nummer ett i landet.

Mississippi State slog sig in i allämhetens medvetande senast när laget körde över LSU i Baton Rouge. QB Nick Fitzgerald har tagit de steg som vi förutspådde och i försvaret har nya stjärnor vuxit fram. Vid sin sida har han RB Aeris Williams, som producerar en hel del yards. Det är i springspelet Miss State gör mest skada, och det är också där det blir som tuffast mot Georgias försvar där DT Trenton Thompson imponerar och höjer omgivningen. Någonstans så hoppas jag att Georgia stoppar springspelet så att vi får se om Fitzgerald kan vinna en match med sin arm. För Georgia ska förstaårsspelaren Jake Frohm fortsätta på QB och det är en aning opålitligt, men han har ett bra springspel med Nick Chubb och Sony Michel att lita till. Mississippi State har ett rätt bra försvar, aggressivt och fyllt med vilja, där Jeffrey Simmons är en potentiell stjärna.

Detta kan bli en riktigt bra match. Vinnaren kommer rankas topp tio och då börjar spekulationerna om deras slutspelchanser.

 

Nyheter

To Top