College

Veckans college – Dags för Red River Showdown

Vi är runt mittpunkten av collegesäsongen, galet vad fort tiden går. Vi börjar få en bättre bild av vilka lag som är bra och vilka som har problem, vilka är på väg åt rätt håll och vilka klarar inte längre av att dölja sina brister. Denna veckan tänkte jag passa på att se matcher med lag som intresserar mig men som kanske inte tillhör de som är med i toppen och slåss. Förutom stormatchen, Red River Showdown, i Dallas då. 

 

14 oktober, 18:00, Morgantown, WV

West Virginia (3-2)

#24 Texas Tech (4-1)

Kliff Kingsbury har gjort ett fint arbete med sitt Texas Tech under en längre tid men många trodde att denna säsong skulle bli en höst i förlustens tecken. Storstjärnan Patty Mahomes lämnade för NFL och bakom honom såg det tunt ut. Nu när vi är i mitten av oktober har Tech vunnit fyra av fem matcher och överraskat de flesta. Med ett spelprogram som tuffar till sig under andra halvan är det upp till bevis, det hela börjar i Morgantown mot ett lag som kan blotta Techs brister.

För är det något vi vant oss vid så är det att laget från Lubbock har ett väldigt svagt försvar och det passar rätt illa mot ett så starkt anfall som det West Virginia mönstrar. Nu ska det sägas att Texas Techs försvar varit lite bättre än vi brukar få se och då QB Nick Shimonek sett till att ingen saknar Mahomes gör det Texas Tech till ett svårspelat lag. Men Red Raiders (Texas Tech) försvar har inte riktigt satts på prov hittills och det kommer man göras här. West Virginia har i QB Will Grier, RB Jamal Crawford och WR-duon David Sills & Gary Jennings, riktigt fin kvalitet på sina skillpositioner.

Det är två coacher som känner varandra väldigt väl och två lag som påminner om varandra. West Virginias Dana Holgerson spenderade några år i Texas Tech där Kingsbury spelade QB under tidiga 2000-talet. När Holgerson lämnade för offensiva koordinatorposten i Houston anställde han Kingsbury som en assistent, något som fick igång Kliffs coachningskarriär på allvar.

Att det blir massa poäng i denna match råder inget tvivel om, tänk er två servekanoner på det snabba Wimbledongräset. Min känsla är att hemmalaget West Virginia har lite mer spets och det fäller avgörandet.

 

14 oktober, 21:30, Dallas, TX

Texas (3-2)

#12 Oklahoma (4-1)

Red River Showdown är en rivalmatch som alltid lockar, oavsett styrkan på lagen. Inramningen är fantastisk och traditionen kring denna match gör att det kittlar extra och känns speciellt. Första mötet spelades år 1900 och dagens match är den 112 i ordningen, Texas har vunnit 65 av mötena, 5 har slutat oavgjort och Sooners har då tagit resten. Matchen som avgörs på anrika Cotton Bowl i Dallas får för första gången sedan 1947 se två nya huvudtränare vid rodret. Både Tom Herman (Texas) och Lincoln Riley (Oklahoma) har varit en del av matcherna förr och vet betydelsen, men det är fortfarande första gången det är ”deras” lag som spelar.

Det är alltid svårt att förutse hur mötena lagen emellan ska gå och så även i år. För två-tre veckor sedan så Oklahoma ut att vara ett av nationens allra bästa lag.  Men två svaga insatser, förlust hemma mot Iowa State senast, har fått oss att börja fundera kring vart Sooners står. Anfallsmässigt producerar Oklahoma utan problem, däremot släpper passförsvaret till stora spel i parti och minut. Senaste två matcherna har Baylor och Iowa State snittat 415 yards i passanfall och 15,7 yards per completion. Det är endast 6 quarterbacks i collegefotbollen som har ett yards/attempt på över 15,7. Här gäller det att Oklahoma kammar till sig och det finns bra spelare i försvaret i  form av t.ex. CB Jordan Thomas och LB Ogbonnia Okoronkwo.

Texas har gjort en del bra insatser utan att riktigt fått det att lossna, känslan är dock att Tom Hermann börjar få fason på sina Longhorns. Vinsten mot Kansas State senaste var en bra sådan och det blir spännande att se hur Longhorns bygger vidare på den. Både Shane Buechele och Sam Ehlinger har fått speltid på QB, med Buecheles fotskada antar jag att vi får se Ehlinger mer denna vecka. Oavsett vem av dem som är på planen så finns store WR Collin Johnson att kasta på, andraårspelaren har gjort en väldigt fin säsong.

Vinnande coachen kommer kunna nynna på ”It´s good to be king” hela vintern, förloraren får hoppas på en bra avslutning som skapar arbetsro inför ett viktigt år två. Så mycket är denna match värd. Jag tror att QB Baker Mayfield ser till att vara skillnaden mellan lagen och att Oklahoma vinner.

 

14 oktober, 21:30, Miami, FL

#11  Miami (4-0)

Georgia Tech (3-1)

Miami tog ett jättekliv mot forna storhetstider när Florida State besegrades förra veckan. Att Seminoles var svaga och att det krävdes ett sent avgörande lägger vi åt sidan, en barriär bröts. Nu vänta Georgia Tech hemma i Miami, det är en svårspelade motståndare.

Miami drabbades av tunga skador senast. RB Mark Walton haltade runt mot Florida State och det visar sig att han har en fotled som behöver opereras. Säsongen är över för lagets viktigaste spelare. Dessutom är receiverstjärnan Ahmmon Richards tveksam till spel. En som visade upp sig från den bästa sidan mot Florida State var lille WR Braxton Berrios. Han var mannen som klev fram när det som bäst behövdes och QB Malik Rosier tittade ofta åt hans håll. Med Walton borta och Richards tveksam kan det behövas en ny stormatch av Berrios.

Men nyckeln för Miami är att stoppa Georgia Techs triple-option anfall. För att göra det krävs det att den väldigt talangfulla LB-trion Michael Pickeney, Shaq Quarterman och Zack McCloud har bra dagar. Deras skicklighet och förmåga att göra spel blir nödvändig för att tvinga GT att passa bollen vid 3rd och lång.

Det är en verklig trapgame för Miami. Men trotts ett sargat anfall och en svårbemästrad motståndare så tror jag att ”The U” vinner här.

 

14 oktober, 21:45, Memphis, TN

Memphis (4-1)

#25 Navy (5-0)

En intressant match mellan två mindre skolor som varit rätt imponerande hittills denna säsong. Dessutom en väldigt viktig match i den västra divisionen i American-konferensen. Vinner Navy så sågar man av Memphis medan en Memphisseger ger en vidöppen division.

Detta är framförallt en match mellan två olika offensiver, bägge väldigt vägvinnande. Navy kör på med sin triple-option med mängder av springspel, hittills har man sprungit för i snitt 414 yards per match. Lagets viktigaste spelare är QB Zach Abey, han har passat bollen vid 40 tillfällen och sprungit med den 146 gånger.

När det gäller Memphis är det de mer det omvända med mer pass och ett högre tempo, även om laget är mer balanserat. QB Riley Ferguson får gå loss i passningsspelet och han hittar ofta WR Anthony Miller som är en spelare som med sitt spel dragit åt sig NFL-scouternas blickar. Det är svårt att förutse hur en sådan här match kommer gestalta sig. Navy kommer nöta på, vilket fungerar så länge det inte är stora underläge. Memphis har en utmaning att hitta en balans mellan sitt up-tempo och att skydda sitt försvar från att vara på banan. Det får inte bli för explosivt framåt.

Det känns som en match där Memphis via hemmaplan plockar hem det. Förmågan att göra många poäng snabbt sätter stor press på ett Navy som kan få problem när man inte för dansen.

 

15 oktober, 04:30, San Diego, CA

#19 San Diego State (6-0)

Boise State (3-2)

Det är dags att vi ger San Diego State lite kärlek. En av säsongens roligaste överraskningar även fast laget vunnit Mountain West-konferensen senaste två åren. RB Rashaan Penny har varit tungan på vågen i samtliga matcher och han har presterat på en hög nivå, nästan en Heisman-nivå, hitintills. 165,5 yards per match och 6,9 yards per försök har det blivit när han varit bollbärare. De 993 yards han sprungit för hittills är näst bäst i hela FBS, endast slagen av Stanfords fine RB Bryce Love. Försvarsmässigt gillar jag verkligen LB Ronley Lakalaka och och LB Jay Henderson, två spelare som kan göra sin kille och ett spel.

Boise State är den tidigare ”stormakten” bland småskolorna, men har nu fått se andra lag kliva om och förbi. Personligen tycker jag om trenden, inte att just  Boise State passeras, utan att mindre skolor lyckas bygga starka lag som är med och slåss om rankade platser.

Hos Boise State har den lovande QBn Brett Rypien haft en tung säsong. Hittills har Rypien bara passat till en touchdown och QB Montel Cozart, som erbjuder bättre egenskaper efter marken, har fått en hel del speltid. Även om Broncos inte är på samma nivå som för något år sedan så är laget slagkraftigt och kommer göra match av detta. Springförsvaret har varit rätt bra och mycket handlar om hur man klarar av att stoppa Penny, och vad som måste offras för att göra det.

En spännande match som är jämnare än vad lagens 6-0 och 3-2 siffror antyder, men San Diego State är favoriter för mig.

Nyheter

To Top