College

Veckans College – Årets hetaste match direkt

Äntligen är collegefotbollen tillbaka. Visst, vi bjöds på ett par matcher redan förra helgen men nu känns det mer på riktigt med College Gameday och allt där till. Vecka ett bjuder på spridda skurar. En hel del matcher man med det godaste samvetet kan missa och sen ett par som man inte får missa om ens huset stod i lågor.

 

2 September, 21:00, Charlotte, NC

NC State (7-6)

South Carolina (6-7)

Södra Carolina mot norra Carolina, ACC mot SEC. Möjligtvis ingen favorit i någon av divisionerna eller delstaterna för den delen. Men då Alabama känns mer ensamma än någonsin på toppen av ACC och med Clemson som nationella mästare har diskussionen om ACC numer är den bästa konferensen före SEC fått ny fart.

En jämn match på neutralplan gör det värt att slå på ESPN för denna drabbning. NC State ligger i en tuff division med Florida State, Clemson och Louisville men förtjänar ändå att hyllas som en spännande utmanare i varje fall. QB:en Ryan Finley avslutade förra säsongen fint och har fortfarande en bra linje framför sig med jokern Jaylen Samuels som kan ställa upp lite varstans i offensiven. Försvaret spelade förra året bra mot spring och var effektiva i att stressa QB:en. En hel del frågetecken i secondaryt men lagets stora profil, DE Bradley Chubb, är tillbaka. Will Muschamp går in i sin andra säsong med Gamecocks och har på ganska kort tid fått bra ordning på lagets försvar. Bra secondary och disciplinerat rakt över. LB Skai Moore är tillbaka från skada och kommer ha en viktig roll. Offensiven såg allt annat än bra ut förra året och här måste man ta många steg snabbt. QB Jake Bentley som avslutade säsongen såg spännande ut och tillsammans med WR Deebo Samuel bör man kunna hota i luften mot Wolfpacks.

 

2 September, 21:30, Arlington, TX

11. Michigan (10-3)

17. Florida (9-4)

Helgens andra match i Jerry World har manga frågetecken att räta ut. Michigan har tappat bra mycket talang från förra året, framförallt i defensiven. Det är ganska klart att vi kommer få se ett sämre Michigan i år, men hur mycket sämre? Lagets toppspelare på skills-positionerna i offensiven är borta och kvar står QB Wilton Speight med en säck av otestade ynglingar. I defensiven tappade man mest men man har trots allt en del kvar. Man har två spännande DE’s i Gary och Winovich och en riktig stöttepelare i mitten, DT Maurice Hurst. Secondary må ha många lovande spelare men helt utan rutin och det kommer ta sin tid för dem.

Florida som ständigt presterar bättre än vad experterna tippar har en spännande trupp i är, framförallt på den offensiva sidan. Men, lagets främsta receiver Antonio Callaway är bara en av många nyckelspelare som på grund av disciplinära åtaganden av Florida har blivit avstängd denna match. Man har fortfarande en bra offensiv linje och det ska bli spännande att se lagets QB, Feleipe Franks som verkar få startplatsen före Zaire. Försvaret har tappat, om möjligt, fler spelare än Michigan fördelat från linjen till secondaryt och här kommer spelare som LB Kylan Johnson och CB Chauncey Gardner få ta på sig ledarroller.

 

3 September, 02:00, Atlanta, GA

3. Florida State (10-3)

1. Alabama (14-1)

Wow, en av årets bästa matcher redan första veckan. Ska man hålla sig vaken så är det rätt läge att göra det här. Aldrig någonsin i collegefotbollen över 100 år gamla historia har en öppningsmatch spelats mellan det första rankade laget och så högt som det tredje rankade.

Trots att Clemson vann ACC och slutspelet är det många som håller Florida State som favoriter i ACC och jag är beredd att hålla med. Visst, man tappade RB Dalvin Cook till draften men i hans frånvaro kommer RB Cam Akers att kliva in och förväntningarna på honom är skyhöga. QB Deondre Francois har ett år mer rutin under bältet och bör ha en bättre linje framför sig, frågan är bara hur väl årets receivers kan prestera. Defensivt ser det riktigt bra ut, safetyn Derwin James leder bakifrån tillsammans med CB McFadden och framtill har du två riktigt tunga pjäser i Derrick Nnadi och Demarcus Christmas.

Alabama då, som alltid ställer man ett galet slagkraftig lag på planen och som alltid har man tappat i stort sett lika många nyckelspelare till draften. Fantastisk vilken dominans ’Bama har att plocka åt sig de bästa spelarna från High School och varje år ladda om. Offensivt har man QB Jalen Hurts som förra året överraskade de flesta, kan han ta nästa kliv? En bra offensiv linje och 3-4 RB’s som alla är bra nog att starta i de flesta andra skolor. Nyckelspelaren tror jag blir WR Calvin Ridley som många hoppas är nästa Amari Cooper. Försvaret är som vanligt starkt rätt igenom och man skulle väl egentligen kunna rabbla 13-14 spelare. Jag väljer en från varje lagdel, CB Fitzpatrick, LB Evans och DL Payne.

 

4 September, 01:30, Landover, MD

22. West Virginia (10-3)

21. Virginia Tech (10-4)

Två lite bortglömda lag med formkurvorna åt varsitt håll. West Virginia har presterat riktigt bra de senaste åren i Big12 och förra året mönstrade man både ett starkt offensiv och ett starkt försvar. I år har väldigt många på båda sidorna bollen försvunnit och det känns väl som långt ifrån alla hål är fyllda. Det positiva först. QB Will Grier har kommit till bergen efter det att han lämnat Florida och han kommer passa fint in i Dana Holgorsens offensiv. Man har även en mäktig RB-trio i Crawford, McKoy och Pettaway att leka med. Tyvärr är i stort sett hela offensiva linjen ny och man har ingen direkt receiver som sticker ut. Defensiven är i stort sett helt ny när det kommer till starters från förra året och det kommer bli tufft året igenom, men framförallt i början.

Justin Fuente gjorde ett riktigt fint första år som coach för VT och det känns som Virginia Tech åter är på frammars. Men, man har tappat väldigt mycket precis som West Virginia och kanske främst i offensiven med många nyckelspelare borta. WR Cam Phillips är kvar och kommer få en större roll i år, även offensiva linjen ser hyfsat stabil ut. Försvaret har mer tillbaka där jag tycker LB Edmunds och nickeln Reynolds är värda att lyfta fram. Men man måste göra nått åt sitt springförsvar som var allt annat än bra förra året.

5 September, 02:00, Atlanta, GA

25. Tennessee (9-4)

Georgia Tech (9-4)

Första helgen rundas av natten till tisdag med en match som igen egentligen vet vad vi kan vänta oss av. Det vi vet är att GT kommer springa ur sina olika optionpaket(flexbone, triple och allt vad det heter) hela matchen, något som i längden kan bli ganska segt att kolla på. Men under en öppningsvecka är det perfekta läget att ta sig ann det både som tittare och motståndare då man har haft en hel offseason att förbereda sig på det.

Ja, Georgia Tech springer, springer och så springer man lite till så att fokus bör ligga på QB, RB och den offensiva linjen känns självklart. Man har inte QB Justin Thomas längre men nye Matthew Jordan ser spännande ut. Tyvärr saknas RB Mills som kickades för några månader sen och att hitta hans ersättare kommer att vara nyckeln. Man har ett bra secondary med framförallt safetyn Corey Griffin men annars ser försvaret tunt ut.

Tennessee skulle ju gå till slutspel förra året. Det gjorde man inte och kvar står coach Jones med kniven mot strupen med en betydligt tunnare trupp än förra året. Ingen QB Dobbs, ingen RB Kamara och ingen CB Sutton och ingen DE Barnett kvar. Många stora hål att fylla. I offensiven finns trots allt WR Jennings och TE Wolf tillsammans med en stark linje kvar. RB Kelly kan nog även överraska många. Men stort frågetecken på QB Dormady. I försvaret kommer tappen att synas mest, trots en del starter tillbaka så saknas många nyckelspelare. Mycket ansvar vilar på FS Todd Kelly.

 

 

Nyheter

To Top