Nyheter

Redaktionen tycker till – Vecka 17

Grundsäsongens sista vecka är här och för många lag är det vinna eller försvinna som gäller. Det finns en hel del spännande matcher på schemat. Vilka tar en plats? Samtidigt vilar en del klara lag sina bästa spelare. Vad tycker redaktionen om det?

 

Det var en händelserik vecka med matcher, julledigt och nyår. Vad stod ut förra veckan?

Richard: Imponerad av de starka slutspelslagen som flexade sina muskler inför sista veckan. Packers, Saints, Bucs och Bills vann alla med övertygelse. Bra energi att ta med sig in i slutspelet.

Svante: Dolphins vinst över Raiders stod ut för mig. Inte minst Fitzmagics sista spel där han, trots att huvudets vrids runt av en motspelare som greppat tag i hans galler, lyckas hitta sin mottagare djupt ner i plan vilket sedan ledda till att Dolphins kunde vinna  matchen med ett field goal. Med det sagt vet jag inte hur bra det är för Tua att bli utbytt när det börjar gå dåligt i en match. Visar det att laget inte tror på honom? Kanske sätter det griller i huvudet på den unga QBn.

Mattias: Det var både skrällar och överkörningar. Särskilt julmatcherna blev mestadels sömnpiller, även om vi fick se några spännande individuella insatser.

Daniel: Att Bills fick svepa Patriots för första gången sedan 1999 är ju en både skrämmande och härlig känsla att ta med sig från förra veckan. Annars är det ju att Jaguars säkrade förstavalet i draften och att både dom och Jets äntligen läckt ut att det blir nya coacher där nästa år. Den oturliga skadan på Packers left tackle David Bakhtiari kommet nog också att få stor betydelse för deras Super Bowl – chanser.  

Magnus: Steelers andra halvlek stod ut tycker jag, eller snarare Colts oförmåga att stänga matchen. Seahawks försvar har vaknat till liv lite i smyg, kan vara ett lag att se upp för. 

Olof: Steelers vändning/Colts genomklappning var ganska spektakulär, Phil Rivers är ingen man står stadigt bakom när det blåser den saken är säker. Dags för pension. Men mest signifikant var nog Browns bottennapp mot Jets. Dels för att Jets spelar bort pick #1 i draften men också för Browns formkurva. Nu har de goda chanser att klara sig till slutspel ändå, men med andan i halsen.

 

Det är blandade känslor inför sista veckan. Det finns många spännande matcher att se fram mot. Men på grund av det nya slutspelsformatet och en speciell säsong där tomma läktare i stort sett utplånat hemmaplansfördelen kommer flera lag vila spelare i avgörande matcher. Är det ett problem även för framtiden? Hur kan man i så fall lösa det?

Richard: Jag tror roten är att det bara är ett lag som kan få en bye-week, vilket gör att det är färre lag som har något att spela för i slutet. När det finns publik är seedning såklart lockande, men om du får välja mellan att vila vecka 17 eller tjäna en plats i seedningen tror jag att lag kommer vila.

Svante: Kommande år tror jag att lag kommer spela för seeding och hemmaplan, men utan publikstöd så gör de nog rätt i istället vila spelare sista veckan i år. Dock tror jag att lag som t.ex Saints kommer göra allt för att vinna och hoppas på en Packers-förlust för att få spela i “The Dome” istället för att riskera att åka till kalla Lambeau Field i slutspelet. 

Mattias: Förhoppningsvis blev det bara så i år av en slump, men jag var kritiskt till att utöka antalet slutspelslag, vilket som. Men det är ett väldigt stort problem att säsongen ska avgöras i matcher där lag vilar spelare. I AFC är det ju väldigt troligt att antingen Dolphins eller Browns hade förlorat sista veckan och Colts fått en slutspelsplats. Men nu kommer Bills respektive Steelers att spela utan sina stjärnor.

Daniel: Jag upplever det som att Steelers är de enda som riktigt gett upp på denna veckan och jag tror att det beror mycket på att dom inte riktigt fått en bye week under säsongen. Annars tror jag att detta upplägget i förlängningen kommer att ge fler lag något att spela om vecka 17. Jag tror inte att man behöver tänka på någon förändring just nu.

Magnus: Nej, är inte ett problem för framtiden. Lag väljer själva hur dom gör och är man beroende av andra lag i sista veckan har man sig själv att skylla. Sen vet jag inte om det är enbart positivt att vila sina spelare. Ta Steelers som exempel. En bra halvlek senaste 4 matcherna, nu får man visserligen vila en vecka, men chansen att bygga momentum är borta. 

Olof: Även om jag som flera andra inte tycker förändringen till fler slutspelslag är bra så tror jag inte just detta har så stor påverkan på framtiden. Sista veckan har ofta varit ganska avslagen ändå där ett fåtal matcher är intressanta för slutspelet. 

 

I AFC är det fem lag som slåss om de sista fyra slutspelsplatserna. I NFC har sex lag chans att ta någon av de tre platser som finns kvar. Vilka tar sig in?

Richard: Chiefs, Bills, Steelers, Titans, Ravens, Browns, Dolphins. Tror tyvärr att Colts står utanför, eftersom både Browns och Dolphins spelar mot vilande lag. I NFC blir det Packers, Seahawks, Saints, Washington, Rams, Cardinals och Bucs. Bears lämnas rättvist utanför. 

Svante: I AFC blir det Chiefs, Bills, Steelers, Dolphins, Titans, Ravens och Browns. Colts missar då Dolphins lyckas vinna mot ett Bills som vilar sina stjärnor. I NFC blir det Packers, Saints, Seahawks, Buccaneers, Washington, Cardinals och Rams. Rams förlorar mot Cardinals vilket gör att Bears, som jag inte tror kan besegra Packers, lämnas utanför.

Mattias: Håller med grabbarna ovan. Men jag tror att Washington förlorar mot ett decimerat Eagles efter att Jalen Hurts sprungit in två touchdown själv. Det öppnar dörren för The Red Rifle och hans trio receivers i Dallas.

Daniel: Utöver de lag som redan är klara så tror jag att det från AFC blir Titans, Colts, Ravens och Browns som går vidare. I NFC blir det Cowboys, Bucs, Cardinals och Rams. Cowboys får hjälp av Eagles vilket jag personligen ser fram emot att se snacket om på vår Slack.

Magnus: Gillar inte att spekulera om det just nu..

Olof: När det gäller AFC är det Colts som får stryka på foten, de borde ha löst det tidigare men nu får de se till att hitta en riktig QB. NFC är mer öppet och men visst vore det bedrövligt att få med ett lags som Chicago till slutspel, nä hellre Arizona då. I NFC East så tror jag ändå att Washington gör jobbet nu när det ser ut som både Alex Smith och Antonio Gibson startar, Eagles är inte ett bra lag och nu har väl luften gått ur helt.

 

Både Jaguars och Jets väntas sparka sina tränare efter helgens matcher. I så fall finns det i alla fall fem lediga jobb att söka, och då räknar vi inte ens in Chargers och Bears. Vilket ledigt jobb skulle du välja?

Richard: Chargers om de jobbet blir ledigt. Annars gillar jag Jaguars. De har visat stort tålamod med tränare tidigare och har både draftval och löneutrymme att fylla på. Och så har de ju rätt trevligt väder och en pool på arenan. 

Svante: Om Chargers-jobbet blir ledigt så hade jag valt det. De har många unga stjärnor och de har hittat sin QB. Jags och Jets var ganska likvärdiga för mig för några veckor sedan. Båda lagen har ett stort löneutrymme och flera val i första rundan. När nu förstavalet tillslut föll till Jags så är det också det laget jag helst hade gått till om Chargers av någon anledning skulle anställa någon annan än mig. 

Mattias: Med risk för att låta som en trasig skiva, att bo i Los Angeles och coacha Herbert är så klart den överlägsna favoriten. Annars är det nog Jaguars som gäller. Chans att drafta en ny quarterback, vilket alltid medför lite tålamod från ledningen, och en pigg organisation. Annars hade jag valt Bears när de kickar Nagy och signat Stafford.

Daniel: Av de jobben som vi nu vet är lediga så skulle jag ta Jaguars. Att coacha Trevor Lawrence med stöd från en ganska cool ägare i fint klimat känns lockande.

Magnus: Hade valt Jaguars. Massa draftval, speciellt det första, en modern ägare som jag gillar i Khan. Han vill satsa och det är viktigt. En bra lagbyggare kan göra stordåd där. 

Olof: Jaguars har en fin situation såklart just nu med Trevor Lawrence på ingång men samtidigt är det en riktig loser-franchise där skiten sitter i väggarna. Det krävs rätt person för det jobbet i min mening. Jets-jobbet är ingen höjdare, de kanske skulle behålla Gase ändå om han tar tredje raka, haha? Nej Chargers är nog ändå den självklara landningsplatsen, mycket är på plats om (stort om) laget kan vara mer helt, det kan vända snabbt till att de är med och slåss om slutspelsplatser. Annars är mina ögon på koordinatorsjobben i Eagles när det nu verkar som att Doug Pedersen blir kvar, men Jim Schwartz har redan anmält att han slutar efter säsongen.

 

Sist men inte minst, vad kollar du på vecka 17?

Richard: Lite som förra veckan blir det att hålla ett öga på slutspelsracet. Lite ovanligt tänkte jag mest kolla på Cowboys mot Giants, båda lagen har chans på slutspel.

Svante: Det blir till att hålla koll på matcherna med slutspelsimplikationer. Jag kollar nog därför på Browns – Steelers med ett getöga på Giants – Cowboys. Sedan tänkte jag se Cardinals mot Rams, med 49ers match på i bakgrunden. 

Mattias: Blir nog att kolla om Browns klarar av att göra jobbet mot Steelers reserver, unnar verkligen Cleveland en slutspelsplats. Sedan ser jag Seahawks-49ers med minst ett getöga på alla slutspelsscenarion.

Daniel: Först Bills – Dolphins och Cowboys – Giants och sen kollar jag nog in den / de AFC – matcherna som har störst betydelse för vilka Bills kommer att få möta i wild card – rundan.

Magnus: Ravens – Bengals får mitt odelade intresse. 

Olof: Cowboys – Giants blir spännande där mycket står på spel, men kan sen vara helt ogjort om Football Team gör jobbet. Har ett skarpt öga på scoren hos Bengals – Ravens för att snabbt slå över ifall Bengals vill göra repris och blocka Ravens som de gjorde för ett par år sen.

Redaktionen tycker till – Vecka 17

Nyheter

To Top