College

Quinton Flowers tunga resa mot toppen

University of South Florida gick 11-2 med en seger mot South Carolina i Birmingham Bowl som grädde på moset. Man var ett av landets mest effektiva lag när det kom till att sätta poäng på tavlan. Collegevärlden fick upp ögonen för Tampa skolan och Oregon valde att signa USF’s tränare Willie Taggart som sin nya huvudtränare.

Den som fick mest hyllningar för framgången var lagets QB Quinton Flowers. Flowers passade för 2807 yards och 24 touchdowns och sprang för 1530 yards och ytterligare 18 touchdowns. Flowers +2000 yards i pass-spelet och +1000 yards i springspelet är något som ingen QB i delstaten Florida tidigare lyckats med. Redan 2015 var han ynka nio yards från att sätta samma rekord.

Flowers är en av landets mest lovande dual-threat QB’s och förra året fick han utmärkelsen som AAC’s bästa offensiva spelare och är en av de största anledningarna att laget åter tippas vinna AAC och vara ett av lagen utanför de största fem konferenserna som kan vara med och utmana.

Men trots Flowers imponerande färdigheter på fotbollsplanen ska detta handla om något helt annat.

Quinton Flowers är född och uppvuxen i Miami men hans resa har varit långt ifrån palmträn och vita stränder. När Quinton var sju år gammal blev hans pappa ihjälskjuten i en ”drive-by skjutning”. Familjen grillade och kollade Miami Dolphins på sin tomt när han blev träffad av en kula som var menad åt någon annan.

Quinton’s mamma, Nolita Mans, som oroade sig hur hon nu skulle försörja familjen gick tillbaka till skolbänken för sin GED och tog ett jobb i kaffeterian på sina barns grundskola. Quinton’s farbror fanns också där och hjälpte till och var den som framförallt hjälpte Quinton och hans bröder med fotbollen. Han såg snabbt att Quinton hade en talang för spelet och var även till stor hjälp när Quinton valde Miami Jackson High och coach Antonio Brown som sin High School.

Ungefär samtidigt som Quinton började High School blev hans mamma, Nolita, sjuk i cancer. I början dolde hon sin sjukdom för alla utan Quinton’s äldre syster som hon tog åt sidan och sa att det nu var hennes uppgift att ta hand om familjen och sina yngre bröder.

Tillslut gick det inte att dölja sjukdomen längre och i det absoluta slutskedet bad hon från sjukhussängen sin son att ringa upp coach Brown till sjukhuset. Med Quinton och coach Brown brevid henne blev de sista orden Quinton fick höra av sin mamma att coach Brown skulle ta hand om hennes barn och se till att hon kom in på college.

”Please take care of my baby. Make sure he goes to college.”

Quinton Flowers, 17 år, hade förlorat både sin mamma och pappa. Efter sin mammas död bestämde sig Quinton för att sluta med att spela fotboll men efter ett samtal med coach Brown om vad hans mamma hade önskat så bestämde sig Quinton för att fortsätta.

Trots allt som hade hänt hade Quinton fotbollen samt resten av sin familj som hjälpte honom igenom den tuffa tiden och ganska snabbt började anbuden från olika universitet att trilla in. Quinton tackade till slut ja till ett stipendie från USF (University of South Florida) där coach Willie Taggert garanterade Quinton att han skulle få fortsätta att spela QB.

Den första tiden ifrån hemmet och familjen blev tuff och när han inte heller fick någon speltid funderade han återigen på att sluta eller att flytta till en annan skola. Men i november, slutet av sin första säsong, fick han ett samtal från coach Taggert som meddelade Quinton att han skulle göra sig redo för att starta nästa vecka mot SMU. Quinton ringde direkt sin bror Nathaniel och berättade den goda nyheten men när han möttes av tystnad i den andra ändan av luren frågade han sin bror om det hade hänt nått. Quinton fick då veta att hans äldsta bror, Bradley Holt, hade blivit skjuten när han försökte skydda en grupp med barn från en bil som körde med hög fart.

Bradley Holt dog två dagar innan Quinton Flowers första match i college mot SMU. USF vann matchen och Flowers var en stark bidragande orsak till vinsten. Under begravningen i Miami placerade Quinton en grön USF mössa i sin brors kista, något som brodern hade önskat från Quinton nästa gång han kom hem till Miami.

Quinton Flowers fortsatte som QB resten av året och blev efter en fin försäsong utnämnd till startande QB året efter. Coach Taggert har lämnat för Oregon men lagets nya tränare Charlie Strong har bra koll på Flowers då han tillsammans med coach Brown var tränaren som rekryterade honom i High School.

USF vann sin första match mot San Jose State i helgen och Flowers passade för 212 yards, sprang för 70 och stod för tre TD’s innan han fick vila i fjärde kvarten.  USF har en riktigt fin möjlighet att gå 12-0 under Charlie Strongs första år och Quinton Flowers sista år i USF. Nästa match nu på lördag blir på hemmaplan mot den mindre skolan Stoney Brooks, räkna med fina stats för Flowers även där.

<div style=”float: right; width: 300px; height: 270px; margin-left: 10px; margin-bottom: 10px;”>[do_widget id=mvp_ad_widget-2]</div>

Nyheter

To Top