College

Mike Leach, ett galet geni

Washington State är knappast på någons läppar när man pratar slutspel och inte heller när man pratar om segrare i Pac12, vilket de inte heller ska vara. Under många år var man förloraren i sin division och fick mest uppmarksamhet för att skolans flagga alltid syntes i bakgrunden av College Gameday Live.

Men under de senaste åren har man börjat vinna allt fler matcher, matcher man tidigare inte vann, man har besegrat Oregon två år i rad, förra året vann man även över Stanford, UCLA och Arizona State. Hur kommer det sig då att skolan från lilla Pullman helt plötsligt börjat ta skalper?

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Allt började i Provo, Utah för sådär 30-40 år sen när en juridikstuderande kille tog med sig anteckningsblocket och satte sig på läktaren för att studera BYU’s offensiv med extrem noggrannhet.

Mike Leach hade ingen som helst bakgrund inom fotbollen och det närmaste han kom idrott var Lacrosse. Men det var något i BYU’s offensiv han inte kunde låta bli att plita ner och utveckla vidare. Leach beslutade att lägga sin framtid inom juridik åt sidan och slänga sig rakt in i tränarkarusellen helt utan skyddsnät och erfarenhet. Efter en tränarutbildning hoppade Leach runt i små skolor i landet, till och med i Finland, och tog vad som erbjöds. Överallt lyckades han bättre än väntat och 1997 valde Kentucky att satsa på Leach som offensiv koordinator.

Leach’s taktik var, och är, inte allt för komplicerad när man tar sig en titt på den. Grunden har han plockat från BYU och baseras på en spread formation som ska göra det så enkelt som möjligt för QB:en att snabbt läsa av vilken receiver som är öppen och kasta den till honom. Ingen raketforskning direkt, men från den grundidén har han x antal paket som ser liknande ut och åter, gör det enkelt för QB:en att utföra sitt jobb.

Redan under sitt första år i tuffa SEC lyckades Leach bättre än vad någon hade vågat hoppas på, Kentucky besegrade jätten Alabama och hans offensiv rankades som nummer ett i landet. Så fortsatte det och via samma roll hos Oklahoma blev han 1999 erbjuden jobbet som huvudtränare hos Texas Tech. En skola som var ordentligt i gungning med akademiska problem och sanktioner från NCAA att fightas emot. Var inte det uppförsbacke nog så fick han den otacksamma uppgiften att ersätta Spike Dykes som hade vunnit fler matcher i Lubbock än någon annan.

I västra Texas är fotboll så nära religion man kan komma så att pressen och förutsättningarna var tuffa är ingen överdrift. Men precis som tidigare lyckades Leach lika bra med samma system som han kört under sin karriär. Leach fick nöja sig med spelarna som Texas och Oklahoma passade på men trots det vann han i stort sett direkt med Texas Tech. Under 00-talet vann hans QB titeln Passer of The Year sex av åtta år och lagets offensiv låg ständigt i toppen.

Mike Leach var, och är fortfarande, brutalt ärlig och kör sitt race hela vägen utan att bry sig om vad andra säger eller tycker. Han pratar inte i kod och svär så mycket att ett TV-inslag med honom blir i stort sett ett långt beep. De flesta gillar Leach just på grund av hans no bullshit approach men självklart finns det motståndare och det är inte helt enkelt att vara spelare under honom eller en Athletic Director som ska bestämma över honom. 2012 anklagades Leach för att han behandlat en av sina spelare fel, ställt honom i ett mörkt skjul i två timmar under träningen för att han kommit till träningen i solglasögon. När detta kom ut ville ledningen att Leach skulle gå ut i pressen och be om ursäkt, något som Leach vägrade då han påstod att det inte alls hade gått till på det sättet som målats upp och att han inte gjort något fel. Så just Leach’s envishet och raka sätt kostade honom tillslut jobbet, något som inte gillades av den fotbollsgalna invånaren i västra Texas.

2012 blev han erbjuden jobbet som huvudtränare i Washington State, en skola som inte hade vunnit mer än en handfull matcher under de senaste åren. Vad tror ni hände? Jo, Mike Leach tryckte in samma offensiva spelsystem uppe i Washington och precis som tidigare funkade det utmärkt med QB’s som när säsongen summerades hade bland den bästa statistiken i landet.

I år går Washington State in med 8-5 i bagaget från förra året (9-4 året innan) och en av de hetaste passarna i landet, Luke Falk. Detta blir Mike Leach’s femte år hos Cougars och även om ingen förväntar sig att skolan ska utmana om titeln så känns det ganska säkert att man kommer ligga i toppen i de offensiva tabellerna när säsongen summeras i början av 2018.

För några dagar sen kom den årliga inför-rankingen ut och Wazzou var för första gången på bra många år rankade (nummer 24). Första matchen spelas hemma i Pullman nu på lördag och vi lär få se bra många poäng på tavlan.

 

Nyheter

To Top