College

Ny på campus

Vi är inne i collegefotbollens första vecka. Som alltid så är det en del nya ansikten som basar för något av de 130 skolorna i den högsta nivån. Vissa av de nya coacherna har gyllene förutsättningar medan andra har det lite sämre förspänt. Här är de sju nyanställda  som undertecknad är mest nyfiken på att följa under kommande säsong.

 

Tom Herman – Texas Longhorns (Big 12)

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Tom Herman ses som en av kronprinsarna när det gäller coacher i college, detta efter succén som offensiv koordinator på Ohio State och senast som huvudansvarig i Houston. När drömjobbet i Austin öppnades upp så var det ett enkelt val för Herman att hoppas på tjuren och tar över Texas. Han står inför en tuff utmaning då han ska vända en ett megaprogram som underpresterat grovt under senare år. Men Herman har ett bra material att arbeta med och resurser finns till hans förfogande. Herman har främst gjort sig känd som en offensiv coach och blir säkerligen bra för unge QB Shane Buechels utveckling. Frågan är om han kan få fason på Longhorns ihåliga försvar, det var där Charlie Strong misslyckades. Detta jobb kan ta honom från kronprins till kung, men det kan lika gärna bränna honom.

 

Lincoln Riley – Oklahoma Sooners (Big 12)

Bob Stoops överraskade alla tidigare i juni när han utan förvarning valde att kliva av efter 19 extremt framgångsrika säsonger. Ersättaren blev den offensive koordinatorn Lincoln Riley, som då rent tekniskt inte är ny på campus. 33-årige Riley är ung, inte oprövad, men det stora frågan är om han är redo för den jättestora scenen med en av collegefotbollens tungviktare. Allt han gör kommer granskas med lupp och jämföras med framgångarna som Stoops haft på skolan. Att Tom Herman är ny hos rivalen Texas är både en för- och nackdel. De två kommer jämföras och mätas mot varandra och det finns bara utrymme för en av dem på den absoluta toppen. Lägg till att Oklahoma är herre på Big 12-täppan, så för Riley gäller det att hålla sig kvar där.

 

Willie Taggart – Oregon Ducks (Pac-12)

Willie Taggart har gjort en lång flytt, från sydöstra delen av landet till den nordvästra. Det började lite kontroversiellt då Taggarts hårda träningsprogram ledde till att tre spelare fick uppsöka akutvård under våren. Det ledde till att lagets nye styrkecoach stängdes av och Taggart själv hamnade i en schism med journalisten som rapporterade om händelsen. Men lite friktion kan vara precis vad Oregon behöver och framförallt behövs förmågan att bygga ett tufft försvar, det är något som Taggart visat prov på tidigare. Något han inte visat prov på tidigare är att vinna titlar, eller Bowls. Under sina sju år som huvudtränare (Tre för Western Kentucky och fyra för South Florida) har han noll i kolumnerna för vunna konferenser och Bowls, det måste ändras om han ska bli långlivad i Eugene.

 

 

Lane Kiffin på väg mot nya utmaningar.

Lane Kiffin – Florida Atlantic Owls (Conf USA)

Vart än Lane Kiffin tar vägen så lämnar han avtryck, fråga bara fansen till Tennesse och USC. Många av de avtryck han gör sätter honom i tvivelaktig dager och han är en av collegefotbollens allra mest omtalade figurer. Kanske kan det ändras nu när han hamnat i en lågprofil-skola som FAU, alltså att avtrycken är negativa för syns gör han. Att Lane Kiffin har ett utvecklat sinne för att bygga en slagkraftig offensiv på olika sätt har han fått visa i Alabama och det blir spännande att följa hans resa här. FAU och Kiffin kommer ha ögonen på sig från alla, med rätt manövrar får programmet en skjuts uppåt i anseende. Ett exempel på hur Kiffin arbetar är att han plockat in mängder av spelare som blivit publika angelägenheter via Netflix succé serie Last Chance U.

 

Matt Rhule – Baylor Bears (Big 12)

Här pratar vi kontraster. Matt Rhule har varit den underskattade coachen i Temple som varit lätt att tycka om, medan Baylor med sitt mörkande av våldtäkter och annat avskyvärt, varit enkelt att tycka illa om. Kan Matt Rhule vända på skutan och få Baylor att se ens lite halvanständiga ut på nytt? I mitt tycke tar Rhule en jätterisk när han väljer att acceptera Baylor utmaningen, det är inte någon skola en lovande coach vill associeras med i för stor grad. Men om han lyckas städa upp i sörjan och dessutom skapa ett bra fotbollslag i Waco, då har han skaffat sig ett guldläge för att ta över på någon av de riktigt stora skolorna när det blir öppningar där.

 

P.J Fleck – Minnesota Golden Gophers (Big Ten)

Row your boat-Fleck gjorde ett fantastisk fint jobb hos Western Michigan och 36-åringen ses som en verklig up and coming coach. Med sin energi och sitt driv skapar han lag som mal på och aldrig ger upp. Många ser Fleck som lite av en karikatyr tack vare sin energiska stil och sina slogans, men det finns en förklaring till detta. När han för några år sedan förlorade sin nyfödde son så ställdes han inför valet att falla eller resa sig, han valde resa sig. Sättet han gjorde det på var att lova sig själv att leva för sin bortgångne son och ta med sig den energi han hade haft. Ur den händelsen föddes mantrat Row your boat (Som han betalat Wester Michigan $50 000 för att få rättigheterna till) och innebörden är att du alltid ska fortsätta kämpa oavsett vad som händer för om du inte gör det kommer strömmen föra dig längre från ditt mål. Årorna kommer gå i högtryck för Golden Gophers denna höst och P.J Fleck har alla möjligheter att ta Minnesota till nya höjder.

 

Charlie Strong – South Florida Bulls (AAC)

För ett år sedan var det många som trodde att Charlie Strong, efter en stark avslutning av 2015 och en fin rekryteringsklass, var på väg att ta Texas tillbaks till toppen. Men så blev det inte och nu återfinns Strong i mindre glamorösa University of South Florida där han basar över de gröna tjurarna. Han kommer till ett dukat bord där talangen, sett till nivån på motstånd, finns och har erfarenhet. Men allt är inte soligt i Florida.

Strongs inledning blev turbulent och hans förmåga att leda och uppfostra ifrågasattes i rätten. Efter att en andra spelare gripits (Först Hassan Childs för vapenbrott och sedan LaDarrius Jackson för olovlig frihetsberövning och våldtäkt) klev domaren i Jacksons rättegångsförhandling, en USF alumn, Margaret Taylor, fram och sa att hon skämdes över ”sin” skola och att Coach Strong måste se till att styra upp sina mannar.

” I will implore that you, Coach Strong, think long and hard about wheter being head coach at USF is a good fit for you before any other members of this community has to suffer at the hands of one of your players” – Domare, Margaret Taylor

Charlie Strong har bara varit på jobbet några få månader och kan inte lastas för händelserna som varit, karaktären på dessa spelare är snarare arv från tidigare ledning, men om spelarna fortsätter bryta mot lagen kommer Strong på nytt ifrågasättas. Det är alltså inte bara på planen han kommer behöva leverera omgående.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Nyheter

To Top