College

National Signing Day 2017

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Den första onsdagen varje år inträffar National Signing Day, den dagen då framtiden börjar för ett fotbollslag på college. Coacherna vet nu vilka spelare som valt att skriva på sitt letter of intent och alltså kommer påbörja sina studier vid just deras lärosäte. För fans av collegefotbollen är det också en höjdpunkt då de olika lagens klasser värderas och många kan börja drömma om framgångar och framtida stjärnor.

Ett letter of intent är ett dokument som en high school-elev skriver under och förbinder en idrottande elev till vald skola för att få sitt stipendium, det förbjuder också andra coacher att fortsätta rekrytera denna spelare/elev. Det finns tre andra termer, i det sammanhanget, som är viktiga att ha koll på om det här med collegerekrytering är nytt, commitment, decommitment och flip. Många spelare väljer att gå ut med sin avsikt att göra, spelaren säger på förhand att han valt en skola. Men ett commitment är inte bindande utan intensiva försök från andra skolor förekommer efter tillkännagivandet, och det är fortfarande viktigt med fortsatt goda relationer från vald skola. Målet för rivaliserande skolor är att få eleven att flippa , alltså byta, skola och det föregås av ett decommitment. Det är relativt vanligt förekommande och att en spelare gör så kan bero på många olika saker. Vi svenskar har t.ex nyligen fått se Jordan Genmark Heath tillkännage att han inte tänker gå på Cal och istället fortsätta sitt studerande och spelande på anrika Notre Dame. Orsaken var att Cal sparkade coachen Sonny Dykes som var den som rekryterade Genmark-Heath.

De olika skolornas rekryteringsklasser granskas och jämförs motvarandra för att få fram rankingar, som vanligt är det de stora programmen som toppar listorna. Att framgång föder framgång är något som är väldigt tydligt när det handlar om att rekrytera tonårspojkar och det är inte någon tillfällighet att den ranking som görs på dessa klasser oftast har stora likheter med hur skolorna presterar. Det krävs mycket och hårt arbete för en ny aktör att slå sig in i toppen, ofta kopplat till en skicklig coach.

Inför sista dagen ser toppen ut som följer (Finns ett par rekryterignssajter som rankar olika, har valt Scout.com).

Ska vi prata om överraskningar inför så är det att Maryland finns på en tiondeplats, där har nye coachen D.J Durkin gjort ett bra arbete i att behålla talangen som finns i staten. Men Maryland kommer sjunka, skolor som USC, Clemson, Florida och Stanford har ännu inte tagit in så många spelare och kommer studsa förbi under denna dag.

Det finns en hel del toppspelare kvar som skolorna slåss om. 19 av Scouts topp 100 har ännu inte valt att tillkännage sitt commitment, av dessa är 8 så kallade 5-stars och deras val av skola ritar snabbt om en ranking. Dessutom finns det några spelare som känns som möjliga flipps i sista sekunden.Vi kollar in toppnamnen.

DT Marvin Wilson (5-Stars) – 6´4, 329: En bjässe från Texas som rankas som nationens främste på positionen och tia totalt. Sägs stå mellan Florida State och LSU med den senare som stor favorit. Ohio State och Oklahoma finns som jokrar.

DT Aubrey Salomon (5-Stars) – 6´3, 304: Salomon är tvåa bakom Wilson och elva totalt. Var en gång commited till Michigan men valde att decommit under hösten. Lutar fortfarande åt Michigan men Alabama, Clemson och Georgia är med i leken.

RB Stephen Carr (5-Stars) – 6´0, 200: För två år sedan bestämde sig Carr för USC men så helt plötsligt nu i januari så valde han att ta officiella besök hos Oregon och UCLA. Det har fått många att höja på ögonbrynen.

WR Joseph Lewis (5-Stars) – 6´2, 200: Den näst högst rankade receivern har 31 officiella erbjudanden att välja mellan. Det ser ut att stå mellan USC, Oregon och Nebraska, Washington ses som en dark horse. Troligen väljer Kalifornia-killen att stanna på västkusten.

WR Devonta Smith (5-Stars) – 6´1, 167: Nationens tredje främsta receiver enligt Scout står och väger mellan Alabama, Florida State, Miami och hemstatens LSU. Kanske kan den erkänt skicklige rekryteraren Ed Orgeron få Smith att stanna i Louisiana.

OT Austin Jackson (5-Stars) – 6´5, 290: Den högst rankade offensiva linjespelaren som ännu inte valt är eftertraktad. Jackson är från Arizona och statens två toppskolor hoppas ännu, men mycket talar för att Jackson väljer Los Angeles och USC.

OG Tedarrell Slaton (5-Stars) – 6´4. 349: Förutom ett härligt namn så har Tedarrell en grym storlek. Ses som klar för Florida, men Georgia och Michigan lurar i vassen.

DE K´Lavon Chiasson (5-Stars) – 6´4, 220: Chiasson är från Louisiana och då är LSU alltid ett alternativ. Men kanske kan nye Texascoachen Tom Herman locka honom över statsgränsen, det vore en nyttig förstärkning för Longhorns försvar.

DT Jay Tuefel (5-Stars) – 6´3, 297: Han är från Utah och  har länge sagts vara klar för Utah. Men både USC och Ohio State har gjort intensiva insatser för att locka honom och kanske lyckas någon av dem lura Utah på kakan.

WR Jeff Thomas (4-Stars) – 5´10, 167: Liten och vindsnabb spelare från Illinois som ser ut att hamna i ett soligare klimat. Miami är favoriten, Michigan och Alabama har inte gett upp och i Illinois sitter Lovie Smith och hoppas in i det sista.

OLB Willie Gay (4-Stars) – 6´1, 235: Förra året tappade Mississippi State en spelare från hemstaden Starkville, A.J Brown, till Ole Miss, det vill Bulldogs inte se hända på nytt. Även LSU är med i kampen kring Gay.

Nyheter

To Top