Analyser

Även spelarna i Falcons och Patriot har varit stjärnor

(Photo by Rey Del Rio/Getty Images)

Idag är det något av en högtidsdag för den collegefrälste, National Signing Day. Detta är dagen då killar i övre tonåren via musikvideos, fallskärmshopp och alla möjliga tänkbara sätt tillkännager vilka college som kommer få njuta av deras talang under kommande år och sedan skriver under sitt Letter of intent. Även spelarna i de två Super Bowl-lagen har en gång bedömts i stjärnform, i alla fall de flesta.

För klargörande. När vi pratar om stjärnor på spelare så är det utifrån hur olika rekryteringsajter rankat spelare under deras sista år innan college. Det är främst till hjälp för fans då det är enklare att ha koll på vilka toppspelarna är, men även lagen har en del koll på dessa stjärnor. Det finns en skala från fem stjärnor till två stjärnor, därefter är benämningen orankad. Det finns framförallt tre stora rekryteringssajter, Scout, Rivals och ESPN, samtliga har sin egen nivå på betygsättningen och det gör att en spelare kan ha ett antal stjärnor på ett ställe och ett annat antal på ett annat. Ibland hörs begreppet konsensus 5-star, det innebär, som det låter, att alla sajterna är överens om att spelaren är värd fem stjärnor.

Men nog om det. Detta handlar om Super Bowl och Atlanta Falcons och New England Patriots. Lagen är självfallet fyllda av spelare som rankats högt när de kom ur highschool. Scout.com gjorde en sammanställning över hur spelarna i de två lagen rankades.

Sju spelare i Super Bowl-lagen ansågs av Scout.com vara 5-Stars när det begav sig, tre hos Falcons och resten hos Patriots. En av dessa är förstås  Falcons receivern Julio Jones, som varit en stjärna hela sitt liv. Jones rankades som den främste receivern i 2008-års klass och annonserade sitt val av Alabama under ESPNs livesändning på national signing day. På Alabama fortsatte Jones att utvecklas och det blev förstarundan som nummer sex totalt när han draftades 2011. Den mest oväntade femstjärnan är Falcons cornerback Brian Poole. Han är en rookie som Falcons plockade in som odraftad free agent från Florida. Den tredje Atlanta spelaren med fem stjärnor är left tacklen Jake Matthews, han är liksom Julio Jones en spelare som valdes i första rundan av NFLs draft. De spelare i Patriots som belönades med 5-stjärnor är TE Martellus Bennett, WR Michael Floyd, DT Malcolm Brown och DB Cyrus Jones.

För att sätta lite perspektiv på hur bra en spelare som får fem stjärnor egentligen är så kan vi dra upp nummer från 2016. Sammanlagt hos de olika rekryteringssajterna fick 33 spelare betyget fem stjärnor. Det är 33 av runt 300 000 high school seniorer, 0,00011% av alla spelare.

Den största gruppen i Falcons trupp är den som var orankade, 15 stycken, av dessa är fem sådana som påbörjade sin collegekarriär innan Scout börjat ge ut sina stjärnor. Hos Patriots är det åtta orankade, varav två spelare som är för gamla för stjärnor, Tom Brady och Stephen Gostkowski. Bland skaran med orankade spelare inom rätt åldersspann finns framförallt ett namn som sticker ut, Patriots CB Malcolm Butler.

För Patriots del är det gruppen med 3-stars som är den största med hela 18 spelare. Spelare som fått tre stjärnor ses allmänt som något av underdogs även fast de flesta är galet talangfulla och får betald skolgång på topp skolor. T.ex. har superstjärnor som Rams Aaron Donald, Broncos Von Miller och Panthers Luke Kuechly klampat in på respektive college som en tre-star. Mellan 1000 och 2000 spelare belönas med tre stjärnor varje år, även det ska sättas i perspektiv av runt 300 000 elever.

Stjärnbedömningen är ingen exakt vetenskap och det är inget verktyg som kan predicera Super Bowl, men det är ett kvitto på att spelare antingen uppfyllt den potential denne bedömdes ha eller motbevisat betygsättarna och tagit sig till NFL trotts att många andra rankats högre. Vill ni ha en liten försmak av vilka spelare som kommer delta i framtidens Super Bowls så kan ni följa årets National Signing Day.

 

 

 

 

Nyheter

To Top