Fotbollsskola

Fotbollsskolan: Nickelförsvar

Nickelback är inte bara ett kanadensiskt rockband. Det är en position i amerikansk fotboll som blivit mer framträdande de senaste åren. Vi tar en titt på nickel-försvar.

De flesta lag har ett så kallat “base defense”, en grunduppställning, som de spelar med. Eftersom passningsspelet fått en större roll de senaste åren, och anfallen ofta ställer upp med minst tre receivers har det blivit så skruvat att många lag oftare ställer upp i ett så kallat nickel-försvar än i “base”. Andelen spel då försvaren i NFL ställer upp i “nickel defense” har ökat sju år i rad och är alltså numera betydligt vanligare än respektive lags grunduppställning.

“Nickel” betyder kort sagt att försvaret tar ut en linebacker eller linjespelare ur uppställningen och istället sätter in en extra defensive back, antingen en safety eller en cornerback. En nickel är ett mynt värt fem cent, nickel innebär att du har fem defensive backs på planen. Nästa steg är “dime defense” och då har du sex defensive backs på planen. Vissa tränare, som Rex Ryan till exempel, använder den typen av formationer ibland men annars är de rätt ovanliga.
Den vanligaste varianten av “nickel” är 4-2-5 just för att man då löper mindre risk att sälja sig helt och blir utnyttjad i springspelet. Systemet uppkom för att stoppa passfångande tight ends när spelare som Mike Ditka började härja i NFL. Sedan har vi också 3-3-5 som populariserades av Joe Lee Dunn och som till största del används i collegefotbollen för att stoppa spread-systemen. Det är också ett sätt att kringgå det faktum att motståndarna helt enkelt är större och starkare genom att förvirra dem. I det systemet hittar vi en del riktiga hybridspelare, som på senare år också letat sig in i NFL.

Nickelbacks anses inte vara startande spelare i dagens NFL. Men de är väldigt viktiga spelare för sina lag som dessutom har ett av de svåraste jobben. Det är ofta cornerbacks som spelar på insidan och måste kunna täcka alla möjliga spelartyper. De kan heller inte använda sidlinjen till sin hjälp utan måste vara beredda på att deras motståndare kan vika av åt vilket håll som helst. Det minsta vi kan göra är att erkänna deras existens.

Alex Adamo har tränat defensive backs i många år, inte minst i svenska landslaget, och är en riktig NFL-nörd. Vi ställde några frågor till den rutinerade coachen.

Hej Alex. Nickel har ju blivit det nya base defense i NFL. Vad är anledningen till det?
Den offensiva sidan i NFL är i ständig utveckling, vilket gör att den defensiva sidan är i ständig anpassning. Av alla så kallade ”personnel groupings” på offense har 11-personnel (1 RB, 1TE, 3WR) blivit den absolut vanligaste idag och används i runda slängar femtio procent av tiden. Det har gjort att defensiven kontrar med att ställa upp i ”Nickel” (5 dbs) för att matcha defensiva backarna mot potentiella passfångare. Enkelt förklarat, du vill inte ha en traditionell linebacker mot en kvick receiver.

Lagen spelar bara mer och mer nickel för varje år, 2015 applicerades uppställningen på mer än 63 % av spelen. Kommer den här trenden att fortsätta?
Ja och nej. Jag tycker redan det finns tydliga tecken på att det blivit en reaktion från offensiven i NFL på defensivens anpassning till 11-personnel. Lag som Titans, Broncos och New England bland andra utmanar snabba och lätta försvar med tung personnel som antingen kan mangla över en nickel-uppställning, eller tvinga lag vars styrka är Nickel, som Broncos exempelvis, att ställa upp i traditionell ”base” med sju spelare i boxen.

Med det sagt tror jag nickel kommer fortsätta vara den vanligaste uppställningen framöver av många anledningar, främst för att NFL främjar passningsspelet och det är svårt att ha tre riktigt bra cornerbacks i NFL. Det gör att för många lag är nickel en svaghet snarare än en styrka.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en nickel/slot cornerback?
Det är den svåraste DB-positionen helt klart, tycker jag, av två anledningar. Du måste i ”slot” i mycket högre grad än ”outside corners” respektera den så kallade ”two way go”, att slot-receivern lika gärna kan dra höger som vänster. Du har mycket gräs att täcka.

Den andra anledningen är spelartypen du kan möta från vecka till vecka, ena söndagen kan det vara en otroligt explosiv T.Y Hilton-typ och nästa vecka en mer fysisk och stor receiver som Jordan Matthews i Philadelphia. Eller varför inte Rob Gronkowski i Patriots en slaskig söndag i november? Så, du behöver alltså kunna spela snabbt, kvickt, fysiskt och taktiskt beroende på motståndet och det är inte många som klarar av det. Främsta egenskapen för en slot corner är väl då mångsidighet.

Ser du några andra trender på secondary-nivån i NFL?
Ja, ”Big nickel” blir vanligare i takt med att tight ends som Gronkowski och Jimmy Graham gjort små slot-corners till åtlöje för länge. ”Big nickel” är helt enkelt att sätta in en tredje safety, istället för en tredje CB, för att spela i slot mot stora starka receivers.

En annan trend är hybridpositionen safety/linebacker, Deone Bucannon i Cardinals, TJ Ward i Broncos och Mark Barron i Rams är exempel på det. De är traditonella strong safetys som flyttat ner i boxen på linebacker-djup. Anledningen är att, precis som offensiven vill kunna förvirra med en tight end som både kan spela på linjen och som traditionell receiver, kan defensiven anpassa sig till denna position med hybridspelaren. Denne spelar både springspel och pass lika väl. Återigen, utveckling och anpassning.

Ge oss några exempel på bra nickel/slot cornerbacks i NFL, enligt dig?
Bäst i ligan är Chris Harris Jr i Denver. Han spelar outside när de har fyra linebackers på plan, men i slot mot 11-personnel. Han har varit oerhört framgångsrik där. En personlig favorit är Tyrann Mathieu i Cardinals, som är en otrolig playmaker. En safety som spelar mycket i slot i år och gör det bra är Malcolm Jenkins i Philadelphia. Jag har inte sett mycket av A.J Bouye i Texans, men när jag väl tittat har han stått ut.

Nyheter

To Top