College

Helgen sprang iväg

Helgens collegefotboll innehöll som befarat rätt mycket ojämna matcher. När resultaten rinner iväg så är det oftast de offensiva spelarna som får möjlighet att briljera och så var det under den gångna veckan. Många running backs stod för fina insatser och tre av dem har letat sig in i denna lista.

Ja det blev lite som befarat, en hel del ojämna matcher där de bättre laget kunde promenera iväg. Vi fick se några skrällar, främst var det Oklahoma States omdiskuterade förlust mot Central Michigan som stack ut. Central Michigan avgjorde på matchens sista spel, ett spel som de inte skulle ha tillåtits spela. Domarna och talespersoner från bägge konferenserna har i efterhand erkänt att matchen borde avslutats innan sista spelet och Oklahoma State skulle därmed ha vunnit. Andra lag som svajade var Georgia mot Nicholl State och Clemson mot Troy, bägge lyckades dock vinna till slut.

Dessa fem spelare tycker jag stod ut och förtjänar att lyftas här.

 

QB Lamar Jackson – Louisville.

Collegefotbollens hetaste spelare just nu är Louisvilles sophomore (andraårsspelare) Lamar Jackson. Även om Cardinals inte ställts mot tuffaste motståndet hittills så har Jackson varit så extremt dominant och han nämns som Heisman-favorit i detta tidiga skede av säsongen. Mot Syracuse stod Jackson för osannolika tre touchdowns på de fem första offensiva spelen för Louisville. Först en 72-yards play action pass, sedan sprang han in en 7-yards touchdown följt av en 73-yards read option run. Då hade det inte ens gått 5 minuter av matchen. Han slutade på totalt 610 yards och fem touchdowns. Jackson ser ostoppbar ut för tillfället och har under de två första matcherna passat för 7 TD och själv sprungit in 6 stycken. Nu till helgen väntar ett riktigt test då Florida State står för motståndet.

 

RB Royce Freeman – Oregon

Rolls Royce har varvat igång ordentlig nu och då är det högsta växel som gäller. Freeman är motorn i Oregons anfall och när han är bra så rullar övriga delar på av sig självt, så var fallet i helgens möte med Virginia. Freeman sprang med bollen 22 gånger, tog sig 207 yards och stod för två touchdowns. Galna 9,9 yards per försök. Freeman är en lite underskattad spelare som kommer kunna ta sitt Oregon långt denna säsong.

 

DE A.J Jefferson – Mississippi State

En spelare som jag är väldigt förtjust. Bulldogs har producerat en hel del fina defensiva linjemän på senare år, exempelvis Philadelphia Eagles Fletcher Cox, Washington Redskins Preston Smith och Kansas City Chiefs Chris Jones. Näste spelare på den listan kan mycket väl bli A.J. Jefferson. Senioren har snällt fått vänta på sin tur bakom nämnda spelare, men nu är det hans tur att få koskällorna att skallra i Starkville. I SEC-mötet med South Carolina var det Jefferson som ledde försvaret och han stod för en hel del fina spel och har nu inlett säsongen med 3 sacks och 6 TFL. Defensive enden är en spelare som jag tror kan komma att klättra på mock drafts och big boards, allt eftersom fler ser honom spela.

 

RB Kalen Ballage – Arizona State

Det går inte att lämna Arizona States Kalen Ballage utanför denna vecka. Han tangerade FBS-rekord med åtta touchdowns i salongsduellen med Texas Tech och stod alltså själv för 48 av laget 68 poäng i 68-55 vinsten. Det kanske mest imponerande med detta var att han bara rörde bollen 15 gånger, det kan man kalla effektivitet.

 

RB Donnel Pumphrey – San Diego State

Lille Donnel Pumphrey är en personlig favorit och denna vecka satte han trumpinnarna i högsta takt. 281 yards sprang han för när San Diego State slog ett väldigt ihåligt Cal med 45-40. Pumphrey har nu sprungit för 4651 yards i Aztecs-tröjan och slog därmed legendaren Marshall Faulks skolrekord (4589) när det gäller totalt antal sprungna yards.  Pumphrey har många matcher på sig att se till att rekordet blir väldigt svårslaget.

 

Fem som nästan fick plats: 

WR Courtland Sutton – SMU

WR Calvin Ridley – Alabama

QB Patrick Mahomes – Texas Tech

RB Saquon Barkley – Penn State

QB Deondre Francois – Florida State

Nyheter

To Top