College

Veckans college – Sämsta veckan på fyra år?

Om den första veckan av collegefotbollen var fullproppad med heta matcher så är denna andra veckan något av dess motsatts. För första gången sedan september 2012 har vi en helg utan matcher mellan lag som är rankade topp 25 på den associerade pressens veckoranking. Men, det som lite elakt kallas för en cupcake-vecka, behöver inte vara negativt.

Premiärveckan sprakade av glimrande tillställningar som alla ville se, stormatcher som Alabama-USC, LSU-Wisconsin eller Texas-Notre Dame fanns på tablån. När denna veckas schema studerades var det lätt att känna en viss besvikelse över utbudet och som nämnts, en svagare vecka har vi inte sett på papper på fyra år.

Men större är inte nödvändigtvis bättre. När stormatcherna finns så väljs ofta dessa möten framför mindre hypade matcher, resterande lag försvinner bort i mängden och de är det som är skillnaden veckor som denna. Utan supermötena så kan du som tittare välja mer utifrån vilket lag eller vilken spelare som du är intresserad av att se. Det är veckor som denna du hittar dina nya, lite mer otippade, favoriter.

Begreppet cupcake syftar till att de stora skolorna väljer att möta några mindre skolor i sitt icke-konferensschema. Den lilla skolan får en hel del pengar för att komma och vara slagpåse för en dag. Syftet med dessa cupcake-matcher är att de större skolorna ska få en möjlighet att få upp självförtroende, spela in de nya spelarna och lufta sina bänkar. Dessutom är det bra med lite ”enklare” matcher så lagen inte sliter ut sig för mycket inför tuffare uppgifter. För spelarna på de lite mindre kända skolorna är det en chans  att visa upp sig mot bra motstånd och inför en större publik. Det brukar alltid finnas underskattning med i bilden och någon skräll dyker garanterat upp.

Jag har plockat ut fem matcher ur ESPN Players lördagsutbud som jag tycker ska bli intressanta att se, av olika orsaker.

 

10 september 18:00, Pittsburgh, PA

penn statePenn State

pittPittsburgh

Pennsylvania rivalerna har mötts 96 gånger genom tiderna men detta är första mötet sedan år 2000. Orsaken till det långa uppehållet sägs vara att Penn State ville schemalägga ett ojämnt antal matcher, antingen 3-2 eller 2-1, och då få fler hemmamöten. Det kunde inte Pittsburgh gå med på. Men nu är det dags för möte nummer 97 och det är två lag med varsin seger i ryggen som kommer till spel. För Pitts del så var den första matchen en framgång redan innan den började. RB James Conner drabbades av Hodgkins lymfom, cancer i lymfsystemet, förra hösten men kunde i maj friskförklaras. Att han kom till spel i premiären var något som gladde många. Conner utsågs till årets spelare i ACC-konferensen 2014 och många är nyfikna på att se om han kan komma tillbaks till den nivån. Oavsett är det kul att se honom på planen igen. Penn State har tappat många spelare till NFL men kvar finns superintressante RB Saquon Barkley som slog mängder med rekord under sitt första år. Tror det kommer handla om dessa två herrar, den running back som lyckas bäst får se sitt lag vinna. Förmodligen i en poängsnål och grisig match.

 

10 september 21:30, Tuscaloosa, AL

western kentuckyWestern Kentucky

alabama#1. Alabama

Alabama imponerade något enormt i utklassningen av USC förra helgen. Efter en lite knagglig inledning satte elefanterna gasen i botten och USC var slagna redan innan halvtid. Vi fick se en ny bekantskap på QB, förstaårsspelaren Jalen Hurts, han gjorde en väldigt imponerande debut efter att han fått hoppa in i slutet av den första kvarten. En spelare med bra ben och bra arm, vilket är en skön omväxling för offensive koordinatorn Lane Kiffin som fått nöja sig med Blake Sims (Ben) och Jakob Coker (arm) senaste två åren. I Bamas försvar haglar det av framtida NFL-stjärnor och DE Jonathan Allen, CB Marlon Humphrey och OLB Tim Williams är tre att hålla utkik efter. Gästande Hilltoppers slutade förra säsongen som topp-25 rankade men bör inte ha något att hämta här. Tappade sin stjärna Brandon Doughty efter 2015 men ersättaren på QB, Mike White, var den som passade för flest yards under vecka ett, 517 stycken. Motståndet blir tuffare nu och det blir intressant att se om han kan leverera mot bra motstånd också. Det blir ett nyttigt test för både White och resten av laget.

 

11 september 01:00, Fort Worth, TX

arkansasArkansas

tcu#15. TCU

Förra säsongen var dessa lag tippade att vara med högt uppe och slåss, det blev inte riktigt så. Även denna säsong började knackigt, även om bägge lyckades vinna till slut. För Arkansas kan denna säsong bli lite tung tror jag. Bret Bielema vill anfalla efter marken, problemet är att laget tappat både Alex Collins och Jonathan Williams till NFL och det verkar inte finnas någon ersättare som är redo att axla manteln. Mot Louisiana Tech lyckades man endast springa för 2,65 yards per försök, då vinner man inte mot bättre motstånd. LB Dre Greenlaw stod för en bra insats i premiären och blir kul att följa under säsongen. För TCU är anfallet ofta självgående. Nye QBn Kenny Hill såg bra ut i premiären och han har fina vapen runt sig. Däremot har vi vant oss vid att försvaret varit akilleshälen och när laget släpper till 461 yards mot ”nobody”-laget South Dakota State så förstår man att det är lite oro i de egna ledet. Coachen Gary Paterson var inte imponerad och krävde bättring, ”If not, they’ll have 1,000 yards and 1,000 points. We’ve got to do a lot better job this week.” sa han inför veckans match. Det blir avgörande. Kan TCUs försvar stänga ned Arkansas så vinner man utan problem, annars är det en öppen historia. Finns en risk för poängregn så ha kulramen redo.

 

11 september 02:00, Bristol, TN

virginia techVirginia Tech

tennessee#17 Tennessee

Här borde det bli åka av, mötet spelas nämligen på en motorstadium i Bristol och målsättningen är att det ska bli ett nytt publikrekord. Arrangörerna av Battle at Bristol räknar med 150 000 besökare till Bristol Motor Speedway och matchen marknadsförs som ”The Biggest game ever”. Hissnande en halv miljon öl har köpts in för försäljning under matchen. Det tidigare rekordet sattes 2013 då Michigan och Notre Dame gjorde upp inför 115 109 åskådare. Rekordet bör flyga all världens väg. Bägge lagen kommer från en premiärseger. Hos Virginia Tech är säsongen lite speciell, det är nämligen första gången på 29 år som tränaren inte heter Frank Beamer. Ersättaren, Justin Fuente, är en ung och lovande coach som gjorde underverk med Memphis under de fyra säsonger han basade där. Hokies är i bra händer där och detta blir en möjlighet att visa det. VTs receiver Isaiah Ford stod för 11 mottagningar i premiären och är en spelare som kommer ge Tennessee problem och det blir spännande att se förstaårsspelaren QB Jerod Evans mot riktigt motstånd. Mot veka Liberty förra veckan visade Evans upp en fin och känslig arm. I försvaret är DE Ken Ekanem en spelare som Virginia Tech hoppas ska hitta tillbaks till 2014 års form. För Fuentes motståndare, Butch Jones, är läget lite annat.Som vanligt har Tennessee målats upp som ett lag som nu ska ta klivet och baserat på första matchen så kommer Vols svika i år igen. Laget rekryterar bra och är fyllt med talang, men det har ännu inte börjat klicka i, kanske är det coachningen det hänger på? QB Josh Dobbs såg inte ut att vara i kontroll över anfallet och den offensiva linjen hade problem. Laget hade förfärligt svårt att prestera framåt och Dobbs arm är ett stort frågetecken och Vols klarar inte av att utnyttja sina stora och skickliga receivers. Men Tennessees försvar är bra, med DE Derek Barnett och CB Cam Sutton i spetsen, det borde räcka till seger här.

 

11 September 04:15, Boise, ID

washington stateWashington State

boise stateBoise State

För er som är antingen nattugglor eller väldigt morgonpigga så väntar en offensiv match på den blå mattan i Boise, passande nog kallat för ”The smurf turf”. Bägge lagen bjöd på passglada premiärer med över 400 passade yards och 500 totala yards. Men till skillnad från Boise State kunde inte Wazzus försvar stoppa någonting. Totalt 662 yards släpptes till mot FCS gänget Eastern Washington, nästan 500 av dessa på passpel. Ni hör själva, ett Boise State som är bra i luften mot ett Washington State som verkar kunna stoppa ett passpel om så livet hängde på det. Är svag för bägge lagens quarterbacks, Brett Rypien i Boise och Luke Falk i Wazzu.  Två riktigt vassa spelare med bra armar.  Rypien är omgiven av ett par intressanta spelare, främst tänker jag på RB Jeremy McNichols och WR Thomas Sperbeck, medan Falks bäste vän är WR Gabe Marks. Bäst försvar vinner detta och det har Boise State. En spelare där att ha koll på är DE Sam McCaskill som var väldigt bra i premiären.

Här kan ni kolla vad Gabe Marks gjort i Washington State tröjan.

Nyheter

To Top