Analyser

Trasdockornas dynasti

Seattle Seahawks ledning och tränare predikar att hårt arbete lönar sig oavsett vem du är eller hur du inledde din proffskarriär. De har flest odraftade spelare i truppen även i år.

Den femte september twittrade Adam Schefter på ESPN att det sammanlagda antalet odraftade spelare i NFL var 481. Lite snabb matematik får det till cirka 15 spelare per lag. Det varierar så klart från klubb till klubb. För vissa är antalet fler och de har ett uttalat mål att ge alla spelare en lika bra chans att ta en plats. Seattle Seahawks är ett sådant lag.

Seahawks har i skrivande stund 24 odraftade free agents i truppen, det är 45 procent av alla spelare. Närmast bakom är Indianapolis Colts med 20 sådana spelare, och då är det en viss viss skillnad i kvalitet på de två trupperna. Colts har byggt om och försöker hitta sin väg framåt medan det för Seattle snarast är en långsiktig filosofi. Laget har bland annat skrivit ihop ett långt säljpitch till blivande free agents där de berättar om hur många spelare som tagit en plats i truppen och startat matcher – trots att de inte blev draftade.

– Det var en av sakerna som övertygade mig – förutom att lära bakom ett av ligans bästa passförsvar – när de sade att 26 odraftade spelare hade en plats i truppen förra säsongen. Det motiverade mig, sade odraftade rookie-safetyn Tyvis Powell till Seahawks.com.

Seahawks trupp är full av tongivande spelare som har en mindre glamourös bakgrund. Många av stjärnorna gick i de sena rundorna och spelare som WR Doug Baldwin, RB Thomas Rawls, WR Jermaine Kearse, DE Michael Bennett, DT Tony McDaniel och CB DeShawn Shead gick odraftade.

Seattle har missat på en rad val i första rundan och har dessutom bytt bort flera av dessa mot spelare som inte motsvarat förväntningarna, WR Percy Harvin och TE Jimmy Graham. På grund av ett flöde av spelare underifrån har snedstegen inte kostat dem särskilt mycket. De höga draftvalen har inte varit lika avgörande.

Det finns många sätt att bygga en vinnande trupp men det är dumt att vara envis och tro att man på förhand har alla svar. Seahawks övertygelse om att ha ett öppet sinne har hittills gynnat dem, bland annat har respekterade Football Outsiders rankat dem som det bästa laget i NFL fyra år i rad, de är även ligans högst rankade lag inför den här säsongen, precis före Cardinals i samma division.

Seattles ledning har haft en tydlig vision sedan de tog över och vi får se hur länge Pete Carrolls och John Schneiders trasdocksgäng kan hålla samma höga nivå. Det behövs några fler troféer för att lämna ett riktigt avtryck i historieböckerna.

Seattle Seahawks inleder säsongen 2016 hemma mot Miami Dolphins på söndag.

Odraftade spelare i NFL

Tony Romo, QB i Cowboys
Adam Vinatieri, K i Colts
Vontaze Burfict, LB i Bengals
Malcolm Butler, CB i Patriots
Michael Bennett, DE i Seahawks
C.J Anderson, RB i Broncos
Chris Harris, CB i Broncos
Arian Foster, RB i Dolphins
Cameron Wake, DE i Dolphins
Antonio Gates, TE i Chargers
James Harrison, OLB i Steelers
Jason Peters, LT i Eagles

Nyheter

To Top