Analyser

SEC-derby i finalen

Finaldags i college och vi bjuds på en match mellan två SEC-skolor. Många ser det som en förlust för sporten, att två lag från samma konferens inte ska kunna gå vidare, men jag tycker det är säsongens två främsta lag som rättvist får chansen att göra upp om titeln.

National Championship Game

9 Januari, 02:00, Atlanta, GA.

#2 Georgia Bulldogs (13-1)

#4 Alabama Crimson Tide (12-1)

I en säsong där inget lag egentligen varit dominant, inte som vi sett tidigare år, har både Georgia och Alabama levererat på en rätt hög nivå hela tiden. Bägge har visserligen förlorat borta mot Auburn, Georgia gjorde det lite större, medan Alabama gjorde det i en lite viktigare match. Alabama gör sin tredje raka final, den sjätte på de nio senaste säsongerna, medan Georgia inte varit så här långt framme sedan 1983.

Nick Saban ställs mot en av sina många lärjungar i Georgias Kirby Smart. Coach Smart har verkligen lyft Georgia under sina två säsonger på skolan. Ett starkt försvar och ett vasst springspel har varit modellen, ett recept som Saban lärt ut väl. Alabamas legendariske coach har möt sina tidigare adepter vid 11 tillfällen, han har vunnit samtliga drabbningar. Vi får se om Smart kan bli den elev som får läraren på fall.

Alabama vann med sin ”slow cocker”-stil mot Clemson i semifinalen. Det kunde göras tack vare ett försvar som var friskare och mer fulltaligt än vad vi sett under hösten, det är något som bör oroa Georgia. När Alabamas försvar är i slag så kan de sakta, sakta, nöta ned både spelglädje och livslust hos motståndarna. DL Da´Ron Payne, LB Rashaan Evans och S Minkah Fitzpatrick är alla i bra slag och runt sig är mängder med kvalitet.

Men ser vi över hela brädet så tycker jag att Georgia är det mer kompletta laget. Ett försvar, med stjärnan LB Roquan Smith, som kan stå upp mot ett springspelsnötande som Alabama förväntas bjuda på och förra veckan visade anfallet att de klarar av att hänga med i matcher som är mer poängrika. Blir det en match med mycket poäng kan Georgia vinna, blir det en match med lite poäng kan Georgia vinna. Alabama är mer beroende av att försvaret stänger ned, för anfallsmässigt tycker jag inte det finns tillräckligt för att ösa in poäng. Även med WR Calvin Ridley på planen så finns det inte ett passanfall som är byggt för att forsa framåt, QB Jalen Hurts är inte där ännu. Den touchdown som Ridley fångade mot Clemson var på ett spel där han sprang sig fri vid två tillfällen, vid de andra upptäckte Hurts honom.

Bägge gängen har otroligt vassa uppställningar av running backs, de två starkaste grupperna i landet när det kommer till RBs. Alabama har Damien Harris och Bo Scarbrough, med freshmannen Najee Harris som avlastning. Dessutom finns Jalen Hurts med som ett konstant hot efter marken. Georgias topp-duo är riktigt vass med Sony Michel och Nick Chubb. Två fantastiskt sevärda spelare med förmågan att göra monsterspel. Förstaårsspelaren D´Andre Swift ä lovande och gör det bra med de få snaps han får. Men lite på att Michel och Chubb bär anfallet.

Ska Georgia vinna är det viktigt att QB Jake Fromm har en lyckad och misstagsfri dag. Han kommer ställas mot en tuffare och smartare försvar än han någonsin mött. Det gäller att hantera farten och kraften hos spelarna samtidigt som hjärnan måste stå emot fällorna som Nick Saban gillrar. Det är en riktigt svår utmaning för en förstaårspelare. Fromm har visat att han har huvudet och fysiken, men det blir en ny nivå för honom.

Jag tror att Alabama drar det längsta strået här. Rutinen och revanschlustan finns där, tillsammans med en massa talang. Dessutom blir det svårt för Kirby Smart att överlista Nick Saban. Alabama vinner med 24-16.

Nyheter

To Top