Analyser

Veckans Guldkorn: Vecka 4

Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images

Ännu en NFL-vecka står för dörren! Trots att föregående omgång känns svårtoppad så är det ändå gott om sevärdheter att se fram emot i vecka fyra. Inför veckans omgång hjälper vi dig att ringa in de matcher som har lite extra krydda till sig, har lite roligare backstory och som inte får försummas. Vi börjar med Thursday Night Football och en repris från collegefotbollens National Championship 2019. 

 

Från National Championship till Thursday Night Football

Vi börjar med matchen som går av stapeln redan i natt. Det vankas Thursday Night Football på Paul Brown Stadium i Ohio, i vad som är Jacksonville Jaguars enda match på primetime denna säsong. Det blir en fight mellan årets första val i draften och fjolårets första val. Quarterbacken Trevor Lawrence tar med sig sitt Jaguars för att möta Joe Burrow och hans Bengals, i vad som blir en intressant match mellan två av ligans starkast lysande unga stjärnor. Senast dessa två möttes var i collegefotbollens National Championship. Då stod Burrow för 6 touchdowns och tog hem titeln när hans LSU Tigers krossade Trevor Lawrence och hans Clemson Tigers. 

Jaguars med Lawrence i spetsen har haft en motig start på säsongen och står ännu med en nolla i vinstkolumnen. Faktum är att Lawrence under söndagen blev medlem i en inte alltför åtråvärd klubb. Han blev en utav fem quarterbacks sedan år 1950 att kasta 2+ interceptions per match i sina tre första matcher. Det som kanske lugnar huvudtränaren Urban Meyer är att två av medlemmarna i den klubben heter Troy Aikman och Peyton Manning, och det gick trots allt rätt bra för dem. Thursday Night Football blir däremot en tuff nöt att knäcka för Lawrence och kompani. Joe Burrow och hans Bengals har haft en bra start och kommer med vind i seglen, efter en övertygande seger över Pittsburgh Steelers senast. Deras anfall klickar och deras försvar spelar som en av de bättre enheterna i ligan. Efter tre matcher är det ligans åttonde-rankade försvar och bör således kunna hålla Jaguars offensiv på avstånd. En offensiv som rankas som ett av de fem sämsta i ligan. Återstår att se om historien från National Championship upprepar sig. 

 

Matt Nagy med kniven mot strupen

Efter en svag säsongsinledning och en av de sämsta offensiva prestationerna jag sett från ett lag i NFL förra veckan, så är det nog ingen överdrift att säga att Chicago Bears huvudtränare Matt Nagy har kniven mot strupen inför mötet med Detroit Lions på söndag. Nagy som är en offensiv tränare, leder ligans kanske svagaste offensiv. Chicago Bears har genererat minst yards av alla i ligan efter tre matcher. Med en marginal på hela 127 yards. De har minst passade touchdowns av alla lag och har tillsammans med New York Jets tillåtit flest sacks. En siffra som givetvis sköt i höjden när de under söndagens match tillät hela nio sacks i mötet mot Cleveland Browns. 

Nu välkomnar Chicago Bears divisionsrivalen Detroit Lions till Soldier Field, i vad som ser ut att bli en kamp om att slippa sista platsen i NFC North. Om Bears förlorar denna, vilket jag absolut ser som en möjlighet, så har jag svårt att se hur Nagy behåller jobbet mycket längre till. En förlust mot Lions skulle innebära ett facit på 1-3, följt av matcher mot Raiders, Packers, Buccaneers och 49ers, och där kan jag inte hitta många vinster åt Bears. Matt Nagy måste kamma till sig och få detta lagbygge att klaffa, med start nu på söndag. Annars samlas snart arga supportrar med högafflar och facklor utanför Soldier Field.

 

En nolla måste spräckas

Efter tre omgångar så återstår bara fem obesegrade lag. Två av dem spelar för övrigt i samma division och ställs mot varandra på söndag. En nolla ska spräckas när Los Angeles Rams välkomnar Arizona Cardinals till SoFi Stadium. Två lag som onekligen har vind i seglen. Rams tog en relativt komfortabel seger mot världsmästarna Tampa Bay Buccaneers under söndagsnatten och bör således komma med gott självförtroende inför denna batalj. Å andra sidan gäller det samma för Cardinals. Efter lite om och men så tog de tillslut en självklar seger mot Jaguars i söndags och står nu lite förvånande obesegrade efter tre matcher. 

Jag var lite avvaktande när det kom till Cardinals inför säsongen men de har verkligen överträffat mina förväntningar. Kyler Murray ser otroligt bra ut och han leder ett av ligans absolut dödligaste anfall just nu. Cardinals är rankad delad etta i gjorda poäng per match och de är bara bakom Las Vegas Raiders när det kommer till flest yards i ligan. Värt att notera är dock att Cardinals har haft väldigt svårt att överlista Rams under de senaste åren. Faktum är att den senaste gången som Arizona Cardinals vann över Los Angeles Rams var i vecka 16 säsongen 2016/17. På den tiden hade inte ens Kyler Murray gjort sin första start för Oklahoma i college. Återstår att se om Murray och Cardinals kan rå på Los Angeles Rams i vad som onekligen kommer att bli en spännande match mellan två obesegrade divisionsrivaler i NFC West. 

 

Tillbaka till Foxboro

Veckans största utropstecken är utan tvekan Tampa Bay Buccaneers mot New England Patriots i vad som blir Tom Bradys återkomst till Boston och Foxboro. Staden som han kallat hem i 20 år och där han skördat sådan enorm framgång. Det blev sjutton divisionstitlar, nio AFC championships, sex Super Bowls och tre MVP-utmärkelser under hans år i New England Patriots. När Tom Brady bytte både lag och konferens inför förra säsongen så trodde många att han gjort sitt på Gillette Stadium. Så är dock inte fallet. Nu är han tillbaka, med Tampa Bay Buccaneers emblem på hjälmen, och för första gången får vi se Tom Brady och Bill Belichick ställa upp mittemot varandra på en fotbollsplan. 

Lagen känns relativt ojämna på förhand, men ingen tränare känner Tom Brady bättre än Bill Belichick. Om det är någon som vet om Bradys svagheter och hur dessa kan utnyttjas är det väl ändå han. Det ska bli intressant att se vilken typ av match det blir och vilket typ av välkomnande Brady får i sin återkomst. Vi ska heller inte glömma att även Rob Gronkowski likt Brady kommer tillbaka till Foxboro, och även om hans sejour i Patriots inte var riktigt lika långvarig så haglade framgångarna över honom under hans år i klubben. Det ska bli en riktigt kul match att titta på och det är en av dem som jag ringade in inför säsongen. 

 

Monday Night Football

Var det någon annan som trodde på Derek Carr som ligans MVP inför säsongen förutom hans bror David Carr? Jag tror inte det, men efter tre veckor skulle jag vilja påstå att Carr faktiskt leder det racet. Visserligen är vi bara tre veckor in på säsongen och mycket kommer att ändras innan priset delas ut i Februari, men Carr leder ett hittills obesegrat lag, vars passanfall är högst rankat i ligan och han själv har flest passade yards i ligan. På måndag gästar Carr och hans Raiders Justin Herbert och hans Los Angeles Chargers på Monday Night Football. Ännu en gång bjuds vi på ett förstklassigt divisionsderby på bästa sändningstid. Schemaläggarna har verkligen skämt bort oss med primetime-matcher hittills.

Chargers är i gott mod inför måndagens match efter att ha slagit ligans kanske största juggernaut Kansas City Chiefs så sent som i söndags. Ledda av sin unga stjärna Justin Herbert har Chargers verkligen visat att de är att räkna med och de hade mycket väl kunnat vara obesegrade om det inte vore för ett sent field goal av Greg Zuerlein i vecka två. Denna match mellan två rivaler i AFC West förväntas bli otroligt underhållande. Högoktanigt anfallsspel med mycket poäng, det är vad jag förutspår för Monday Night Football.

Veckans Guldkorn: Vecka 4

Nyheter

To Top