Analyser

Redaktionen tycker till, vecka 4: Seahawks kniper en plats

Efter tre veckors spel så är det fullt fokus på vilka lag som är obesegrade eller vilka som ännu inte vunnit en match, men en sak stämmer överens på alla lag just nu – inget av dom har vunnit lika många matcher som dom förlorat.

Vecka 4 utgör därmed ett rejält vägskäl. Skillnaden mellan att vara 1-3 och 3-1 efter fyra veckor när det gäller möjligheten att nå slutspel är enorm! Redaktionen får denna veckan tycka till om vilka lag som kan sitta lugnt i båten och vilka som kan få trycka på panik-knappen.

 

Följande lag är 1-2 efter tre veckor: Dolphins, Patriots, Steelers, Texans, Chiefs, Washington, Eagles, Bears, Vikings, Falcons och Seahawks. Vilka av dom går till slutspel, och varför?

Svante: Chiefs känns som en självklarhet. Vikings skulle mycket väl kunna rycka upp sig och ta en plats. De hade varit 2-1 om inte för ett missat field goal från nära håll. Sen har vi Seahawks. De spelar i en jäkligt tuff division, men jag tror att Wilson och grabbarna grejar en plats i Wildcard-rundan.

Per: Chief borde ju lösa detta kan jag tycka. Sen är jag lite mer osäker. Tycker visserligen även att Vikings har potentialen att höja sig. Men sen är det tajt. Inga givna kandidater. Funderar lite på Steelers och Seahawks, mest av gammal vana gissar jag, men de kommer få det tufft. Russell Wilson vill man ju dock gärna ha med i slutspel. 

Mattias: Många lag där! Jag tror att Patriots och Chiefs tar sig vidare. Kanske Vikings. Sen måste jag ju säga att Seahawks kniper en plats. Men de flesta av de där missar slutspel.

Daniel: Det är ju många lag där som har varit lite av en besvikelse för mig hittills. Chiefs är det enda riktiga undantaget, dom har spelat bra men förlorat tack vare turnovers. Dom vinner ändå divisionen. Jag har svårt att övertyga mig själv om att något annat av de lagen faktiskt går till slutspel, men jag ger Patriots, Vikings och Seahawks bäst chans pga stabil coachning och/eller överkomliga divisioner.

Olof: Det känns som 1-2 är ett resultat som passar många av dessa lag. Chiefs är kanske de som står ut mest och de kommer ju att lösa det till slut. Vikings har nog också potentialen att ta sig till ett slutspel om de har Dalvin Cook hel. Seahawks kan nog också lösa någonting men det blir tufft.

 

Följande lag är 2-1 efter tre veckor: Bills, Ravens, Browns, Titans, Chargers, Cowboys, Packers, Buccaneers, Saints, 49ers. Vilka av dom kommer trots en bra start att missa slutspel?

Svante: Känns svårt att peta någon här. Saints kan få det tufft, efter att Panthers startat så bra och det faktum att de har Bucs i samma division. Ravens kan gå samma öde till mötes. De dras med en del skador och spelar i en konkurrenskraftig division. De andra lagen tror jag fixar det.

Per: 49ers & Saints kan få det tufft. De divisionerna är rena getingbona.  

Mattias: Har inte mycket nytt att tillföra. Alla dessa har en bra chans, Saints och 49ers kommer kanske ha det tuffast.

Daniel: Jag tycker ju att Titans är ett grymt överskattat lag men det är ju svårt att se något annat lag i den divisionen ta sig förbi. Saints och 49ers kan nog missa på grund av att dom till skillnad från Titans spelar i tuffa divisioner. 

Olof: Saints är en stark kandidat, Jameis är ett jätteproblem och det kommer visa sig tydligt över en hel säsong. Jag vill ju säga Cowboys men jag har svårt att se hur något annat lag ska kunna utmana på riktigt. Men de har ju floppat förr. Niners är också ett lag som just nu överpresterar och kan komma tillbaka ner på jorden.

 

Veckans och en av säsongens mest hajpade matcher spelas på söndag natt när Tom Brady och Tampa Bay Buccaneers åker till Boston för att möta Patriots. Mycket nyheter har sipprat ut denna vecka som inte alls tyder på att Brady, Belichick och Robert Kraft har eller har haft en särskilt gemytlig relation. Vad tror du om matchen och framtida julfiranden för BBK?

Svante: Några julfiranden kanske det inte blir, men hur illa kan de tycka om varandra efter sjutton divisionstitlar och sex Super Bowls? Matchen kommer bli intressant, det var en av dem som jag ringade in inför säsongen. Lite ojämn på förhand, men Belichick borde väl veta hur man på bästa sätt skakar Brady och han har nog ett par ess i rockärmen. 

Per: Nja, jag tror nog media har gjort det de kan för att lyfta fram lite schismer mellan parterna. Ryktena kanske möjligtvis skall tolkas som att parterna haft en mer professionell relation. Bill har ju trots allt inte haft några problem att flytta på sig kvickt om han inte gillar sin arbetssituation (Lex Jets), så att han är kvar efter alla dessa år tyder väl åtminstone på att Kraft håller sig ur vägen.

Mattias: Det har nog funnits en ömsesidig respekt. Och visst har man kunnat tolerera varandra så länge laget vinner. Men det är tre stora egon, självklart blir det konflikter lite då och då under en så lång tid. Sen är det väl självklart att Brady känner sig lite fri med Arians jämfört med att sitta fast under Bills tumme.

Daniel: Det jag läst under veckan har faktiskt förvånat mig. Man inser att det viktigaste för alla tre nämnda personer är att vinna. Annars hade dom nog inte kunnat lägga sina känslor för varandra åt sidan under så här många år. Det bygger ju också upp en fantastisk stämning inför den här matchen. Jag vill så gärna tro att Belichick spelat ett helt annat försvar under de första tre veckorna än han kommer göra från och med nu, bara för att jäklas med Brady.

Olof: Jag tycker ju nästan att detta gör alla framgångar än mer imponerande och lite förvånande att Brady som ju haft en sån oerhört hög status inte brutit sig loss tidigare om det nu skavt. Att Brady vill göra stordåd framför sin publik är väl ingen högoddsare, det är ju bara hoppas på att Bill är lika sugen och kokat ihop nånting överjävligt och det blir en riktigt sprakande match detta. Men Pats offense är nog för svagt i slutädan.

 

Vecka 3 bjöd på en hel rad av fantastiska spel och matchavslut. Vilket stod ut mest för dig, och vad hoppas du att vi får se för något spektakulärt denna veckan?

Svante: Alla som inte svarar Justin Tuckers field goal från 66 yards svarar fel. Denne vecka hoppas jag på något brutalt springspel. Det längsta hittills har väl varit drygt 70. Jag vill ha ett 90-95 yards spel för touchdown. Kanske blir det King Henry som gör det mot Jets. 

Per: Det bestående minnet är Tuckers Fields goal och den där kick return:en på 100+ yards av en spelare vars namn jag glömt. Rörande veckan som kommer så hoppas jag, och mitt fantasylag, att Jonathan Taylor (RB, Colts) vaknar till liv. Med tanke på hur den säsongen startat får det nog anses som spektakulärt om det sker. För ett lag som har målsättningen att vara topp-5 i rushing yards, så har det gått lite kräftgång för hästskon minst sagt.

Mattias: Chargers avslutning mot Chiefs var ju både förvirrande och fantastiskt på samma gång. Men visst var det Justin Tuckers osannolika kick man minns, inte minst för att den tog i ramen.

Daniel: De avgörande sparkarna för Packers och Ravens var ju häftiga, särskilt den sistnämnda av Justin Tucker. Det är trots det en missad spark som jag minns bäst, när Agnews i Jaguars fångade Matt Praters för korta spark från 68 yards och sprang den hela vägen tillbaka precis innan halvtid. Ett helt galet spel som hemmapubliken verkligen kunde behöva. Jag vill ha defensiva touchdowns den här veckan! Kanske från nån av rookie-bollhökarna Surtain eller Asante Samuel?

Olof: Ett rekord är alltid ett rekord så Justin Tuckers kick är ju såklart fantastiskt. Tillsammans med avslutningen i Chargers – Chiefs där det verkligen stod och vägde och Mahomes var den som förvånande nog drog det kortaste strået. Blir nog bounce back mot Eagles när Andy Reid kommer tillbaka till stan. 

 

Matt Nagy och Bears har redan startat Dalton och Fields som quarterbacks och på söndag verkar det som att den senare får en andra chans. Dessutom finns Nick Foles i laget. Hur hade du hanterat QB-situationen i Bears om du varit huvudtränare?

Svante: Det var ju uppenbart att offensiven inte fungerade senast, och Justin Fields gjorde många misstag. Det ska dock förväntas av en rookie, särskilt när han kastas in på kort varsel, och att då inte ge honom en möjlighet att lära sig och rätta till de misstagen är fel tankesätt enligt mig. Visst, Foles kanske ger Bears bäst chans att vinna just nu, men är det värt det för Fields långsiktiga utveckling och framgång? Jag hade låtit Fields fortsätta spela och lära sig av sina misstag. 

Per: Med tanke på hur laget fungerar känns det lite synd att låta Fields spela. Jag hade nog startat säsongen med någon av de rutinerade och sedan fasat in Fields när/om laget uppvisat någon slags stabilitet. Som det är nu kunde man lika gärna ta in NFL Supporters redaktion som offensiv linje. Vi hade skyddat lika bra. (Lasse hade dock fått ta ”blind side”)

Mattias: Det är en jäkla skillnad att sitta på utsidan i en sån här situation. Vi har egentligen ingen aning om hur Fields presterar på träning eller i mötesrummet. Det är också svårt att veta exakt vad coacherna har instruerat honom att göra under match, om man inte verkligen studerar spelen. Men jag tycker att de ska ge honom någon match eller två, sedan får de väl utvärdera igen, Bears har ett tufft schema framöver med bra försvar varje vecka.

Daniel: Det känns inte som att Bears har haft en tydlig plan med Fields från början. Dom vågade såklart inte tro inför draften att dom skulle kunna knyta till sig en riktigt bra QB-talang i första rundan och satt därför redan med Dalton och Foles. Jag tror att man skulle gett Fields en Mahomes – behandling från början, vilket innebär en säsong med bara träning lite i skymundan. Dalton och Foles kunde styrt skutan under tiden och kanske lyckats landa Bears på en slutspelsplats. Det är ju viktigt i så fall att Nagy har förtroende från lagets ägare och jag är inte helt övertygad om att det är så.

Olof: Det finns så oerhört kort tålamod i NFL den senaste tiden. Alla behöver såklart inte sitta ett par år som Rodgers gjorde men att dessa unga QBs förväntas starta direkt, eller efter 2-3 matcher är på många sätt orimligt. De behöver tid, de behöver coachning och de behöver få chansen att anpassa sig. Nu är situationen i Bears lite stökig eftersom tränare och GM har korta koppel och måste prestera nu med en gång och det gör såklart att de hellre väljer uppsidan i Fields. Jag hade gjort samma i deras situation. Men det rätta valet hade ju varit att spela Dalton/Foles fram tills Fields verkligen är redo.

 

Slutligen, vilka matcher ser du ikväll?

Svante: Jag tror nog att jag väljer Panthers mot Cowboys klockan 19, men zappar över om jag märker att någon annan match är mer intressant. Vid 22 så blir det divisionsderbyt mellan Seahawks och 49ers. Dem fighterna brukar alltid bli underhållande. 

Per: Det lär blir RedZone på de tidiga matcherna. Sen känns Seattle mot 49ers mest intressant. Men det är ju Patriots mot Bucs som vi alla ser fram emot inatt, eller hur? 

Mattias: Antingen ser jag Panthers mot Cowboys eller så ger jag Justin Fields en till chans att underhålla mig, nu mot Lions. Sedan blir det 49ers mot Seahawks, en viktig match för Seattle som inte gärna vill falla till 1-3 i den divisionen. 

Daniel: Jag tror nog att jag hoppar över Bills match idag. Dom är favoriter med mer än 17 poäng mot Texans på sin hemmaplan. Chiefs mot Eagles känns istället som en rolig första match som är lite mer oviss. Sen Cardinals mot Rams. Jag behöver ju knappast påpeka att jag gillar offensivt spel.

Olof: Just nu är kvällens matcher i stor fara för egen del efter krångel med GamePass. Jobbar just nu hårt på att lösa detta. Då blir det Eagles – Chiefs och kanske ett öga på Vikings – Browns som jag tycker är lite spännande.

Redaktionen tycker till, vecka 4: Seahawks kniper en plats

Nyheter

To Top