Analyser

Redaktionen tycker till, vecka 3: Kommer bli kul idag!

Nu börjar vi komma in i den härliga NFL-lunken med fullt fokus på matcher runt helgen och fantasy och skaderapporter däremellan. Det var många skador under vecka 2 – matcherna och även under torsdags-matchen denna veckan. 

 

Vilka skador som inträffat hittills tror du har störst inverkan på utgången av den här säsongen?

Olof: Det som såg ganska bra ut efter vecka 1 med relativt få skador kom tillbaka med full kraft vecka 2 istället. För egen del ser skadorna på Eagles två Brandons att ställa till det rejält framförallt Brandon Graham som verkligen är en av lagets stora ledare. I övrigt har ju Baltimores backfield varit en lång saga som gjort att laget fått möblera om rejält. Mekhi Becton försvann från Jets redan skakiga offensiva linje och livet blev ännu svårare för Zach Wilson. Den jag är mest orolig för på lång sikt är kanske ändå Tua Tagovailoa, för hur länge räcker tålamodet hos Dolphins. Det knorrades redan inför säsongen och med Tua nu på IR och borta minst tre veckor lär det inte bli mindre knorr.

Daniel: För flera lag som Ravens, Titans, Raiders, Colts, 49ers m.fl så måste ju mängden skador ha riktigt stor inverkan på om man ska kunna genomföra en hel säsong på ett bra sätt men när det gäller enskilda spelare så har ju Colts dessutom Carson Wentz på skadelistan, även om han troligen spelar idag så lär hans spelstil och övriga skador i truppen leda till ännu mer elände tror jag. I Miami så leder Tua Tagovailoas skada till stora problem också, dels om man ska hänga på i slutspelsjakten men framförallt för att man verkligen vill kunna se vad man har i honom för framtiden. Christian McCaffreys muskelskada i torsdags kan få stor betydelse också med tanke på hur viktig han är för att få Panthers anfallsspel att fungera.

Svante: Som Daniel är inne på så kan ju mängden skador snarare än enskilda spelare som skadas vara det som stjälper ett lags chans till framgång. Jag såg det hända mitt 49ers förra säsongen. Ravens, Cowboys och 49ers är tre lag som var slutspelstippade inför säsongen men som drabbats hårt av skador hittills. Två veckor in på säsongen och de har 10+ spelare på IR. Tittar vi istället på enskilda spelare så tycker jag personligen att skadan på CMC är tråkig. Jag hade velat se honom få en hel säsong och  se alla de rekord som han hade slagit.

Mattias: Får vara lite djävulens advokat här. Ärligt talat tycker jag att vi varit rätt förskonade från allvarliga skador på riktiga stjärnor. Klart det kan gå illa om man tappar många hyfsade spelare på samma position som Ravens, men springspelet har varit det bästa de har. De snittar mest yards per försök i NFL och mer än i fjol hittills. Det är försvaret som måste spela bättre, även om de slog Chiefs senast. Annars ser jag en risk att skadorna på Eagles O-line kan döda deras momentum lite. Den här veckan möter man dock Cowboys som också har en del spelare borta. Mest avtryck gör Daltons skada, Nagy hade kanske inte vågat göra bytet annars. Om inte linjen totalt faller ihop kommer rookien Fields spela bra.

Per: Det här är väl någonstans en diskussion som vi har varje år. Ur lagens synvinklar är detta något man måste manövrera runt. Självfallet är vissa lag mer drabbade än andra, men sånt är livet. Däremot blir jag lite lätt oroade för spelare som t.ex. CMC som skadade sig i torsdags. För honom personligen vill man ju verkligen inte se honom hamna i någon slags evig skadekarusell. Eller ta ovan nämnda Tua i Miami som kanske hade behövt en hel säsong enbart för att bevisa sin existens i den klubben.  

 

När vi går in i vecka 3 så är följande lag obesegrade: Raiders, Broncos, Buccaneers, Panthers (redan 3-0), 49ers, Rams och Cardinals och följande utan seger: Jets, Colts, Jaguars, Giants, Lions, Vikings och Falcons. Vilka av dessa lagen spräcker sina respektive nollor denna veckan?

Olof: Las Vegas kommer stå på 3-0 tillsammans med Bucs, Cardinals och Denver(!?). De som spräcker segernollan blir Falcons och Lions. 

Daniel: Rams och Buccaners möts ju och där tror jag att Rams åker på säsongens första förlust men resten av lagen utan förlust fortsätter nog den positiva trenden. Vikings och Falcons tar säsongens första segrar.

Svante: Jag tror att alla lag obesegrade lag utom Rams behåller nollan. Niners är väl frågetecknet där, men deras defensiva linje bör kunna vinna över Packers offensiva linje som, på tal om skador, spelar utan Bakhtiari och Jenkins. Av de lagens som ännu inte vunnit är det bara Giants som tar säsongens första vinst. 

Mattias: Jag tror 49ers och Rams plockar upp sin första torsk. Giants tar sin första seger. Jag ska hålla ögonen på om inte Jets kan skrälla lite och återhämta sig från förra veckans kollaps, signerad Zach Wilson.

Per: 49ers, Rams torskar och sen tror jag Giants kommer ta en seger genom ytterligare en frejdig match av Jones.

Vilka nykomlingar har imponerat mest på dig under de två första veckorna?

Olof: Om vi tittar i toppen av draften är det kanske Ja’Marr Chase och DeVonta Smith som gjort det som förväntats men inte direkt flashat. På många andra håll har de flesta sett ut som just rookies. Nu får vi se mer av Justin Fields här vilket blir spännande. Bäst hittills har Rondale Moore varit i Cardinals. På försvarssidan har CB-duon Surtain och Asante Samuel Jr gjort det bra. Storfavoriten till DROY Micah Parsons har förhoppningsvis en tyst kväll mot Eagles innan det tar riktig fart för honom.

Daniel: Att Micah Parsons redan sett lysande ut som linebacker och defensive end för Cowboys gör ju att jag måste sätta honom som nummer ett på listan. Oweh i Ravens blev bästa defensiva spelare i AFC under sin andra vecka i ligan, efter en grymt imponerande insats! Denvers cornerback Surtain ser också otroligt bra ut. På den offensiva sidan gillar jag det jag sett från quarterbacken Mac Jones i Patriots och receivern Rondale Moore i Cardinals. Jag är ingen expert på att bedöma offensiva linjemän men Rashawn Slaters spel som tackle för Chargers har sett otroligt bra ut i mina ögon. 

Svante: Jag kanske är lite biased, men jag tycker att 49ers runningback Elijah Mitchell har varit ett utropstecken. Särskilt med tanke på att han valdes i sjätte rundan. Micah Parsons är ju ett annat utropstecken tillsammans med Ravens Odafe Oweh. Oweh som utnämndes till hela AFCs bästa spelare förra veckan. 

Mattias: Många spelar bra, tycker jag. Kollegorna har nämnt många, kan lägga till Panthers Jaycee Horn innan skadan och Eric Stokes i Packers. Några av mina favoriter i draften, RB Javonte Williams i Broncos, S Jevon Holland i Dolphins och tidigare nämnda Samuel Jr har varit bra. Om man ska gräva lite djupare i godispåsen har jag blivit imponerad av Chiefs LB Nick Bolton och 49ers CB Deommodore Lenoir.

Per: Om vi skall nämna någon på vardera sidan bollen så har DeVonta Smith tagit för sig från dag ett i Eagles. På andra sidan har jag blivit imponerad av Parsons mångsidighet i Cowboys. Sen, som Svante nämner, så blir man ju imponerad av Mitchell (och running backs överlag) i 49ers. Kanske ett tacksam miljö att vara RB i helt enkelt.

 

Tom Brady har passat för mer än 100 touchdowns till Rob Gronkowski. Dom utgör en av ligans bästa duos någonsin helt klart, men vilka andra duos har haft störst betydelse för din kärlek till sporten?

Olof: Jag började följa sporten och mitt Eagles samma år som Mike Vick tog över startplatsen. Mike Vicks elektriska fart och en Haubitz till arm som bombade nerför banan till en vidöppen Desean Jackson var en fröjd att se. Det såg så fantastiskt enkelt ut när det fungerade.

Daniel: Det som fick mig att falla för sporten och Buffalo Bills var Jim Kelly och Thurman Thomas. Det kanske inte är en självklar duo men Thomas var väldigt delaktig i passnings-spelet på den tiden och båda spelarna utgjorde varsin motor i den Buffalo Bills dual motor – attack som fick mig att fastna för sporten och laget och sen har det aldrig släppt taget.

Svante: Även om jag inte tittade på sporten på den tiden så är Joe Montana och Jerry Rice en duo som 49ers-fans sent glömmer. Som supporter till det laget så tas det ständigt upp, och jag har i efterhand sett tillbaka på matcher och klipp från deras storhetstid tillsammans. Men i modern tid så vill jag slå ett slag för Aaron Rodgers och Davante Adams. De har verkligen hittat varandra på senare år och varit en drivande faktor till varandras framgång.

Mattias: Oj, svårt! Hakar på Olofs om Vick till Jackson. Det var elektriskt ibland. I hyfsad modern tid är det nog Russell Wilson till Doug Baldwin, även om den senare snart är petad från den platsen av den makalösa Tyler Lockett.

Per: Från min egna tid framför dumburken minns jag framför allt Manning till Marvin Harrisson. Det var någonstans där mitt intresse började ta form. Men om vi bortser från min vurm för #18 så måste man ju imponeras utav Wilson/Lockett. Hur dessa år efter år kan vara så dominanta är oerhört imponerande. (Hur jag år efter år inte plockar Lockett i alla fantasyligor är dock inte fullt lika imponerande)

 

Slutligen, vilka matcher ser du ikväll?

Olof: Det kanske är ett uppenbart och tråkigt svar men av de tidiga matcherna känns ju Chargers mot Chiefs som den roligaste och mest offensiva. Därför lär det bli en urtrist och defensiv sluggerfest. Blir det så är det mitt fel och jag tar det fulla ansvaret.

Daniel: Jag tror att Buffalo kan spela en riktigt spännande match mot Washington så den få mitt odelade intresse under de tidiga matcherna och sen är ju Bucs borta mot Rams en riktigt skön match att vila ögonen på därefter, dags för Stafford i Rams att visa att han är pusselbiten som saknats i McVays offensiva lagbygge.

Svante: Chargers mot Chiefs klockan sju är en riktig höjdare mellan två lag med riktigt slagkraftiga anfall. Jag är också jäkligt intresserad av att se Justin Fields första start, när han möter Browns i gamla hemstaten Ohio. Av 22-matcherna så kommer jag kolla Buccaneers mot Rams för att sen kolla Sunday Night Football i repris imorgon bitti. 

Mattias: Svårt att inte ratta in Chiefs-Chargers. Annars är ju Justin Fields första start mot ett bra Browns-lag kul. Sedan blir det Seahawks-Vikings, två lag som båda försöker komma tillbaka efter tuffa och tajta förluster förra veckan.

Per: Chiefs – Chargers känns ju mest spännande, men jag börjar allt mer snegla på Bills. Kan nog bli så idag också. Men det finns ju många mer roliga matcher. Bucs vs Rams eller varför inte Packers vs 49ers i natt. Kommer bli kul idag!

 

Redaktionen tycker till, vecka 3: Kommer bli kul idag!

Nyheter

To Top