Analyser

Varför älskar inte folket NFL längre?

Amerikansk fotboll är visserligen den absolut största sporten i USA, men Roger Goodell och ligan är för första gången på länge lite oroliga. Tittarsiffrorna dalar, och ligan letar nu febrilt svaret på frågan varför. Och i långa loppet. En lösning.

Det är onekligen ingen barnlek att vara VD för NFL. Är det inte uppror i Bostonområdet, så är det spelare som slår sina respektive. Alltid är det något att sätta tänderna i för stackars Roger Goodell. Den här gången är det 32 stycken miljardärer som är griniga eftersom TV-siffrorna har sjunkit dramatiskt. För att köpa sig själva lite tid har ligan direkt pekat ut det amerikanska valet som boven i dramat, men bakom kulisserna verkar NFL vilja gå till botten med frågan. Vad är det egentligen som gör att allt färre tittar på NFLs matcher?

Även om deras arbete fortfarande är i sin linda, så verkar det som att ligan identifierat ett potentiellt problem. Tid. Matcherna tar alldeles för lång tid. 2010 genomförde Wall Street Journal en undersökning som påvisade att den effektiva tiden av NFL-action per match låg endast 11 minuter. Med tanke på att en genomsnittlig match tar ca 3 timmar och 10 minuter att avverka, innebär det att det finns ca 3 timmar av onödig tid att klippa i. Här finns naturligtvis nödvändiga saker som spelarbyten, sätta upp spel, halvtidspauser m.m. Men samtidigt finns det mer ”onödiga” saker som t.ex. reklamavbrott. Med tanke på att NFL är mångmiljardindustri, är jag personligen lite förvånad till att man har såpass stor självinsikt att man vågar lyfta frågan kring en eventuell överkommersialisering av sporten. Kan det bristande intresset helt enkelt bero på alla reklamavbrott?

Att det nu verkar ta tag tidsaspekten är onekligen mycket intressant. Samtidigt finns det troligtvis  fler aspekter bakom det sviktande TV-siffrorna. Ett område som nämns i media är exempelvis att vi står mitt i ett skifte mellan klassisk TV-tablå tittande, och den nya tidens On-Demand TV (Netflix etc), som säkerligen kan spela in. Kanske väljer en del att följa matcherna på annat sätt? Piratströmmar på nätet? Game pass? Här kanske NFL behöver lägga en insats för att titta lite på hur vi fans faktiskt konsumerar sporten idag?

En fråga som jag själv reflekterat lite över den sista veckan är hur sporten hämmas lite av regelverket. Självfallet skall inte spelarna springa runt och göra dumma saker, men borde vi inte tillåta dem att vara lite mer emotionella? Är det verkligen så fel med lite spänning och irritation mellan lagen? Lite nerv? Senaste veckan har vi exempelvis haft en diskussion om Richard Shermans 1beteende. Igår lade jag ut en liten undersökning på mitt twitterkonto för att se vad ni följare tyckte om honom. Föga förvånade blev resultatet tudelat. Hälften hatade karln, medan andra hälften gillade honom. Min poäng är att vi kanske borde värna om den här typen av spelare? Kanske skall vi inte slå ner på allt beteende direkt? Färgstarka individer gör trots allt ligan intressant. Om vi filar bort alla trubbiga kanter, består lagen snart av 53 stycken Matt Ryan 2. Är det verkligen vad vi vill?

Arbetet med att vända tittarsiffrorna kommer säkerligen inte lösas på en natt, men jag har i grund och botten ett stort förtroende för NFL i den här typen av frågor. De har förändrat sporten förrut, och lär göra det igen. Alltför att produkten NFL skall förbli stark och marknadsledande. Det är trots allt ingen direkt kris för ligan. Det tjänar trots allt en rejäl slant ändå idag. Oberoende om några miljoner tittare numera väljer Netflix framför sitt Game Pass.

 

  1. Här åsyftar jag Shermans beteende överlag. Inte hans specifika insats mot just Bills härom sistens. 
  2. Inget ont om Matt Ryan, men här får han representera essäsen av dagens QBs. Trevliga män i sina bästa år som inte säger något ord fel.

Nyheter

To Top