Analyser

Fantastisk fotboll vecka tio

Vecka tio innehöll det mesta som vi älskar med NFL. Vi fick njuta av några av årets absolut bästa matcher, dramatiska slut och häftiga prestationer. Ligan har börjat vakna till liv på riktigt efter en seg inledning. Vi gjorde några nedslag.

Eagles försvar saktade ned Falcons
Eagles försvar och springspel var de stora faktorerna i den här matchen. Falcons försvar gjorde mer än vad vi är vana vid men anfallet lyckades inte flytta bollen som vanligt. Philadelphia hade en tanke om att springa bollen mycket, styra klockan, tackla bra på de korta passningarna och hålla Falcons vassa anfall på sidlinjen. Det lyckades. Atlanta hade chansen att vända i slutet men kom inte igång. RB Ryan Mathews hade en bra dag, det hade även NT Bennie Logan, DE Fletcher Cox, DE Brandon Graham, LB Mychal Kendricks och S Malcolm Jenkins i försvaret.

Galet slut i New Orleans
Det var spännande från början till slutet när Broncos och Saints möttes nere i New Orleans. Broncos försvar fick revansch från förra veckan när de dominerades av Oakland Raiders. De lyckades kontrollera Saints, ett av ligans bästa anfall, under stora delar av matchen. Lagen höll jämn takt med varandra ända in i slutminuterna, när matchen tog en galen vändning. Saints skulle sparka ett extrapoäng efter en touchdown med 1:22 kvar på klockan och ställningen 23-23. Men Broncos blockade sparken och Justin Simmons plockade upp bollen och sprang in två poäng för Denver som därför vann matchen med 25-23. Sean Paytons ansiktsuttryck sade allt.

Två bra fotbollslag i Pittsburgh
Den här matchen kan man skriva en halv bok om. Känslan var att vi såg två av ligans riktiga utmanare när Cowboys hälsade på hos Steelers. Det var en balanserad, underhållande och välspelad match som avslutades med största möjliga dramatik. Försvaren hade mer att säga till om än man kanske kunde tänka sig i början, DE DeMarcus Lawrence lyfte Dallas försvar minst ett snäpp med en lysande match. Samtidigt hade Cowboys offensiva linje fullt upp med DT Stephon Tuitt och OLB James Harrison.

I slutet vaknade dock anfallen men Steelers hade sina egna bekymmer med extrapoängen och fyra misslyckade 2-point conversions. QB Dak Prescott imponerade något oerhört med ett stort lugn, särskilt på tredje down, och RB Ezekiel Elliott fortsätter att leverera på ett magnifikt sätt. Med Bell på andra sidan var det två av ligans bästa running backs som spelade i den här matchen, tillsammans hade de 343 yards från scrimmage. På Steelers sista serie kallade Ben Roethlisberger fram sin inre Dan Marino med en magnifik fejk-spike-passning för touchdown till WR Antonio Brown.

Men! Det var inte över där. Cowboys hade 42 sekunder kvar och tre timeouts. De klev rätt nedför planen, bland annat med hjälp av en facemask-flagga på Steelers och dödade matchen med ett långt springspel från Ezekiel Elliott precis när vi trodde att allt skulle avgöras av Dan Baileys fot. Cowboys vann sinn åttonde raka i årets bästa match.

Bears blev kanonmat
Inte mycket att säga här. Jay Cutler stod för ett gäng turnovers och Tampa Bay sopade banan med ett svagt Bears. Jameis Winston stod för ett av årets häftigaste spel, som du kan se på vår Facebook-sida.

Panthers säsong är över
Ledsen för domedagsrubriken. Men du kan inte påstå att den är felaktig? Sex förluster nu för Carolina Panthers, som är 3-6 totalt, efter det här senaste nederlaget på övertid mot Chiefs. Panthers har ett av ligans tuffaste spelscheman resten av vägen och måste i stort sett gå obesegrade. Ingenting talar för att de ens ska vinna hälften. Det hår gått fort utför efter fjolårets 15-1.

Carolina Panthers tog tidigt initiativet i matchen. Vi påmindes om den Cam Newton som tog ligan med storm förra året. Men Chiefs vägrade ge upp. I underläge 17-0 och med horribelt anfallspel tvingades de hitta andra sätt att vinna matchen på. Efter en interception för en touchdown av S Eric Berry, en bra puntreturn av WR Tyreek Hill och ett par field goals kom Chiefs tillbaka in i matchen. Med 20 sekunder kvar bokstavligen stal Chiefs CB Marcus Peters bollen av WR Kelvin Benjamin 25 yards från Carolinas målområde. Två spel senare sparkade Cairo Santos in de matchavgörande tre poängen.

Green Bay Blues
Nej, Green Bay Packers är inte särskilt bra. Förra veckan förlorade man mot ett mycket svagt Indianapolis Colts trots en hel del medvind med turnovers från Luck och stora spel i special teams. Den här veckan blev Packers utklassade av Titans. Som tur är förlorade alla andra lag i divisionen också så slutspelsdrömmarna lever i allra högsta grad.

Vi får nog börja se på Packers på ett annat sätt, de är inte ett topplag 2016, åtminstone har de inte spelat som ett sådant än så länge. Titans å andra sidan har hittat sin identitet och är jobbiga att ha att göra med. Springspelet flyter och i den här matchen passade dessutom QB Marcus Mariota för fyra touchdowns.

Jättarna gjorde upp i New England
En sak i taget. Bill Belichicks avklippta mössa? Han fortsätter att vara en modepionjär. Även i den här matchen var det två riktigt bra lag som möttes. Seahawks hittade sitt försvunna springspel tidigt och Russell Wilson såg skarp ut. I den här matchen vann faktiskt Seattles anfall på linjen, hur osannolikt det än låter. RB C.J Prosise, med en bakgrund som receiver i college, imponerade också stort.

Patriots anfall är dock som en maskin och varvade i vanlig ordning tungt springspel med RB LeGarrette Blount med precisa passningar från Tom Brady, särskilt till sina tight ends och WR Julian Edelman på tredje down. Det var några avgörande minuter i mitten av fjärde, med en challenge huruvida Seahawks hade gjort touchdown eller inte som New England vann och sedan två fumbles på kort tid av Patriots, varav Seattle snodde åt sig den andra.

Efter en touchdown försökte Seahawks döda matchen med en 2-point conversion som misslyckades. Patriots fick tillbaka bollen och lyckades efter en fin serie ta sig ned till målområdet, men inte kvittera matchen på fjärde down med tio sekunder kvar efter några dramatiska spel nere vid mållinjen. Doug Baldwin och Blount med tre touchdowns vardera.

Brock Attack
Nej, inte riktigt. Houston texans vann knappt mot ett Jaguars i fritt fall trots att 72 miljoners-quarterbacken Brock Osweiler inte lyckades toppa 100 passyards. Texans sitter med en stabil ledning i AFC South, men frågan är hur långt man kan nå om inte anfallet vaknar?


Nyheter

To Top