Analyser

Vad kan vi lära av Romo?

Ni som följde Titans match mot Raiders i söndags fick även stifta bekantskap med Tony Romos imponerande förmåga att läsa spelet. När krutröken nu har lagt sig kan man ställa sig frågan kring vad det var vi fick uppleva. Var det här ett tecken på en outhärdlig ”besserwisser” i vardande eller svaret på något större?

När Tony Romo förlorande jobbet till Dak Prescott var det många som trodde att han skulle ta chansen att försöka vinna den där efterlängtade ringen någon annanstans. Det pratades om bl.a. Houston och Denver, men valet föll tillslut på tv-kanalen CBS. Phil Simms fick vackert flytta på sig och Romo parades ihop med legenden Jim Nantz, som kanalens nya kuttersmycken.

Efter några testsändningar och flera månaders väntan var det i söndags dags för att avtäcka nyförvärvet och under matchen mellan Raiders och Titans fick äntligen se Romo i sin nya roll. En roll som han, i min mening, skötte på ett fantastiskt bra sätt. Speciellt när det kom till att förutse vad som skulle ske på planen. Romos förmåga att läsa spelet innan det ens hade startat var onekligen imponerande, och har blivit lite av en snackis i veckan som gått.

Även om Romo lite skämtsamt döpts om till ”Romo-Stradamus” i klippet ovan, handlar det självfallet inte om någon slags synsk förmåga, utan ett bevis på Romos goda spelförståelse. Hans sätt att påvisa denna förmåga kan säkerligen i längden få vissa att tycka att han är en ”besserwisser”, men själv kan jag tycka det är oerhört intressant. Framför allt belyser den en större fråga i min mening. Vad som krävs för att spela i NFL, samt i det stora hela, även svårigheten i att hitta en bra QB.

Hur många gånger har du inte själv suttit där och svurit över dåliga QBs? Finns det verkligen inte 32 bra QBs att tillgå? Vi kan tycka vad vi vill om personalavdelningarna i klubbarna, men uppenbarligen är det det svåraste jobbet att tillsätta i hela ligan. Varför är det då så? Den frågan stöts och blöts regelbundet i media. Ibland pratar man om att skillnaden mellan College och NFL är för stor, och att man i college inte förbereder spelarna tillräckligt för vad som komma skall.

In the air…..?Jared Goff, på frågan om var solen går upp

Andra pratar om den mentala ”tuffheten”. Eller något diffust, ofta defenierat som ”Det” eller något liknande. Andra menar att det många gånger handlar om just intelligens. En bra QB måste generellt sätt vara mycket smartare än det normala. Något som kan vara svårt att utvärdera förrän man levt med individen en tid. Och då kan det oftast redan vara försent. Tesen om intelligensen skulle dessutom kunna ge en förklaring till varför spelare som Tony Romo eller Kurt Warner gick odraftade, medan mindre lyckosamma QBs blev draftade först av alla. Tom Brady blev exempelvis draftad först som nummer 199, och han har klarat sig helt OK ändå.

En annan QB som är ett mycket bra exempel på det här är Aaron Rodgers i Packers som gärna berättar om hur han upplevde ollika situationer. Klippet nedan, är visserligen taget i en lugn miljö utanför planen, men ni som regelbundet följer Green Bay har säkerligen noterat att han stundom återger specifika avgörande spel på samma sätt. Spel som vi vanliga dödliga tyckte var över på 2 sekunder, rymmer plötsligt oceaner av information som skall bearbetas.

Vad kan vi fans då lära oss av Romos spelförståelse? Vi har knappast möjlighet att sitta ner och prata med ligans QBs. 1 Vanligtvis nöjer vi oss istället med matchbilder, eller higlights-paket på Youtube för att utvärdera dem. Vilket kanske inte är tillräckligt? Som tur är finns det dock mängder med material att tillgå för den som söker. TV-program, dokumentärer och presskonferenser är trots allt bara ett klick bort numera. Under fjolåret fick vi exemeplvis, genom TV-serien Hard Knocks, lära känna Jared Goff i Rams. En trevlig kille som säkert är snäll, men som lämnade en del övrigt att önska vad gäller tankearbete. Utan att bli elak skulle man kunna säga att de TV-tittare som följde serien troligtvis inte blev förvånade när succén sedan uteblev för Rams nye QB.

Kanske är lärdomen för oss fans att det är lika viktigt att se hur spelarna agerar utanför planen, som på? En pressad sitaution på planen säger kanske lika mycket som en sitaution med pressen vid sidan om? Eller vad tror du?

 

  1. Skall vi tro de senaste årens händelser har vissa av ligans coacher inte gjort det heller. Bill O´Brian i Texans har i efterhand medgett att han inte ens hann med att prata med Osweiler innan den unge QBn kontrakterades av klubben. Ett misstag som uppenbarligen kostade en del.

Nyheter

To Top