Analyser

Adrian Peterson debuterar i Minnesota

I natt gör Adrian Peterson debut i Saints svart-guldiga tröja. Att debuten sker i, och mot, det Minnesota han representerat de senaste 10 säsongerna kommer nog få många att behöva gnugga ögonen en extra gång.

Förra säsongen tog slut redan i vecka två för Adrian Peterson. Den meniskskada han ådrog sig mot Green Bay blev det sista minnet av Peterson i Vikings tröjan. När säsongen var över valde Vikings att inte ta upp den option som skulle ge Adrian Peterson $18 miljoner över 2017, därmed var publikfavoriten en free agent. Han hade dock vissa förhoppningar om att stanna kvar i Minnesota, men när Vikings signade Latavius Murray, free agent från Raiders, så insåg han att dagarna som Viking var över. Efter lite funderande valde Peterson att skriva på för New Orleans Saints.

Adrian Peterson gjorde ett starkt intryck under sin tid som en Viking. På tio säsonger i Minnesota sprang Peterson för 11´747 yards, mer än 5000 yards fler än den med näst flest rushing yards i Vikings historien. De 97 touchdowns han sprang in är även det rekord. Han blev vald till NFLs MVP 2012, då han nästan på egen hand tog Vikings till slutspel med sina 2097 sprungna yards. Den noteringen är den nästbästa i NFL-historien och var endast 8 yards från Eric Dickersons rekordnotering 2105. Under sin rookiesäsong, 2007, sprang Peterson för 296 yards i mötet med San Diego Chargers, det är än i dag den högsta noteringen för en enskild match i NFL. Det är lätt att förstå att Adrian Peterson har en speciell plats i Vikings fansens hjärta och att det kommer sticka till lite i bröstkorgen när han kliver in på ”hemmaplan” i motståndarnas tröja.

Adrian Peterson själv förväntar sig att få kärlek från sina gamla fans. ”I don’t see why it would be any other way, Being the face of a franchise for so long and giving them everything I got, I don’t think it took a rocket scientist to see when I was on the field that I was giving max effort with everything that I did. I feel like that is respected by the fans.”. Han är helt återställd efter knäskadan och drivs av att visa alla att han fortfarande har krut kvar i benen. Att Vikings valde att gå vidare med andra namn var inget som fick honom att tvivla på sin förmåga, utan snarare användes det som motivation.

Även för de tidigare lagkamraterna bör mötet med lagets forne stjärna blir speciellt. Många har vittnat om att han alltid var hjälpsam och ville sina medspelares bästa, en populär lagkamrat som inte gjorde skillnad på ärrade veteraner och nykläckta rookies. För många av dem blir det första gången de får chansen att tackla Peterson. Vikings safety Harrison Smith berättade inför matchen att han under sina fem säsonger i Vikings inte kunde minnas att någon tacklat storstjärnan under träning. ”He was paid a lot, so we didn’t want to get in trouble,”.

En annan som får en speciell kväll är Dalvin Cook. Rookien från Florida State är den som Vikings tänkt ska ta över som running back-stjärna, här gör han debut och ställs då mot den legendar han ska försöka fylla luckan efter. Inte den lättaste uppgiften.

Matchen mellan Vikings och Saints drar igång natten mot tisdag klockan 01:10.

Nyheter

To Top