Analyser

Uppförsbacke för Doug Pederson

 2015 var inte Eagles år, Chip Kelly hade en fast hand om sleven i grytan och styrde det mesta både på kontoret och vid sidlinjen.

Spelare som inte riktigt föll Chip i smaken och på nått sett inte helt var ombord skeppades iväg till andra lag och kvar stod man med Chip Kellys lag och idéer. Vi kan väl lugnt säga att det inte funkade som man hade hoppats så att Kelly inte fick nytt förtroende var ingen överraskning.

Eagles ägare Jeffrey Lurie dolde inte direkt sitt missnöje med Kelly i slutet av säsongen, inte heller lagets GM Howie Roseman, som kändes aningen överflödig med Chips kontroll, kan varit särskilt nöjd med hur det såg ut. Innan säsongen var över var Kelly borta, Lurie och Roseman vände sig till Andy Reid i Kansas City som under sina 13 år i Philly fortfarande har en bra relation med Eagles trots att han fått foten.

Med Reids rekommendationen gick intervjun med Kansas City Chiefs Offensiva koordinator, Doug Pederson, snabbt och enkelt. Pederson har inte allt för mycket erfarenhet i bagaget, ett par år som OC i Chiefs under Reid, ett år som QB coach under Reid hos Eagles och ett par år som huvudtränare på High School. Men med Reids tumme i vädret och ett bra jobb som OC så kunde man äntligen vända blad i Philadelphia och försiktigt andas optimism.

Dougie P hade ju varit i Eagles innan som tränare och spelare, allt väl så långt. Pederson var under ett par år Brett Favre’s back up i Green Bay, startande QB i Eagles innan rookien Donovan McNabb tog över jobbet. Visst, han var ingen stjärna som QB, gick 2-7 med Eagles, men bra koll på positionen som varit ett problem för Eagles sen just McNabb lämna.

Men, istället för att fokuset hamnade på lagets nya offensiva system och Jim Schwartz nya spännande 4-3 försvar så började det nästan direkt blåsa i motvind.

Ett rykte att Andy Reid inte alls var så förtjust i Pederson och ville få bort honom från Chiefs startades, då han ska haft en affär med en sekreterare i organisationen. Reid ska ha gått med på att sopa det under mattan så han kunde landa ett jobb i en annan organisation och således försvinna från Chiefs. Om inte det var nog hamnade Pederson på plats nummer 30 i en ranking av USA Today över huvudtränarna i NFL, bara Mike Mularkey (Titans) och Dirk Koetter (Bucs) bakom. Plats nummer 30 för en tränare som inte tränat en down som huvudtränare än.

Än mer storm kom efter det att Eagles betalade dyrt för att flytta upp i draften och plocka QB Carson Wentz i draften. Inget fel i det, men det rimmade väldigt illa med det faktum att Pederson innan draften gått ut och sagt att lagets nuvarande QB Sam Bradford var hans kille för jobbet. Återigen hamnade fokus på fel saker och nyheterna, om en missnöjd och högavlönad QB med nytt kontrakt som ville lämna, avlöste varandra. Sam Bradford hanterade inte det hela vidare smidigt och fick sin del av burop över sig, men trots det var det åter negativa moln över Eagles.

Så inför säsongen har Doug Pederson direkt hamnat i uppförsbacke istället för att som ny tränare komma in i en organisation som med försiktig optimism kan vända blad från den röran Chip Kelly lämnade efter sig. Huruvida ryktena kring Doug Pederson är sanna eller ej spelar tyvärr mindre roll, folk i och utanför Philadelphia pratar om dem och om det verkligen var rätt att plocka in Doug Pederson att leda Philadelphia Eagles.

Kan Eagles försvar fortsätta att dominera som man gjort hittills under försäsongen och en tredje raka seger kommer i nattens match mot Indianapolis Colts kanske optimismen börjar bubbla i frihetsstaden.

Avspark 01:00 i natt.

Nyheter

To Top