Analyser

Två lag gör upp om ACC

Clemson gick obesegrade fram till final förra året där man tillslut vägde för lätt mot Alabama. Precis som förra året tror jag vi får se ett lag från ACC och framförallt från Atlantic Division upprepa det. Egentligen handlar det om två lag här, Clemson och Florida State, det vågar jag nästan sätta mitt liv på.

 

Atlantic Division

 

1. Florida State

Ja, jag tippar i år Seminoles som etta över Clemson. Känns som allt hänger på matchen i Tallahassee när de båda möts. Förra året vann Clemson hemma med 23-13 och jag tror på hemmalaget även i år, alltså Florida State, tar det i år. Ser inte många brister hos FSU, man har en av landets främsta RB’s i Dalvin Cook, två bra receivers i Travis Rudolph och Kermit Whitfield. Linjen var inte bra förra året men tror den kommer se betydligt bättre ut i år, så allt handlar om QB:en, senioren Sean Maguire eller freshman Deondre Francois. Försvaret är som vanligt fyllt med talang och man behöver inte oroa sig för tappet av Ramsey då safetyn Derwin James redan nu känns bättre och det säger inte lite.

 

2. Clemson

Clemson gjorde det fantastiskt bra förra året och man kommer tillbaka med sin största vinnare QB Deshaun Watson, räkna med att han är minst lika bra i år. Även receivertrion i Williams, Scott och Legget finns kvar precis som RB Wayne Gallman. Så rett galet bra offensiv lär vi få se. Förra året var det dock försvaret som imponerade mest och här har man tappat lite väl mycket, både Dodd och Lawson är borta från linjen men med DC:en Brent Vanables next man up system är jag inte så orolig. Problemet ligger i lagets secondary som även förra året läckte lite för mycket.

 

3. Louisville

Usch vilken tråkig sits Cardinals sitter i bakom FSU och Clemson. Louisville har ett lag bra nog att vinna divisionen om det inte varit för att lagen framför ser så förbaskat bra ut. I offensiven har man spännande QB:en Lamar Jackson som överraskade alla sitt första år, nästa Deshaun Watson kanske? Försvaret har mycket rutin och räkna med en fantastisk säsong från pass rushern Devonte Fields som var suverän i slutet av förra året.

 

4. North Carolina State

Mindre press på NC State i år vilket bör passa dem bra, då de inte alls levde upp till den förra året. Offensiven har två nyckelspelare som får bära laget, RB Matt Dayes och TE Jaylen Samuels, kan man få igång sin QB kan det bli ett bra offensivt år. Det lär behövas då defensiven inte direkt skrämmer någon, många starters tillbaka är i varje fall ett litet plus.

 

5. Boston College

Hade ett riktigt bra försvar och ett bedrövligt offensiv förra året. Precis så känns det inför denna säsongen med. Nya QB:en från Kentucky, Patrick Towles, bör i varje fall kunna hålla offensiven levande vilket är ett stort plus. Försvaret ser lika bra ut, om inte bättre, i år ledda av DE Harold Landry och LB Matt Milano.

 

6. Syracuse

Syracuse lämnar botten på grund av två saker. Nya coachen Dino Babers bör kunna få ut det mesta av det lilla han har. Den andra anledningen är QB Eric Dungey som gjorde det riktigt bra under sin första säsong. Mer har inte Syracuse som visserligen rekryterat okej, men saknar på tok för mycket talang för ACC.

 

7. Wake Forest

Lite samma melodi som hos Boston för WF, bra försvar och ett direkt dåligt offensiv. Men känns ändå som att man har lite spännande alternativ på gång i offensiven med QB John Wolford och RB Tyler Bell. Men kollar man över hela laget saknas talangen helt på lite för många positioner.

 

Coastal

 

1. Miami (FL)

Kan det kanske åter vara The U’s år i år? De bör i varje fall ha en god chans att ta hem divisionen med nya tränaren Mark Richt som har gjort det bra under en längre tid i SEC. Fokuset i Miami kommer i år inte ligga på hur kass coach man har och det kommer bara att hjälpa spelarna att entré säsongen med lite positiv vind under sina vingar. Man har en av landets bästa QB’s i Brad Kaaya och med hjälp av Richt kommer han ta nästa steg. Tror även försvaret kan få en nytändning under defensiva koordinatorn Manny Diaz som känns som rätt man för jobbet.

 

2. Pittsburgh

Även Pitt känns i år på gång och kommer absolut att utmana i toppen. Visst, man kommer att sakna Tyler Boyd som gjorde så mycket för offensiven men RB James Connor är cancerfri och redo tillsammans med en av landets bästa offensiva linjer. Försvaret ser även det bra ut med ett riktigt bra secondary med CB Avonte Maddox och SS Jordan Whitehead.

 

3. North Carolina

Om det är två lag som slåss om det i Atlantic Division så är det tre lag i Coastal där Tar Heels, regerande mästarna, måste ses som ett av dem. Det som direkt talar emot NC är ett ovanligt tufft schema med Georgia, Florida State och Miami borta. Offensiven ser vass ut även utan QB Willams, nya QB:en Mitch Trubisky bör funka och till hjälp har han RB Elijah Hood, WR Ryan Switzer och en riktigt bra linje. Försvaret ser ut som en svaghet och förutom CB M.J. Stewert kommer det bli tufft för DC Gene Chizik att få det att fungera lika bra som förra året.

 

4. Virginia Tech

Känns väldigt märkligt med ett VT utan Frank Beamer som coach, känns som han varit där i hundra år. Men efter ett par svaga år känns det rätt med en ny coach och framförallt med Justin Fuente som gjorde ett fantastiskt jobb med Memphis. Ska bli spännande att se ett no-hudle spread offensiv med Hokies och till sin hjälp har Fuente RB Travon McMillan och WR Isaiah Ford. Försvaret har en bra bit kvar och DE Ken Ekanem kommer att få dra ett tungt lass.

 

5. Georgia Tech

2014 var det inga som trodde på GT, då vann man divisionen. 2015 var man favoriter och gick 3-9. Var står Yellow Jackets då i år? Mitt i mellan skulle jag säga. Lagets triple option ställer alltid till det för motståndarna och med QB Justin Thomas tillbaka så är förutsättningarna goda. Men både linjen och RB är frågetecken och det krävs om man ska fixa det man vanligtvis gör så bra. Försvaret borde vara bättre än förra året, men frågan är hur mycket bättre?

 

6. Duke

Är de roliga åren förbi Duke? Jag trodde redan förra året att det var så, men coach Cutcliffe har en förmåga att få ut det bästa av sina spelare och Duke gick 8-5. Men i år kan jag inte se det, ett betydligt tuffare schema och ett offensiv som tappat alla sina nyckelspelare. Även försvaret har tappat mycket men secondaryt ser trots allt stabilt ut med CB-paret DeVon Edwards och Breon Borders.

 

7. Virginia

Jag har gått i Virginia-fällan på tok för många gånger. Jag har trott att i år nu jäklar kommer man lämna botten och få ut den talangen som spelarna har. I år låter jag bli, trots att många andra verkar tro på Virginia med nya coachen Bronco Mendenhall. Jag gillar vart Virginia är på väg och jag tror man kommer se tendenser redan i år, men inte mer. Försvaret ser bra ut med talang i LB Micah Kiser och FS Quin Blanding men offensiven ser inte mycket ut och jag hittar egentligen inget spännande där.

Nyheter

To Top