Analyser

Vilka är årets Heisman-favoriter?

Den mest åtråvärda av collegefotbollens individuella priser är Heisman-trofén, som sedan 1935 delas ut till den spelare som varit mest framstående under året. Med mindre än en vecka tills säsongen börjar är det läge att titta på vilka som är favoriter att få ta emot det legendariska priset 2016.   

Historisk sett är det vanligast att quarterbacks eller running backs tar hem titeln, 33 gånger har priset gått till en quarterback och 42 gånger till en running back. Trenden pekar dock mot att quarterbacken är på väg förbi då åtta av de tio senaste vinnarna spelat QB.

Endast en spelare har lyckats med bedriften att vinna två Heisman-troféer, Ohio States RB Archie Griffin, han vann både 1974 och 1975. Eftersom fjolårets vinnare RB Derrick Henry lämnat sitt Alabama för NFL så kommer vi inte få se den listan utökas denna säsong.

Det är alltid svår att förutse sådant här, det är små marginaler mellan succé och fiasko, och risken med skador finns alltid. Det handlar om att vara en bra spelare och spela i ett bra lag som dessutom vinner sina matcher. Inför förra säsongen var det många som trodde på QB Trevone Boykin, QB Cody Kessler och QB Cardale Jones, ingen av dem var i slutändan speciellt nära att vinna. Det var däremot inte många som pratade om Derrick Henry på förhand. Vi får se hur årets favoriter lyckas eller om fjolåret upprepas.

Om jag ska gissa så tror jag i alla fall att det slutar så här:

 

1. QB Deshaun Watson – Clemson Tigers

Watson ledde sitt Clemson till nationell final 2015 och det var ofta QB:n som var den stora skillnaden, det ledde till att Watson blev tvåa i Heisman-omröstningen i vintras. Han är ett hot både med den starka armen och det långa klivet, passade för över 4000 yards och sprang för över 1000. Ser alltid ut som han har lite extra tid och kan prestera som bäst när det behövs som mest. Har ett bra lag runt sig och det gör att han är vår favorit när det gäller Heisman-trofén.

 

 

 

2. RB Leonard Fournette – LSU Tigers

Fournette var magisk under de första månaderna förra året. Sedan började ensamheten ta ut sin rätt och bensinen ta slut, han orkade inte bära sitt lag på samma sätt. Kan LSU´s passanfall kliva fram och utnyttja de ytor som running backen tvingar fram så kommer både LSU och Fournette ha stora chanser till troféer. Leonard Fournette har en imponerande fysik och är en spelare som det gör ont att möta, vilket inte är vanligt att säga om en running back. Han har jämförts med självaste Adrian Peterson.

 

 

 

3. QB Baker Mayfield – Oklahoma Sooners

Mayfield var bra som förstaårsspelare hos Texas Tech innan han valde att lämna skolan, det gjorde att han missade hela 2014. Förra säsongen var han redo för spel i Oklahoma och förde Sooners till både Big12-titel och slutspel. QB:n passade perfekt in i Oklahomas passglada air raid-attack och levererade fint spel och fina siffror. Oklahoma är favoriter att ta hem Big12 även i år och då kommer Mayfield vara en kandidat till detta pris. Har snabba fötter och en grym förmåga att ta sig ur skrynkliga situationer och skapa sin egen yta.

 

 

 

4. RB Christian McCaffrey – Stanford Cardinal

Tog collegefotbollen med storm förra året och många menar att han vunnit titeln om han inte spelat på västkusten.  När Stanford spelar sina matcher sover många. Kom trea efter Derrick Henry och Deshaun Watson, men slog i alla fall Barry Sander rekord när det gäller all purpose yards. McCaffrey var enastående bra, väldigt sevärd och ofta helt ostoppbar. Har snabbhet, balans och en förmåga att byta riktning som gör honom nästan omöjlig att stoppa. Dessutom starkare än vad han ser ut att vara. I år vet alla vem han är och Stanford kommer ha en orutinerad QB, upp till bevis för McCaffrey.

 

 

 

5. RB Dalvin Cook – Florida State Seminoles

Gjorde en riktigt bra säsong förra året och kommer göra en än bättre om han får vara hel. Är väldigt bra på att få motståndaren att missa tacklingar, se de tomma ytorna och accelerera, när han får upp farten är han nästan omöjlig att stoppa. Har den där förmågan att skapa mycket av lite och det är främst de snabba fötterna, balansen och explosiviteten som gör det möjligt.

 

 

 

6. RB Royce Freeman – Oregon Ducks

Får alldeles för lite beröm för sitt 2015, där han bar Ankorna i match efter match. Slog både Derrick Henry och Christian McCaffrey när det gällde yards per touch. Freeman har samma problem som McCaffrey, han spelar på västkusten och blir inte sedd i samma utsträckning som kollegorna i de östligare delarna av landet. Har den där unika förmågan att byta riktning utan att tappa fart och blir svårfångad med sin låga tyngdpunkt och starka kropp.

 

 

 

 

7. QB JT Barrett – Ohio State Buckeyes

Förra året var ett stort misslyckande för både Ohio State och Barrett, nu är bägge revanschsugna. Har massvis med potential och visade vad han kunde under mästerskapssäsongen 2014. Har ett fint lugn i sättet han rör sig på och det är inte ofta han förivrar sig eller tar fel beslut. Duktig med benen och läser försvaret bra, det är saker som gjort att han jämförts med både Russell Wilson och Robert Griffin III.

 

 

 

8. RB Nick Chubb – Georgia Bulldogs

Är en liten joker i detta sammanhang. Hade en obehaglig knäskada i fjol, ni vet en sådan där som man mår illa av att se. Hur han återhämtat sig från skadan blir avgörande, men rapporterna säger att det inte märks att han varit borta. Chubb stormade in på scenen 2014 då han såg till att Georgia-fansen inte saknade den då knäskadade Todd Gurley. Chubb är en unik spelare som har blicken att hitta hålen och tempoväxlar igenom innan någon hinner reagera. Kan på egen hand ta Georgia långt.

 

 

9. QB Greg Ward Jr – Houston Cougars

Är en av de absolut mest sevärda spelarna på college. Hans Houston siktar mot toppen och ska de ta sig dit så är det Ward Jr som är den avgörande faktorn. Kvick i tanke och ben, vilket gör honom väldigt svår att stoppa. Spelar i ett lag utanför Power Five konferenserna och då krävs det väldigt mycket för att bli aktuell, som att ta sitt lag till slutspel t.ex.

 

 

 

10. QB Josh Rosen – UCLA Bruins

The Rosen one är inte en huvudfavorit men det är en spelare  som har enorm potential och faller allt på plats så kan han ta både sig själv och sina Bruins långt. Är kanske mer bra än sevärd, vilket inte är till hans fördel när det kommer till detta pris. Var bra som förstaårsspelare och alla förväntar sig att han ska ta ytterligare kliv detta år. Är så välpolerad och har en stark arm med fin touch.

 

 

 

11. WR Calvin Ridley – Alabama Crimson Tide

Receivern Ridley är väl egentligen inte ens den mest troliga spelaren i Alabama att vinna årets Heisman. Sedan införande av Heisman-trofén har endast tre spelar på WR vunnit, den senaste var Michigans Desmond Howard 1991. Men jag vill ha med en WR och då är Ridley det bästa kortet. Kvicksilvret kan mycket väl vara lika dominant för The Tide som Amari Cooper var för två år sedan, då kommer hans namn nämnas i dessa sammanhang. Ett hinder till detta är att Alabama har en bättre receivergrupp överlag denna gång. Sevärd playmaker med bra händer och en fantastisk snabbhet.

 

 

 

12. DB/S/RB/ST – Jabrill Peppers – Michigan Wolverines

Senast en defensiv spelare vann Heisman var när Charles Woodson vann 1997. Woodson var en Wolverine och det är även den defensive spelare som har bäst chans att vinna titeln i år. Jabrill Peppers ses som en swiss army knife och är en playmaker som Michigan utnyttjar i spelets samtliga delar. Han har en fantastisk förmåga att göra spel och är explosiv, kvick och stark. Ska såklart mycket till för att en spelare som främst håller till i försvaret ska vinna, men Jabrill Peppers förtjänar att lyftas fram.

 

 

Bubblare: 

RB Samaje Perrine – Oklahoma Sooners

RB Bo Scarbrough -Alabama Crimson Tide

RB L.J Scott – Michigan State Spartans

QB Seth Russell – Baylor Bears

QB Chad Kelly – Ole Miss Rebels

RB Saquon Barkley – Penn State Nittany Lions

 

Vill du veta mer om Heisman-trofén och mannen som givit namnet till priset, John Heisman,  så föreslår jag att du skaffar årets NFL-GUIDEN, du kan beställa den här.

Nyheter

To Top