Analyser

TV-matchen vecka 13: Falcons – Ravens

Spelar Lamar Jackson #8 för Baltimore Ravens och vad innebär det i så fall för matchen? Björkman analyserar. Foto: Patrick Smith/Getty Images.

I veckans TV-match tar Atlanta Falcons (4-7) emot Baltimore Ravens (6-5). Falcons slutspelschanser är endast teoretiska men Ravens har goda chanser att ordna en slutspelsplats med en stark slutspurt.

Falcons inledde säsongen oerhört starkt offensivt, men har i de tre senaste matcherna snittat endast 17 poäng. Vad är förklaringen?

Stefan Björkman

Falcons är anfallsmässigt väldigt enbent då man har ett passningsanfall som är rankad på 4:e plats i passnings yards per match men har ett springspel som ligger rankade näst sist. Detta gör att det är ganska så enkelt för motståndarlagens försvars-koordinatorer att fokusera på att stoppa först och främst passningsanfallet. Skador på RB Devonta Freeman tillsammans med långtidsskadade guardsen Levitre och Fusco har också gjort sitt. Man har släppt till 32 st sacks på 12 matcher!

Poängmässigt så har Falcons gjort hyfsat bra i från sig men det är också försvaret som inte orkat, kunnat stoppa, vare sig springspel eller passningar där man endast åstadkommit 21 st sacks. Kanske är det skador på lagets linebacker Deion Jones och safetyn Keanu Neal som bidragit till det hela. Det tyder i så fall på ett känsligt försvar och det säger mig att man saknar talang på djupet i Falcons försvar. Det hjälper inte heller att defensiva linjemannen Derrick Shelby förlorades för säsongen i förra matchen. Försvars-koordinatorn Marquand Manuels som gör sitt andra år i rollen har en tydlig brist på erfarenhet leder också till att man spelar ett försvar man inte riktigt har talang till.

För Ravens har lagets quarterback Joe Flacco varit skadad och man har vunnit två matcher med Lamar Jackson som ersättare. Flacco verkar närma sig återkomst, men vem av de båda spelarna borde Ravens egentligen starta om båda är friska?
Det ena behöver inte utesluta det andra. Är Flacco tillbaka vid full vigör från sin skada så ska han starta anser jag men varför inte stoppa in rookien Lamar Jackson under en drive eller låta denne få ta hand om anfallet innanför motståndarens 20 yardslinje? Då har du en passare i Flacco tillsammans med en vass RB i Gus ” The Bus” Edwards som då balanserar upp anfallet med både ett bra passningsspel och ett jobbigt springspel. Det är då när du har ett motståndarförsvar på rull, som du sätter in Lamar Jackson och kan låta denne köra spel som just passar hans spelstil, dvs Read-Pass Option anfallspel. En kombination av dessa två QB blir väldigt jobbigt för Falcons att försvara sig emot. Att förbereda sig är litet av ett helsike för Falcons då man bör förbereda ett försvar mot båda Baltimores quarterbacks som har så olika spelstilar.

Ravens är 6-5 och har efter matchen mot Falcons kvar att möta; Kansas City Chiefs, Tampa Bay Buccaneers, Los Angeles Chargers och Cleveland Browns. Man har redan 1-1 mot Steelers. Hur bedömer du Ravens chanser att ta sig till slutspel, och kan dom åstadkomma något om dom väl kommer dit?
Kan Ravens vinna sina fyra sista matcher, så är detta lag ett lag att räkna med i sluspelet. Att vinna mot Chiefs, går det? Om du heter Sean McVay och har ett högoktanigt anfall som Rams har kan du göra det, men det har knappast Ravens. Det är här man ska börja med att stoppa in Lamar Jackson som en mönster-brytare som kan hålla ett högt anfallstempo, tillsammans med Flacco som då är mer av en quarterback som kan kontrollera tempot. Detta är antagligen HC John Harbaughs sista år i Ravens och han vill nog gärna gå ut med flaggan i topp. Sedan om det är realistiskt att kunna slå Chiefs som har ett anfall av guds nåde och vinna över Chargers är en helt annan sak. Drömma måste man få göra. Ravens spelschema hittills har inte varit så värst tufft och det är nu dom kommer att få bekänna färg. Matchen mot Browns blir nog som vanligt inom AFC North en grisig historia.

Denna matchen vinner Ravens men det återstår att se vad de kan göra mot lag såsom Chiefs och Chargers. Vinner man mot dessa två sistnämnda lag, då har man i ett slutspel att göra. Inte annars.

 

TV-matchen vecka 13: Falcons – Ravens

Nyheter

To Top