Analyser

Redaktionen har förutspått hela säsongen

Efter sju månaders väntan är det äntligen dags igen. På torsdag natt inleds den nya säsongen med en uppföljare på senaste Super Bowl. Redaktionen har kollat djupt in i kristallkulan.

NFL är alltid en gåta och brukar vara en av de mest svårtippade ligorna. Det dröjer några veckor innan lagens masker faller av och vi börjar ana vad de är kapabla till. Men med lite flitigt jobb med förstoringsglaset brukar det gå att komma ganska nära sanningen.

I år finns det dock en del saker som inte går att förutspå. Åtminstone sju lag startar en ny quarterback 2016 och flera av dessa har knappt någon erfarenhet alls. Många av dem ska dessutom leda rätt bra lag.

Jimmy Garoppolo har sett minst sagt skakig ut för Patriots under försäsongen, men Tom Brady är tillbaka redan vecka fem. Tony Romo har skadat ryggen och ersättaren henter Dak Prescott. Rookien har sett extremt bra ut den här korta tiden inför säsongen men vi kan bara anta att det finns massor av saker som han inte hunnit lära sig.

Regerande mästarna Denver Broncos ska lita till unga Trevor Siemian, åtminstone till en början. Det finns ju så klart en anledning att 249 andra spelare draftades före honom 2015. Även Houston Texans blickar mot skyn och håller tummarna då Brock Osweiler kliver in i sin första säsong som startande quarterback.

Alla dessa fyra lag anses vara utmanare, även om Cowboys chanser tagit en rejäl törn. Dit räknar vi också Minnesota Vikings, vars quarterback Teddy Bridgewater drabbades av en förödande skada på träning och missar hela säsongen.

Det är mycket nytt inför den här säsongen och kanske hittar vi de mest spännande lagen i de södra divisionerna. AFC South med Andrew Luck, Blake Bortles, Marcus Mariota och ovan nämnda Osweiler kommer vara ett getingbo de närmaste tio åren.

Här nedanför har redaktionen svarat på ett gäng frågor inför den kommande säsongen, om framtidens stjärnor, alla lags chanser, vilka som kommer belönas med olika utmärkelser och en del vågade förutspåelser inför 2016/17. Du kan också se hur ni läsare har rankat alla divisioner.

Kommentera gärna med vad DU har sett i kristallkulan. Det är fritt fram att hänga ut skribenterna. Det räknar vi nästan med.


LagVinsterSnittet250Till höger ser du snittet av hur många matcher alla skribenter tror respektive lag ska vinna.

Alla skribenter hade Patriots som vinnare av AFC East, Daniel Croona, med hela fem matchers marginal till tvåan. Är de verkligen så överlägsna?

DANIEL: Lagen bakom Patriots känns jämnstarka. Patriots har spelartruppen och coacherna för att vinna alla matcher i en division där de andra lagen tar vinster av varandra. Trots Bradys avstängning vinner Patriots divisionen med stor marginal.

Steelers och Bengals pekas ut som stora favoriter i AFC North, där fem av oss tror på Pittsburgh som divisionsvinnare. Men i Richards rad är det inte ens jämnt, han har Steelers med fyra matchers marginal. Bengals når inte tvåsiffrigt. Hur går tankarna?

RICHARD: Jag tror att anfallet kommer sakna Hue Jackson, att den offensiva linjen inte är lika bra i år och jag kan inte lita på Andy Dalton. Passförsvaret kommer vara ett problem för dem och de har ett relativt tufft spelschema framför sig.

Browns får inte mycket kärlek i år heller. Trots ny coach i Hue Jackson, stora receivers och RGlll på plats. Magnus har dem på tre vinster. Varför vänder det inte i år heller?

MAGNUS A: Browns känns mer intressant än på många år men det finns inte tillräckligt med kvalitet i truppen ännu. Ledningen gör rätt som gör sig av med allt dem inte gillat, men det tar tid att fylla på med nytt. Med tanke på mängden draftval Browns samlat på sig så tror jag laget är på väg upp ur NFL-källaren, men det tar något år till.

Många tror på ett lyft för AFC South i år, men stora delar av redaktionen är fortfarande skeptiska till den historiskt ganska svaga divisionen. Magnus Ornhammar har inget lag på tio vinster. Är det för tidigt att hajpa södern?

MAGNUS O: Det enkla svaret är att Rom inte byggdes på en dag, Titans och Jaguars utmärkte sig i draften och har spännande lag på gång. För Colts, som många nämnde som SB-utmanare för bara något år sedan, handlar det mer om att bygga upp Roms ruiner igen och försäsongen har sett skakig ut. Det lämnar Texans som har Osweiler in som ny QB och det skulle förvåna mig mycket om han mäktar med 10 vinster i det läget. Men södern får gärna övertyga mig om sin storhet.

Denver Broncos är regerande mästare och har vunnit minst tolv matcher fyra år i rad. Men ingen skribent har tippat att de ska vinna fler än elva i år. Emil Gidlöf tror på åtta vinster, fem färre än i fjol. Vad har gått fel i Denver?

EMIL: Man har tappat många tongivande spelare från förra säsongen och jag tror att det blir svårt för försvaret att vinna så pass många matcher själva. Tror nämligen inte ett dugg på Broncos offensiv denna säsongen.

Oakland Raiders var ett av uppehållets mest hajpade lag, men många har hoppat av tåget ju närmare säsongen vi kommer. Bara Mattias Olsson tror på tvåsiffrigt antal vinster. Varför tror du fortfarande på Raiders?

MATTIAS: Jag tycker att de har gjort smarta värvningar i kombination med att de har några riktigt lovande unga spelare. Framförallt försvaret med CB Sean Smith och CB David Amerson kan överraska. Det går nog att rå på Broncos i år också.

AFC West ser ut att bli ett getingbo, Chargers verkar vara det enda laget som inte når upp till tio vinster i någon tipsrad. Richard Olsson har dem med endast tre vinster. Hur kan det gå så illa med en veteran som Philip Rivers som leder laget?

RICHARD: Den offensiva linjen är så dålig att Chargers inte kan springa med bollen och Rivers får ingen tid i fickan. Försvaret är svagt mot springspelet så det kommer vara lätt för motståndet att stänga matcherna.

NFC East är svår att bli klok på, särskilt efter skadan på Tony Romo. Redaktionens åsikter skiljer sig mycket åt. Eagles får allt från tre till åtta vinster till exempel. Magnus Ornhammar tror lite extra på Giants, som han givit tio vinster. Varför?

MAGNUS O: De har den mest spännande receiver kåren i divisionen med fixstjärnan Odell Beckham Jr i spetsen. I år hoppas många att Victor Cruz äntligen ska bli fri sina efterhängsna skador och leva upp till sin fulla potential. Gör han det blir laget livsfarligt i djupet. Dessutom har de Sterling Shepard, ett riktigt intressant namn som om han får bra med speltid och springer sina router som han kan ger Eli Manning ännu fler valmöjligheter.

Minnesota Vikings tog en tuff smäll när quarterback Teddy Bridgewater skadade sig. Men hela redaktionen tror fortfarande att de vinner tvåsiffrigt antal matcher. Lasse Thorman tror på tio, varför?

LASSE: Jag verkar vara en av få som gillar bytet med Eagles som landade Sam Bradford. Hade självklart varit bättre att starta säsongen med Bridgewater och det kommer ta ett par matcher innan en ny spelbok sitter för Bradford. Jag räknar med en knackig start innan man kommer igång, så tio segrar känns logiskt.

Packers är både redaktionens och läsarnas favorit i NFC North. Emil Gidlöf har dem med det bästa resultatet i grundserien, på 13 vinster. Vad gör dem så bra?

EMIL: Packers har den bästa quarterbacken i ligan i Aaron Rodgers och de får tillbaka Jordy Nelson. Tror att Cobb och Nelson kommer vara den kanske bästa reciever-duon i NFL kommande säsong. Håller bara försvaret sig runt medel i NFL så löser offensiven minst 13 vinster till Packers.

49ers har fallit långt sedan de var utmanare för bara några år sedan. Enligt redaktionen kommer de sluta sist i NFL 2016. Vad saknas i San Francisco?

PER: En ryggrad. Sedan laget stod på toppen, i och med, SB 2012/13 har allt gått snett. Tränarval, disciplin, skador, rekryteringar. Allt. Jag tror 49ers behöver hitta sig själva igen. Jag är dock tveksam till om Kelly & Baalke är rätt personer för jobbet

NFC West står enligt våra skribenter återigen mellan Seahawks och Cardinals. De flesta verkar luta åt Seattle. Magnus Adolfsson har tippat att de tar 13 vinster, precis framför Steelers, Panthers och Packer i hans tipsrad. Kan de verkligen vinna så många matcher utan Marshawn Lynch kvar i truppen?

MAGNUS: Gick rätt bra utan honom i fjol och Christine Michaels och Thomas Rawls ser ut att klara sig bra utan Beast Mode. Förutom en svag offensiv linje så är Seahawks starka över hela brädet och i Russell Wilson har man NFLs främste QB på att dölja brister på O-linen.

Ny ung lovande quarterback i Jameis Winston och en relativt svag division. Men ingen tror på Tampa Bay i år. Daniel Croona har tippat att de vinner sex vinster. Varför går det så långsamt, Daniel? Kan inte Winston lyfta det här laget?

DANIEL: Winston och Tampa Bay kommer att vara bättre i år. Det största problemet är att detsamma går att säga om alla lag i NFC South, till och med Super Bowl – laget Panthers. Jag tycker att NFC South är en underskattad division i år, så även om sex vinster kan vara en besvikelse så finns det ändå mycket att hoppas på inför nästa säsong.

Hela redaktionen är överens om att Carolina Panthers ska vinna NFC South i år igen, även om de inte når 15 vinster den här säsongen. Men allt gick rätt för dem i fjol. Är det inte risk för en baksmälla?

PER: Nej, jag tror inte det. Laget har vissrligen förlorat Norman (CB), men i övrigt är laget tämligen intakt. Motgångarna i våras tror jag bara var nyttigt för dem, och framför allt Cam Newton. Det som inte dödar, härdar?

Atlanta Falcons har gått från stabilt topplag till att inte riktigt nämnas som en utmanare längre. I fjol blev det bara åtta vinster. Lasse Thorman tror att en kollaps är att vänta, medan Mattias Olsson tror att de vinner fler i år. Motivera!

MATTIAS: Falcons är knappast ett komplett lag men det är inte rivalerna i divisionen heller. Atlanta har stärkt upp båda sina linjer och jag väntar mig ett stort år från RB Devonta Freeman och WR Julio Jones. Vic Beasley är kryddan på moset.

LASSE: Ser egentligen noll förbättring från förra året medan de andra lagen i divisionen blivit bättre. Visst, man har ett spännande springspel och en bra QB, men offensiva linjen ser fortfarande skräp ut och nya centern Alex Mack känns väldigt ensam. Försvaret är bedrövligt och man har egentligen ingenting som känns bra. Det är väl egentligen bara Vic Beasley och cornerback Desmond Trufant som är någonting alls att hurra för.NYAST_med Per


Aaron Rodgers och Russell Wilson är favoriterna till MVP, enligt redaktionen. Varför är det här Rodgers år?

RICHARD: Han är en tävlingsmänniska. Förra året gick dåligt, han vill visa alla som tvekade på honom att han fortfarande är bäst på sin position. Med Jordy Nelson tillbaka förväntar jag mig en fantastisk säsong för Rodgers och Packers anfall. Det underlättar också att de möter ett gäng dåliga försvar under året.

Myles Jack har fått två röster till att bli årets försvars-rookie. Förklara varför du tror på honom?

LASSE: Tror väl egentligen inte mer på Jack än ett par andra nykomlingar. Men Myles Jack är den typen av spelare som bjuder på spektakulära spel som går på repeat i sportsändningarna efter matchen. Han spel är precis så sexiga som behövs för att vinna denna typen av pris.

Dak Prescott har varit kungen av försäsongen. Med Tony Romo skadad ska han starta för Dallas Cowboys. Magnus Ornhammar tror på ett genombrott, det är inte bara hajp alltså?

MAGNUS O: Både ja och nej. Visst finns en hajp efter en utmärkt försäsong, samtidigt verkar Prescott vara jordnära med en stabil personlighet som kan få en ljus framtid i NFL, oavsett tidig hajp eller inte.

När han nu inte har något val utan steg upp ett pinnhål i och med Romos skada kommer han anta utmaningen. Det finns liksom ingen annan väg att gå än via tjurens horn, detta kanske visar sig vara det allra bästa som kunde hända Prescott. Även om man ska akta sig för att dra liknelser så kommer Brady och Bledsoe till minnes där den självklara stjärnan Bledsoe föll bort på grund av skada och platsen gick till ett supersent draftval i Brady (199 overall).

Att få en sådan här chans i ett lag med ligans bästa offensiva linje, toppreceiver i Bryant och draftens bästa running back i Elliot, då finns förutsättningar för att dra nytta av dem och själv höja sina siffror.

Jag säger inte att han kommer dominera totalt utan leverera ett stabilt spel som är bra i början av säsongen, svacka vid match sex eller sju för att studsa tillbaka och avsluta helt okej. Det räcker dock inte till slutspel.Vad reagerade DU på, rätt eller fel?To Top