Analyser

CFL – Canadian Football League

Ovanför USA ligger grannlandet Kanada och där spelar man också fotboll men på det kanadensiska sättet. Vad skiljer sig åt mellan kanadensisk fotboll och amerikansk fotboll?

Följer man College i USA så känner man säkert igen många utav spelarna i CFL eftersom 64% av spelarna 2015 gick på olika colleges i USA,. Bara 33% studerade och spelade fotboll i Kanada. Finns ett par spelare i dagens NFL som inte tog plats direkt utan var tvungen att åka över i CFL i ett par år innan de fick chansen i NFL, bland annat Cameron Wake(DE Dolphins) och Brandon Browner(CB). Ni som kan era college-QBs känner säkert till Rakeem Cato och Vernon Adams. De var toppspelare i College men höll inte riktigt NFL-klass och de spelar just nu i Montreal Alouettes.

Marc Trestman var huvudtränare för Montreal Alouettes mellan 2008-2012 och vann Grey Cup två gånger. Fick sedan chansen som huvudtränare i Chicago Bears och sen offensiv koordinator i Baltimore Ravens, tyvärr utan bra resultat. En av de bästa spelarna som spelat i båda ligorna i Doug Flutie som mestadels var backup i NFL mellan 1986-89 innan han gjorde 8 riktigt bra säsonger i CFL och vann tre Grey Cup titlar. Sen flyttade han över till USA igen och gjorde 8 säsonger i NFL varav fyra utav dem som starter.

Två av de stora wide receiver stjärnorna Chris Williams(Ottawa Redblacks) och Emmanuel Arceneaux(BC Lions) är typexempel på spelare i CFL. Man har varit med i träningstruppen i flera olika NFL lag men har inte riktigt nått hela vägen. Sen har de väl tröttnat på att inte få chansen i NFL och tillslut åkt över till Kanada där de nu är stora stjärnor.

Emmanuel Arceneaux spelade tre matcher i NFL men höll inte måttet. (Foto: Derek Leung/Getty Images)

Emmanuel Arceneaux spelade tre matcher i NFL men höll inte måttet. (Foto: Derek Leung/Getty Images)

Här kommer lite fakta om CFL och skillnaden mellan amerikansk och kanadensisk fotboll:

  • Det är 9 lag som spelar i CFL och man spelar 20 matcher i grundserien innan slutspelet börjar. Säsongen startar i slutet på juni och Grey Cup brukar spelas i slutet av November.
  • Grey Cup är deras svar på Super Bowl. Förra året tittade 4,5 miljoner på Grey Cup och jämför man det med Stanley Cup finalen som hade cirka 3,5 miljon tittare per match. Inget kanadensisk lag i Stanley Cup men ändå, ni förstår att Grey Cup är en stor grej i Kanada även om största sporten generellt är ishockey.
  • Lönen i CFL skiljer sig enormt med den i NFL. 2013 var snittlönen i CFL 80 000 dollar där toppspelarna i ligan ligger på runt 300 000 dollar. I NFL tjänar toppspelarna över 20 miljoner dollar. Eftersom lönen inte är jättehög så jobbar många utav spelarna med ”vanliga” jobb under flera månader om året när det inte är säsong. Jon Cornish var den bästa runningbacken i ligan flera år i rad mellan 2012-2014 och när han inte spelade fotboll så jobbade han som bankman.
  • Publiksnittet i grundserien denna säsongen låg på 25 000 personer.
  • I Kanada har man tolv spelare istället för elva och därför skiljer sig vilka positioner man har på planen. Exempelvis har man oftast två slotbacks istället för en tightend i Kanada.
  • Storleken på planen i Kanada i större vilket gör att spelarna är oftast lite mindre, lättare och lite snabbare eftersom man behöver röra sig över större yta.
  • I amerikansk fotboll har man fyra försök på sig medan man bara har tre i Kanada.
  • Enligt den amerikansk varianten får bara en spelare vara ”in motion” på den offensiva sidan men i den Kanada får alla spelarna förutom quarterbacken och de på linjen vara ”in motion”. Det gör att de defensiva spelarna möter en spelare som oftast kommer med mer fart mot dem.

Årets Grey Cup spelas natten mellan söndag och måndag mellan Calgary Stampeders och Ottawa Redblacks på BMO Field i Toronto.

Nyheter

To Top