Analyser

RTT: Super Bowl

Finalernas final är här. Vad gör Super Bowl så häftig?

Mattias: Det är väl ärligt talat storleken på hela spektaklet. Alla tittar, alla spelare drömmer om att nå dit. En storartad avslutning på en lång säsong som pågått sedan sommarens heta dagar till vinterns snöstormar och nu har det äntligen blivit dags att kora vinnaren.

Svante: Inramning är såklart häftig och gör matchen väldigt spektakulär och hypead. Allt från pressveckan inför match till nationalsången och militärplan som flyger över arenan. Halftime showen också såklart. Ja allt, de gör ett otroligt bra jobb med att paketera det och bygga upp det så att det tilltalar alla. Sen är det ju också matchen mellan ligans två bästa lag, vilket såklart är kul att titta på.

Magnus: Super Bowl har en så härlig kombination av exklusivitet, maffighet och spänning. Idrotten i sig är nästan en garanti för underhållning och magiska ögonblick. Super Bowl är ensam i sitt slag av att dra allas ögon till sig. Alla vet vad Super Bowl är och med halvtidsunderhållning och reklamerna så finns det intressanta saker för alla.

Daniel: Att det är en match. En enda match som avgör allt. Det är hit som hela säsongen tagit oss och nu när vi väl är här så kan ett enda spel avgöra allt. Och vem vet om någon av spelarna någonsin kommer att få chansen igen? 

Olof: Jag är generellt ganska oimponerad av finaler. Ofta har man tröttnat lite om egna laget/landet inte nått ändra fram och det brukar oftast bli ganska tråkiga matcher. Men Super Bowl lyckas skapa inramning, fantastiska och minnesvärda matcher och för det mesta är det ”rätt lag” som vinner. Att det blir en högtidsstund här hemma i Sverige med nattmangling gör också sitt.

 

Varför är Tampa Bay och Kansas City i Super Bowl?

Mattias: Bra ledarskap och, även om det var lite ojämnt, höga toppar som inte några andra lag kunnat matcha i år. Chiefs anfall har tagit dem hit och med bara en ”riktig” förlust på sina senaste 27 matcher är de är mitt i en av de mest överlägsna perioder i NFL-historien. Bucs har med Brady vid rodret, och ett jämnare lag, visat sig kunna hitta alla möjliga sätt att vinna matcher.

Svante: Jag tror allt handlar om ledarskap. Dels har det ligans kanske fotbollsmässigt mest aggressiva coacher, sedan leds det av två quarterbacks som har fullt kommando över laget. Tom Brady  har rutinen, vet vad som krävs för att vinna mästerskap och lyfter sin omgivning till den nivån. Mahomes har den här unga “inget är omöjligt”-stilen och lyckas hitta sätt att vinna till varje pris. Även hand lyfter spelarna omkring honom. Så ledarskapet i organisationerna, från tränare och spelare, är anledningen till att de tagit sig såhät långt.

Magnus: Tycker det är två lag med en grundtrygghet tack vare sina ledande spelare och tydlig spets, har råd med lite svagare perioder då maxnivån är så hög. Bra anfall med en bredd av vapen och försvar som har rätt typ av edge för att få motståndarna att göra misstag. Rutinerade coacher som kör på det dom tror på.

Daniel: Kansas City har ligans bästa trupp och bästa quarterback. Att dom skulle gå till Super Bowl kändes nästan självklart. Bucs har som alla Tom Brady-ledda lag blivit allt bättre ju säsongen lider och kommer med sju raka segrar i ryggen efter förlusten mot Chiefs vecka 12. Båda lagen har dessutom coacher som verkligen vill och vågar vinna och de har utan tvekan förtjänat sin plats i den här finalen. 

Olof: Om vi ska göra det riktigt enkelt. Det är för att de har hög kompetens på de två viktigaste positionerna, head coach och quarterback. Tom Brady/Bruce Arians och Patrick Mahomes/Andy Reid är två fantastiska duos som visar prov på uppfinningsrikedom, spelglädje och djup förståelse över de system de använder. Det tillsammans med explosiva offensiva vapen gör att lagen är med i alla matcher de spelar. Det räcker långt. Väldigt långt.

 

Nämn en spelare per lag som du tycker tittarna ska hålla ett öga på.

Mattias: För att vara lite svår säger jag rookie-DB L’Jarius Sneed i Chiefs och NT Vita Vea på Bucs defensiva linje.

Svante: Jag  släppte ju artikeln idag om framgångsfaktorer för båda lag, där jag nämner ett gäng olika spelare. Men två killar jag kommer hålla ett extra öga på är Devin White i Buccaneers och Travis Kelce i Chiefs. Särskilt matchen de två emellan. Den blir riktigt rolig och viktig. Jag  har skrivit om båda två i artikeln. 

Magnus: I Chiefs tycker jag alltid att man ska kolla på Travis Kelce, han har en så stor roll i deras framgång och är alltid bra. Hos Bucs tycker jag ni ska kolla lite extra på Tristan Wirfs, rookie-tacklen har imponerat stort under säsongen.

Daniel: Vissa spelare är svåra att missa. Därför tipsar jag om ett par stycken som kan vara extra roliga att hålla koll på för att dom kan göra något oväntat och avgöra matchen. I Chiefs är det Tyrann Mathieu (aka Honeybadger) som spelar safety i Chiefs bakre försvar, men ofta kommer i närheten av motståndarnas offensiva linje för att tackla quarterbacken eller runningbacken. I Tampa Bay väljer jag strulpellen Antonio Brown som knappt förtjänar att få spela i NFL eller alla dumheter han hållt på med. Han är dock en riktigt vass passnings-mottagare som har handplockats av Tom Brady just för att kunna vara en joker i leken i såna här sammanhang. 

Olof: Visst är det sjukt att de står här ändå, Tom Brady och Rob Gronkowski. Visst luktar det två TDs för Gronken idag? Enbart för att han själv tycker det vore lite kul och spexigt att göra två. För Chiefs så är det kanske en självklarhet att säga det, men Tyreek Hill är så fruktansvärt rolig att se hur de använder. Gubben-i-lådan personifierad. Trots att han är i botten av moralrankingen.

 

Vad serveras hos dig denna Super Bowl-söndag?

Mattias: Gillar ju att laga mat, så brukar gå loss lite på sånt här. Har haft lite Carnitas, långkokt fläskkött som jag grillar på lite innan servering, i ugnen i ca åtta timmar här. Käkar det på majstortilla med mango, koriander och gräddfil tillsammans med familjen. Sen har jag bakat lite mini-brioche som jag ska använda till att göra lite små sliders med friterad kyckling och chilimajo till matchstart. Sen blir det lite nachos och guacamole. God öl till det! 

Svante: Det blir middag som vanligt runt 19:00. Sen dukas det upp lite wings med blue cheese dip till matchen. Lite olika drycker och diverse snacks ställs också fram. 

Magnus: Kör på mexikanskt tema denna Super Bowl. Deep fried tacos, fylld med härlig köttfärs och grönsaks röra. Till det så är det såklart mängder med tillbehör, bland annat lite långkokad carnitas, guacamole och massa grönt. Sen finns det både Reese´s, Doritos och lite annat för att klara natten.

Daniel: Det ska bli plockmat hela natten lång. Sliders på högrevsbiffar, Wings med vitlöks- och parmesandipp. Favoritölen Snake Dog till det. Sen på småtimmarna blir det hembakade chocolate chip cookies. Imorgon börjar dieten. 

Olof: Jag är inte lika ambitiös som mina redaktionskollegor men en gammal hederlig chili står ändå på agendan. Planen är att göra den så het att den håller mig vaken under natten med halsbränna och svettningar.

 

Till sist, vem vinner och vad blir slutresultatet?

Mattias: Jag hoppas och tror att det blir jämnt. Men Chiefs vinner 34-28.

Svante: Jag håller mig till det jag sa i podden. 34-31 till Buccaneers fördel. Ofta vinner man matcher på linjen och jag tycker Bucs är bättre på både den offensiva och defensiva linjen här. 

Magnus: Chiefs vinner med 31-23, Gronk fångar den sista, tröst, touchdownen.

Daniel: Jag tycker att Chiefs är det klart bättre laget i den här matchen. Dom har så stora möjligheter i sin offensiv så jag tror inte att Bucs kan stoppa dom helt enkelt. Det blir seger med minst en touchdown och jag tror dom tar en tidig ledning som aldrig hotas. Jag tippar 37-27.

Olof: Det blir Bucs. Tom Brady visar att det var han, hela tiden, som var vinnarfaktorn i Patriots. Bill Belichick hade ingenting med saken att göra. Brady manglar och maler ner med långa drives matchen igenom som ändå blir snortajt. 31-30 till Buccaneers på hemmaplan!

RTT: Super Bowl

Nyheter

To Top