Analyser

Shepard är Giants nya stjärna

För två år sedan använde New York Giants det tolfte valet i draften på receivern Odell Beckham Jr. Många blev förvånade men tvivlarna fick snart fel. Jag tror att Giants har gjort om genidraget med Sterling Shepard.

Första gången jag studerade Sterling Shepard i Oklahoma satt jag som klistrad. Ganska snart undrade jag varför han inte var högre rankad inför draften. Enligt mig var han en av de absolut bästa passmottagarna i college, trots att det fanns väldigt många bra receivers i årets draft.

Efter fyra matcher med den explosiva receivern skrev jag ned jämförelsen: Antonio Brown.

Nu var Shepard inte på samma nivå som Brown, NFL:s bästa receiver, men likheterna fanns där. Det var inte förrän Giants draftade honom tidigt i andra rundan som jag insåg att han också hade mycket gemensamt med sin nya lagkamrat Odell Beckham Jr.

Nu när jag har fångat er uppmärksamhet genom att likna den okända rookien med två av ligans bästa spelare ska jag kanske förklara varför. Sterling Shepard är ”smooth”. Det finns inte riktigt något svenskt ord som beskriver den fulla innebörden av det. Google Translate föreslog smidig, mjuk, hal eller friktionsfritt. Ja, varför inte?

Shepard är mjuk och effektiv i sina rörelser som en väloljad fotbollsspelande maskin. Han rör sig…friktionsfritt? Ibland känns det som att han svävar ovanför marken med lätta fötter. Därav liknelserna till Brown och Beckham Jr, som likt rookien framförallt vinner över försvarare med sin förmåga att vara kvicka in och ut ur sina routes.

Sterling Shepard post route. Bra acceleration för att skapa separation, men dåligt kast.

Sterling Shepard är en bra atlet, men han saknar riktig toppfart. Dessutom är han relativt liten i växten med sina 178 cm och knappa 90 kilo. Han kompenserar dock för det med andra färdigheter. I college hade Shepard sammanlagt 233 mottagningar och är den typ av spelare som utan problem kan fånga tio passningar på en match. Han är mycket pålitlig, helt enkelt. Shepard förstår zoner och var svagheterna i försvaret finns. Han är en noggrann route runner med bra händer och en otrolig förmåga att springa sig fri.

Shepard gör sig fri, anpassar sig till kastet och gör en spektakulär mottagning.

Jag är inte förvånad att Shepard har imponerat under träningslägret, inte heller att han gjorde några riktigt fina saker i sin första försäsongsmatch. I sin första riktiga match blev det tre mottagningar, 43 yards och en touchdown. Trots att 39 spelare valdes före Shepard i årets draft tror jag att han kommer vara en av ligans mest omtalade rookies efter säsongens slut – och en produktiv spelare i många år framöver.

Shepard kommer bakom sin försvarare och får visa upp lite sin atletiska förmåga.

Nyheter

To Top